Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem jak nowy viper, ale stary ma masakrycznie szybkie pokrętło ostrości ( zależy kto co lubi) Miałem w rękach nowego Vipera z ukruszonym pryzmatem, więc radzę sprawdzić lornetkę dobrze przed zakupem
http://www.ebay.co.uk/itm...K%3AMEBIDX%3AIT
pójdzie pewnie za pół ceny.
Jakość wykonania. Doskonała, pancerna obudowa Zeissa.
Na targach IWA porównywałem Zeissa Conquesta 8x42 i nowego Vortexa Razora o analogicznych parametrach.
Niby w obu jest szkło HD, a jednak w Razorze aberracja była wyraźnie widoczna, podczas gdy w niemieckiej lornetce nie.
Na zlocie w Łochowie bardzo starannie porównałem conquest z victory i ta pierwsza seria zrobiła na mnie spore wrażenie. Żałuje że nie zakupiłem bo ceny były super przyjazne. Czekam na promocję lub okazję bo mam zamiar kupić 8x32 conguest lub victory.
Witam, polecam zeissa,patrzyłem przez obie , swego czasu chciałem kupic Vortexa 10x42 , naczytałem sie pochlebnych opini , na you tube naogladałem sie filmików i sie napaliłem jak szczerbaty na suchary ,na żywo szału nie było . Guma na obudowie jakas miekka na obiektywach wygina sie w kazda strone nie dolega , zle tez mi sie przez nia patrzylo jakos nie moglem jej dopasowac do oczu mi nie pasowała ,obraz ładny tylko aberacja za duza , natomiast zeiss conquest hd 10x42 miodzio za te pieniadze rewelka,polecam.
Trudny wybor.
W zasadzie potwierdzam obserwacje kolegow. Viper jest moim zdaniem nieco lepszy optycznie od Conquests (to po czesci kwestia, jakie komu wady przeszkadzaja najbardziej), ale sporo taniej wykonany i ma ogolnie mniej uroku. Pomijam nawet markę, bo Zeiss sie zawsze obroni. Razor ma rzeczywiście nadspodziewanie dużą aberracje chromatyczna, jest za to ostrzejszy, bardziej kontrastowy i lepiej zrobiony od Vipera. Sam Conquest aberracje ma tez widoczna, zwłaszcza na brzegach.
Jeśli zas chodzi o pytanie zasadnicze co kupić... Ja bym kupił Kowe! Z takim budżetem wystarczy na Genesis 8x32, a ona wymiata! Najwieksze pole, swietna korekcja AC w porownaniu z Zeissem a jakosc wykonania zwlaszcza uderza w porownaniu z Viperem. Jeśli chcesz zas przy oszczędzić, to z seroi Kowa BD XD widziałem modele 42mm i moim zdaniem tez jest nieco lepsza od Vipera i Conquesta.
Kowa bd xd - Chiny, Genesis - Japonia
Najtańsze lornetki z Japonii to Ecotone Kamakura i Olympus exwp. Obie warte swojej ceny. Zdumiewajace ale BD XD nie ustępuje im.
Wysłany: Wto 21 Kwi, 2015
Zdecydowanie Zeiss,
Sam mam tą lornetkę i po roku użytkowania nie zamieniłbym jej na inną (no chyba, że na lepszego Zeissa). Polecam do poczytania mój wcześniejszy post na jej temat.
Wg Ecotone, jest ona wypelniona suchym azotem Dobrze, ze chociaż czas gwarancji poprawili. Kowa ma ogromne pole - 66 stopni (pozorne 140m/8 stopni), stad niski wynik za nieostrosci na brzegu i winietowanie; zobacz test:
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=182
Zwróć uwagę na jej szeroki mostek, podobny jak u Vipera, w porównaniu z wąskim u Conquesta. To może być moim zdaniem jej istotny minus.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9