Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Statyw
Autor Wiadomość
k1caj_ns 
Optyczny

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   

Nie obracaj się za siebie bo Ci z przodu ktoś ..... :smile:

Reklama

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   

I tak nam właśnie robią prducenci ustawicznie zmieniając standardy! :wink:

muad 
Rozmowny
dib

Wysłany: Czw 03 Lip, 2008   

Ja za sugestią MM kupiłem Velbon Sherpa 750, 325 zł z kurierem. Ten model ma nogi "chowane" w trzech miejscach przez co jest krótszy niż np. 600. Wykonanie bardzo dobre, głowica cała metalowa, plastiku w sumie bardzo mało, wytrzymały pokrowiec. Mój ok. 1,5 kg zestaw trzyma się bardzo stabilnie. W sumie zatrzask trzymający podstawkę, którą przykręca się do aparatu a następnie wkłada do głowicy, gdyby był metalowy to byłbym całkowicie spokojny. Niemniej jako całość statwy OK i godny polecenia. Jedynie waga 2,1 Kg :cry: no ale tu manewru zbytniego nie ma.
Ostatnio zmieniony przez muad Czw 03 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Erais 
Entuzjasta
Erais

Ja po poradach kolegów stwierdziłem natomiast, że kupię dwa: sobie monopod na szybki wyskok i ptaszka z marszu, no i normalny trójnóg na jakieś wycieczki, zdjęcia nocne itd. Już by jeden był zakupiony, ale niestety- przyszedł mi rachunek za prąd 130 zł i po zakupie... :sad: więc pewnie dopiero po urlopie, wakacjach itd. Kasiutka na wyjazd też musi być :smile:

pawel23 
Rozmowny

A ja zamówiłem sobie statyw Velbon Sherpa 450, okazało sie że nie maja go aktualnie na magazynie, więc zadzwonił do mnie pan ze sklepu i sie grzecznie zapytał czy będę usatysfakcjonowany jak wyślą mi model 600 za tą samą cenę :mrgreen: Oczywiście sie zgodziłem i za dwa dni miałem piękny statyw w łapach :smile: Myślałem że statyw będzie trochę bardziej stabilny ale i tak jak na razie mi wystarcza.

Bumber 
Maniak

Wysłany: Pią 04 Lip, 2008   

Mój problem wprawdzie nie dotyczy samego statywu, jednak jest z nim poniekąd związany, ale nie chciałem zakładać osobnego wątku.

Otóż od jakiegoś czasu pociąga mnie fotografia makro. Przymierzam się do kupna "setki" Canona. Myślę też nad mieszkiem. Szczególnie do tego ostatniego przyda się statyw. Posiadam trójnóg Manfrotto 190D wraz z głowicą 804RC2. Statyw był kupowany jeszcze w czasach, kiedy bawiłem się kompaktem, stąd też głowica panoramiczna (fotografowałem głównie krajobrazy). Naturalnie wszystko sprawuje się znakomicie, jednak obawiam się, że w makrofotografii głowica 3D może okazać się za wolna (nie ujmując nic jej dokładności), a kolumna centralna za długa, by móc bardziej rozłożyć nogi i zbliżyć się z aparatem nieco do ziemi. I stąd też moje pytanie: czy do tego konkretnego statywu dokupię krótką kolumnę centralną i jaka głowica kulowa nadawałaby się najlepiej do ww. celów? :)

klaus
Początkujący

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   

Witam.Czekam właśnie na upragnioną i zamówioną lunetę (Celestron Ultima 80ED) i mam pytanie -jaki statyw do niej byłby waszym zdaniem najlepszy?/w cenie ok.300-400PLN/Znalazłem gdzieś oferty Manfrotto -715B,718B,718 SHB w dość przystępnych/jak na tę firmę/cenach..Czy jednak szukać czegoś innego?

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   

Bumber napisał/a:

Otóż od jakiegoś czasu pociąga mnie fotografia makro. Przymierzam się do kupna "setki" Canona. Myślę też nad mieszkiem. Szczególnie do tego ostatniego przyda się statyw. :)

Bumber, musimy się trzymać razem mam dokładnie takie same plany :grin:
Setka rulez, cociaż Tamcia 90 barrrdzo chwalą. Sorka za OT.

Bumber 
Maniak

Wysłany: Nie 06 Lip, 2008   

fatman napisał/a:
Bumber, musimy się trzymać razem mam dokładnie takie same plany :grin:

Plany planami, ale nadal nie wiem jaką głowicę kulową zakupić i czy uda mi się znaleźć krótszą głowicę centralną do mojego statywu... :neutral:

fatman 
Optyczny

Ja celuję w 055ProB/486RC2 - u hamburgerów za 236,90 papierów.
Cenka idealna.
http://www.bhphotovideo.c...egs_Black_.html

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

nie warto, choćby za koszty przesyłki i opodatkowania w PL. Poza tym dolicz do ceny w BHPhoto ich podatek.

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pią 11 Lip, 2008   

Bumber napisał/a:
...jednak obawiam się, że w makrofotografii głowica 3D może okazać się za wolna...

miałem taką na starym statywie i z radością zamieniłem na "normalny" (statyw z głowicą)
przy makro to musi być męczarnia(???), zresztą jak przy wszystkim innym
niż architektura

Bumber 
Maniak

Przy krajobrazach też się sprawdza, nie tylko przy architekturze. Zresztą nieraz już pstrykałem i makro z tą głowicą... Do najwygodniejszych sposobów z pewnością to nie należy, ale z braku laku...

Zastanawiałem się jeszcze nad jednym rozwiązaniem... Statyw z głowicą 3D zostawiłbym w spokoju, nie szukałbym krótszej kolumny centralnej (której swoją drogą i tak nie mogę znaleźć), tylko zakupiłbym monopod z głowicą kulową. Co o tym sądzicie?

fatman 
Optyczny

Pstrykacz napisał/a:
nie warto, choćby za koszty przesyłki i opodatkowania w PL. Poza tym dolicz do ceny w BHPhoto ich podatek.

Nie, nie. Inaczej. Zamawiam w BHP z wysłką do innego stanu. Taxu wtedy nie płacę.
Tam kolo do którego to przyjdzie wysyła to do mnie kurierem lub polską firmą spedycyjną.

heding 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 13 Lip, 2008   

Czy do zestawu D300+70-200 wystarczy mi Sherpa 750 z normalną głowicą czy lepsza będzie kulowa? Wyczytałem gdzieś że przy cięższych zestawach stosowanie głowic kulowych to nieporozumienie, gdyż są problemy z unieruchomieniem całości...

Odpowiedz do tematu