Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka na safari
Autor Wiadomość
maciejk 
Nowy

Wysłany: Sob 18 Kwi, 2015   lornetka na safari

Poszukuję poręcznej lornetki do podglądania zwierząt na wyjazdach egzotycznych.
Lornetka powinna być dość uniwersalna - dobrze spisywać się na safari, ale także w gęstych i ciemnych lasach - także polskich.
I jeszcze jedna ważna rzecz - lornetka musi być w miarę tania (w granicach 500zł), żebym nie musiał drżeć o nią na każdym urlopie.

Ta strona
http://www.african-safari...binoculars.html
oprócz tego, że wymienia kilka strasznie drogich modeli, podaje także następujące specyfikacje:

Magnification: 8 x 42
Field of View: At least 330 ft at 1000 yards.
Exit pupil size: 5.25 mm or more
Eye relief: 18 or more

Ponieważ zupełnie nie znam się na lornetkach, wyłowiłem z tego tylko 8x42.
W moim przedziale cenowym znalazłem jedynie Delta Optical Forest II 8x42
Sęk w tym, że w teście nie wychodzi ona wcale dobrze - szczególnie martw mnie nieostrość.

Może forumowicze mi coś doradzą ?

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 18 Kwi, 2015   

Na egzotyczne wyjazdy 8x30 starczy ale skoro podkreslasz ten Ciemny las to 8x42 jest rzeczywiscie dobrym pomysłem. Od DOFII mniejsza i lepsza optycznie jest celestron outland LX. Za 570 zł w teleskopy.pl na wyprzedażach zagranicznych bedzie jeszcze o polowe tańsza.

widoczek 
Optyczny

Do 500 nie ma nic ciekawego z 8x42

Maciek 
Maniak

Zważywszy planowany sposób użytkowania (tropiki, piachy, wstrząsy itp.) ciężko będzie znaleźć coś ciekawego. Jak kupisz za 500zł to lornetka nie przetrzyma zbyt wielu wyjazdów i szybko złapie pleśń. Lepiej zrobić rzut na taśmę i od razu upić coś konkretnego. Za wręcz niezniszczalne uważa się lornetki firmy Steiner i taką bym polecił, starczy Ci do końca życia. Tutaj jest test jednej z nich http://www.optyczne.pl/18...r_8x30_....html . Zresztą Arek - czyli założyciel i szef tego forum ma takową, używał jej właśnie na Safari i dobrze się o niej wypowiadał - jeżeli chodzi o takowe zastosowania.

Obserwatorek 
Rozmowny

http://www.ebay.de/sch/i....eu&_sacat=83880

Dużo jest nowych, znacznie taniej niż w Polsce, sprzedawcy mają po kilka sztuk więc nie są to jakieś uszkodzone egzemplarze...

maciejk 
Nowy

Dziękuję za odpowiedzi.
Ten Celestron mi się podoba, muszę mu się przyjrzeć.

Co do Steinera, to model za 190 E to chyba jest Safari a nie Nighthunter, a ten ostatni chodzi po 500-600 Euro.

Obserwatorek 
Rozmowny

Safari to rzeczywiście najniższy model, ale niedawno była tam partia Wildlife Pro za 159 E + przesyłka do Polski 15 E , oczywiście poszły wszystkie bo cena rewelacyjna.
A czy różnica w jakości optyki i wytrzymałości między Wildlife Pro i Nighhunter Extreme uzasadnia różnicę w cenie, to już temat na długą dyskusję ...

kimek27 
Optyczny

Moim zdaniem na safari wziol bym 8x32. Mała poreczna wytrzymala dachowka,, ktora nie bedzie ciazyc na karku i niestraszne jej bedzie obijanie np o burty jeepa :)

maciejk 
Nowy

Obejrzałem sobie w sieci tego Celestrona i podoba mi się coraz bardziej.
No, chyba że ktoś ma jakieś konkrety przeciw temu wyborowi.

Abs 
Optyczny

Polecam Nikona Prostaff 7s 8x32 lub Vixen New Foresta 8x32. Dla mnie 8x42 jest za ciężka na wyjazdy. Obie nieco droższe niż założony budżet ale mają dobrą transmisję. Lx zapewne ujdzie bo optyczną konkurencję stanowi w tej cenie tylko DO Titanium 8x42 - jak za 400zł obraz tej ostatniej niemalże doskonały.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2015   

VNF jest lepsza optycznie ale przy tych samych parametrach większą i wyraźnie droższa. Dot tez jest większą i to o wiele ale tez lepsza optycznie i tańsza. No ale mniejsza 42mm i to przyzwoitym polem widzenia trudno będzie znalezc w tej cenie... Mechanicznie jest tez nawet niezłą. Obawiam się tylko o trwałość. Nie dlatego, ze robi źle wrażenie, po prostu to zbyt piękne by mogło być prawdziwe.

maciejk 
Nowy

Wysłany: Nie 26 Kwi, 2015   

kimek27 napisał/a:
Moim zdaniem na safari wziol bym 8x32. Mała poreczna wytrzymala dachowka,, ktora nie bedzie ciazyc na karku i niestraszne jej bedzie obijanie np o burty jeepa :)

No dobra, gdybym jednak zdecydował się na 8x30 to jaką byście polecali ?
Np. taka Bushnell Trophy XLT 8x32 ma jak się wydaje rewelacyjne pole widzenia.

I jeszcze jedno: Ponieważ nie dostanę do testowania lornetek 8x40 i 8x30 w plener, to jak bardzo widoczna będzie różnica jasności o zmierzchu lub w tym przysłowiowym ciemnym lesie ?

kivirovi 
Optyczny

Różnica w jasności w słabym świetle jest taka, ze przy krótkotrwałym użytku da się to znieść zas przy regularnym jest to utrudnienie. Pytanie, na jakie warunki ja planujesz. W cennym lesie 8x30 jeszcze obleci ale jak zniknie słońce te będzie trudno. Przy 8x40 ok. Zmroku będzie widać przez lornetkę prawie tak jasno jak gołym okiem a przez 8x30 znacznie gorzej.

Trophy nie jest zła lornetka, ale są lepsze.

Abs 
Optyczny

Różnice w jasności widać gdy patrzymy na przemian raz w jedną raz w drugą lornetkę. Gdy nie mam porównania chodzę po lesie z lornetką 8x25 i wydaje mi się wystarczająco jasna. Gdy raz zabrałem dla porównania 10x42 stwierdziłem, że jest jaśniej. Te ostatnie to moje ulubione parametry ale nigdy na wyjazdy gdzie każdy gram ma dla mnie znaczenie. 8x32 to rozsądny kompromis.

maciejk 
Nowy

Nie planuję obserwacji po zmroku. Albo gęsty las w dzień albo otwarta przestrzeń do 30 minut po zachodzie słońca.
A skoro miałbym szukać 8x30 do 600 zł to co zamiast tego Bushnella ?

Odpowiedz do tematu