Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Kwi, 2015 Bezlusterkowiec do podróży
Z żalem rozstałem się ze swoim zestawem D90 + Nikkor 17-55mm 2,8 jednak rozmiar zestawu nie pozwalał mi zabierać sprzętu w podróże rowerowe.
Poszukuje bezlusterkowca ewentualnie zaawansowanego kompakta do fotografii głównie krajobrazowej, podróżniczej. Najważniejsze dla mnie kryteria to szeroki kąt, 24mm mile widziane i obecność wizjera. Budżet do 3000zł, im taniej tym lepiej. Najważniejsza to dla mnie szczegółowość obrazu/optyka na szerokim kącie/niskie iso. Inne propozycje mile widziane, mogą być używki.
Typy które wyszukałem
Panasonic GX7 + Panasonic 12-32mm
Olympus OM-D EM-10/ EM-5
Panasonic GM-5 (o ile złożę jakiś sensowny zestaw do 3000zł)
Samsung NX300 + Samsung 16mm + Samsung 20-50mm
Jeszcze jest jeden kuszący kompakt
Panasonic LX100
Pytanie czy G5 i G6 to aparaty już nie są zbyt duże ? OM-D wydaje mi się już na styk. Generalnie poszukuje aparatu który zmieści mi się do kieszonki w koszulce kolarskiej z tyłu.
Pytanie czy G5 i G6 to aparaty już nie są zbyt duże ? OM-D wydaje mi się już na styk. Generalnie poszukuje aparatu który zmieści mi się do kieszonki w koszulce kolarskiej z tyłu.
Na dłuższą metę to moim zdaniem spośród wymienionych bezlusterkowców do tego nada się GM5 z 12-32. http://goo.gl/SSOlV6
I z wizjerem to raczej niewiele (nic?) więcej...
Nie masz jakiejś niedużej torby na kierownicę?
Idąc dalej - NX300 nie ma wizjera, nie można go do niego dołączyć. Taki Samsungowy urok. Wizjer u Samsunga to od serii 2 cyfrowej, a to jeszcze większe od G5.
Swoją drogą przy Twoich preferencjach szerokokątnych to bym sugerował używany obiektyw Olympusa 9-18 MZuiko i do tego jakiś korpus m4/3 (byle z 16 MPix matrycą) aby zamknąć się w budżecie. Tylko, ze to już nie kieszonkowe, choć wciąż całkiem małe.
Czy LX100? Cóż, jeśli wymieność obiektywów nie jest Ci potrzebna to czemu nie (nota bene - LX100 jest od GM5 z 12-32 większy w każdą stronę...)
Torbę pod-siodełkową czasem będę miał jednak to tylko przy długich treningach, podróżach. Kwestia jeszcze jak się sprawują współczesne wyświetlacze i ile się zmieniło od czasów Nikona D90. Generalnie tutaj najsłabszym ogniwem w większości przypadków jest długość optyki, zbyt wystająca może mi przeszkadzać.
Pozostaje mi wybór taki:
Panasonic LX100
Panasonic GX7 + Panasonic 12-32
Panasonic GM5 + Panasonic 12-32
w skrajnej sytuacji OM-D tylko tutaj musiałbym przymierzyć w praktyce czy zmieści się.
Dobrze że mam wybór, jeszcze 5lat temu takiego nie miałem...
RB, podróżuje rowerem szosowym, taki rower niewiele pozwala na zabranie bagażu bardziej nastawiony jestem sportowo, ale fotografię krajobrazową też uwielbiam i nie chciałbym rezygnować.
obrazowanie GX7 i GM5 będzie bardzo podobne. Wygodniejszy ten większy. To wszystko oczywistości. OMD10 od GX7 większy nie jest, jedynie nieco wyższy.
Co do szosówki - nie namawiam do wożenia większej ilości bagażu, a jedynie do rozpatrzenia dołożenia niewielkiej torby na kierownicę. Do baranka to się robi - wspólczesne poważniejsze wyprawowce są dość często wyposażone w baranka, podobnie jak przełajowce - tam ludzie z powodzeniem jakąś niewielka torebke (wystarczającą na takiego GX7 i jeden extra obiektyw) wożą (nawet da się wcisnąć torbę pod lemondkę). Oczywiście, jeśli takie rozwiązanie nie koliduje z Twoim sposobem jazdy.
Rowerami jeżdżę już baardzo rzadko, ale jestem pełen podziwu ile "Olka" można zmieścić w jego firmowej torbie o wymiarach 16x17x10 cm. Jest ona przeznaczona ro aparatów serii PEN, więc niestety chyba nie do OM-D, ale potrafię bez trudu zmieścić w niej swojego Olka w dualkicie (czyli z oboma obiektywami) i kupiony z wyprzedaży wizjer VF-2. Z wizjera jestem bardzo zadowolony, choć do intensywnej turystyki polecałbym może nowsze VF3, lub VF-4, a to tylko dlatego, że mają zatrzask utrudniający zgubienie.
Olympus E-PL5 + Panasonic 12-32 + wizjer, to chyba też byłby przyzwoity zestaw w każdym razie z bezusterkowców 4/3 jedynie Panasonic 12-32mm spełnia moje wymagania (ciekawe jak optycznie sobie radzi)
Olympusa 9-18mm sobie odpuszczę skoro teraz z Nikkorem 17-55mm w ponad 90% ujęciach mi starczało kąta to w 24mm na FF tym bardziej będzie dla mnie wystarczające. Poza tym używki chodzą po ok. 1500zł więc złożenie zestawu byłoby już kłopotliwe.
Panasonic LX100 jest tutaj jednak interesującą propozycją bo ma i 24mm na FF i jakość obrazka na poziomie GX7/GM5 i mam gratisowo dobre światło i 4K.
No właśnie jeszcze mi wpadł do głowy jeden zestaw
Olympus E-PL5 + Panasonic 12-32 + wizjer, to chyba też byłby przyzwoity zestaw w każdym razie z bezusterkowców 4/3
Wizjer nowy do EPL5 to 7-8 stów. Co moim zdaniem czyni dzisiaj całość tak sobie opłacalną (biorąc pod uwagę ceny np. GX7). Poza tym z wizjerem to się robi niezbyt kieszonkowe, to traci już charakter płaskiego aparaciku jakim jest "goły" EPL5.
http://www.mu-43.com/threads/41470/
Z kolei ma tę zaletę, że wizjer można zdjąć, gdy zalezy na zmniejszeniu wymiarów. Jednak wciąż jest to większe od GM5. Z tym, ze moim zdaniem wizjer VF2 jest milszy w użyciu od tego zabudowanego w GM5.
Gabrych napisał/a:
jedynie Panasonic 12-32mm spełnia moje wymagania (ciekawe jak optycznie sobie radzi)
Panasonic LX100 jest tutaj jednak interesującą propozycją bo ma i 24mm na FF i jakość obrazka na poziomie GX7/GM5 i mam gratisowo dobre światło i 4K.
Jeśli tylko nie potrzebujesz wymiennosci obiektywu to jest to bardzo sensowna propozycja. Ale wiesz jak jest... po jakimś czasie może przyjdzie Ci ochota zamienić zooma na którąś z płaskich (albo i nie) stałek mikro4/3...
Jeśli tylko nie potrzebujesz wymiennosci obiektywu to jest to bardzo sensowna propozycja. Ale wiesz jak jest... po jakimś czasie może przyjdzie Ci ochota zamienić zooma na którąś z płaskich (albo i nie) stałek mikro4/3...
I tutaj mnie zastanawia jaki obiektyw m4/3 dałby mi to czego nie mam w LX100 bo Panasonic 14mm ciemniejszy niż Panasonic LX100 na tej ogniskowej, Panasonic 12-32mm też ciemniejszy, Panasonic 20mm jedynie jaśniejszy (1,7 vs 2,5) ale największy zysk bym miał w portretowym Olympusie 45mm 1,8. Bo reszta obiektywów jest raczej poza moim zasięgiem finansowym teraz jak i w najbliższych latach.
I tutaj mnie zastanawia jaki obiektyw m4/3 dałby mi to czego nie mam w LX100 bo Panasonic 14mm ciemniejszy niż Panasonic LX100 na tej ogniskowej, Panasonic 12-32mm też ciemniejszy, Panasonic 20mm jedynie jaśniejszy (1,7 vs 2,5) ale największy zysk bym miał w portretowym Olympusie 45mm 1,8. Bo reszta obiektywów jest raczej poza moim zasięgiem finansowym teraz jak i w najbliższych latach.
Gabrych, jeśli rozpatrujesz takie kategorie to w zasadzie żaden. Tyle, ze 45, 25, 20, 12 to są po prostu bardzo dobre obiektywy. Ten w LX100 też, tyle, ze w swej lidze - tzn. jak na zooma zabudowanego w kompakcie.
Niemniej teraz widzę, że generalnie nie powinieneś się mocno zastanawiać: kupuj LX100.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10