Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie.
Od paru dni rozważam przejście z plików JPG na RAW. Wykonałam już kilka próbnych zdjęć i oczywiście pierwsze co, to wielka fascynacja, że zdjęcia na prawdę będą lepsze. Jednak, jak to często w życiu bywa... nigdy nie jest z górki I tak niestety, nie wszytsko idzie po mojej myśli...
Dawno dawno od koleżanki dostałam PS, w którym do tej pory obrabiałam zdjęcia, jednak wiadomo... program nie jest programem zakupionym, czy zarejestrowanym i brakuje w nim camera raw, co oczywiśćie skutkuje tym, że nie jestemw stanie otwierać plików RAW w programie. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi co mogła bym spróbować zrobić aby jakoś uratować sytuację? Oczywiście oprócz tego, żę wypadało by zakupić program, to wiem i na pewno wykonam to w najbliższym czasie, jeśli uzbieram odpowiednią sumę, jednak na chwilę obecną niestety finanse nie pozwalają mi na takie wydatki. Bardzo bym się cieszyła, gdybyście mogli mi coś doradzić
Mam jeszcze problem tego typu, zę po wgraniu zdjęć do LR, były prześwietlone. Chociaż są odpowiednio wykonane i naświetlone. Po przeglądzie ich w programie Picasa, zdjęcia były za ciemne... I teraz moje pytanko, o co w tym chodzi?
Siedziałam wczoraj i głowiłam się jak ratować sytuację, aż mi chyba siwe włosy wylazły...
Będę wam na prawdę bardzo wdzięczna jeśli będziecie w stanie mi pomóc
Pozdrawiam wszystkich czytelników serdecznie
W czasie, kiedy będziesz zbierać pieniądze na photoshopa/lightrooma możesz używać
a) wersji próbnych lightrooma, capture one czy dxo,
b) programu dołączonego do aparatu
c) jakiegoś darmowego rawera - na przykład RawTherapee http://rawtherapee.com/downloads
Do obróbki RAW zakup Lightrooma to jest wysiłek finansowy warty poniesienia. Kupno PS to inna bajka, moim zdaniem LR daje aż nadto możliwości na początek, a potem nic nie stoi na przeszkodzie żeby dołożyć PS, jeśli finanse pozwolą.
Przypominam też o abonamentowej formie użytkowania PS+LR, jest dostępne w dobrej cenie.
po wgraniu zdjęć do LR, były prześwietlone. Chociaż są odpowiednio wykonane i naświetlone. Po przeglądzie ich w programie Picasa, zdjęcia były za ciemne...
Jeśli właściwie naświetliłaś kadr, to potem nie jest ważne, czy wyświetla się zbyt jasne, czy ciemne. Rejestrując obraz w RAW możesz manipulować jasnością i wieloma innymi parametrami w taki sposób, aby zdjęcie było ładne i poprawne. Właśnie po to fotografujemy do RAW, a nie do JPG. Pytanie w tym momencie, dlaczego obraz domyślenie wyświetla się w LR w sposób niewłaściwy? Teraz możemy jedynie spekulować..
Rampage napisał/a:
Po przeglądzie ich w programie Picasa
Picasa nie jest wołarką RAW, więc co otworzyłaś w Picasa?
Rampage napisał/a:
Wykonałam już kilka próbnych zdjęć i oczywiście pierwsze co, to wielka fascynacja, że zdjęcia na prawdę będą lepsze.
Zastanawiam się, czy rzeczywiście wiesz, o co chodzi z tymi RAWami. Zdjęcia wykonane w RAW i JPG, jeśli nie dokonamy żadnej obróbki w wielu przypadkach będą takie same. Siła RAW polega na znacznie większej możliwości modyfikacji zdjęcia i dotarciu do informacji, których nie ma już w JPG. Ale jak mówiłem, jeśli nie dokonasz obróbki, to najczęściej, nie zobaczysz różnicy między RAW (po wywołaniu) i JPG.
Wiem co to RAW, dlatego też się nimi bardzo zachwyciłam, bo po prostu zdjęcia będą miała właśnie po obróbce, po wydobyciu z nich "tego co w nich najlepsze", więcej szczegółów, więcej wyrazu i po prostu cieszyłam się na to, ze będę mogła wreszcie pracować ze zdjęciami tak jak chciałam.
Jednak teraz widzę, że chyba nie do końca :/
Co do Picasa, doczytałam w czeluściach internetu, że program ten jest w stanie ogólnie na komputerze wyświetlać i ukazywać RAW.
OK, nie wiedziałem, że Picasa też może Rampage, ale pomińmy to, że po wczytaniu do LR zdjęcie domyślnie wyświetla się zbyt jasne... To tak naprawdę mało ważne, bo przecież suwakiem Ekspozycji ustawiasz sobie właściwą jasność... Aby pomóc, staram się najpierw dociec istoty problemu.
Tak wyczytałam, więc postanowiłam wypróbować
Tak tak, czy zdjęcie ostatecznie jest niedoświetlone, czy też prześwietlone jest na prawdę mniej istotne przy obróbce plików RAW, jednak zastanawiam się dlaczego tak się w ogóle stało.
I mam pytanie odnośnie tego ps'a... Czy na pewno nie można nic z nim zrobić? Chodzi mi głównie o camera raw. Bardzo przyzwyczaiłam się do przeróbki w photoshopie, po prostu zakuplowałam się z tym programem, bardzo go lubię i ciężko będzie mi z niego zrezygnować. Dlatego też pytam, czy są może dostępne różne plugin?
jednak zastanawiam się dlaczego tak się w ogóle stało.
Być może odpowiedź jest gdzieś w okolicach przestrzeni barwnej, w której pracujesz. Najbezpieczniej jest pracować w sRGB.
Rampage napisał/a:
czy są może dostępne różne plugin
Hmm... LR można traktować, jako taki plugin. Wołasz zdjęcie w LR (ustawiasz jasność, kolory i tak dalej) do formatu TIF i potem tego tifa otwierasz w PS. Tak chyba najprościej.
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2015 13:26 ]
Rampage napisał/a:
Bardzo przyzwyczaiłam się do przeróbki w photoshopie, po prostu zakuplowałam się z tym programem
rozumiem Miesięczny abonament na PS i LR jednocześnie, to jakieś pięćdziesiąt kilka złotych. Masz najnowsze ich wersje i w ogóle... Pięćdziesiąt to dużo i mało, ale moim zdaniem warto
Litości! Używanie Picasa do wywoływania RAW, to totalna pomyłka. Tak, można w tym programie podglądnąć fotkę i potraktować dostępnymi funkcjami, ale już na wstępie to ustawienia domyślne i destrukcyjne dla obrazu. Brak presetów aparatów, obiektywów oraz ustawień dotyczących np aberracji i dystorsji dyskwalifikuje ten program z zastosowań profesjonalnych. Większość producentów dostarcza dostosowane ciemnie cyfrowe, które na pewno są lepsze od Picasy. Rampage, zdradź nam, czym fotografujesz.
Dodam tylko, że z tym Tifem, to jest dość karkołomne. Być może po ostatecznym wołaniu w LR, w PS można by otworzyć już gotowego JPGa? Wspomniałem o Tifie, bo ten format zachowuje nadal komplet informacji...
Rampage napisał/a:
Właśnie działam w sRGB
możesz zalinkować jakąś fotografię, albo jej nawet niewielki wycinek, aby zobaczyć, co tam siedzi w Exifie?
Wojmistrz napisał/a:
Litości! Używanie Picasa do wywoływania RAW, to totalna pomyłka
Tu nie chodzi o wołanie w Picasa, ale o rozwiązanie pewnego problemu.
Picasa miało być tylko do podglądu fotografii, bo RAWów nie mogłam otwierać bezpośrednio, podgląd miałam tylko przez LR.
Fotografuję 50D canonem. Kilka lat temu chciałam zacząć fotografowac w RAW, ale miałam za wolną kartę, zdjęcia się nie zapisywały, aparat wyświetlał error i tak jakoś zostałam przy JPG, bo nie chciałam sobie zawracać tym głowy. Stwierdziłam, że "na chwilę obecną jest spoko, zdjęcia ogarniam w jpg? ogarniam! to po co komu więcej?
A no po to, bo już mnie jpg zaczynaja denerwować, zwłaszcza bardzo mała ilość danych i straszna utrata jakości podczas obróbki...
To temat na inną dyskusję. Obiekty inteligentne, zachowujące jakość, oraz destrukcja przy wielokrotnym zapisie do JPG.. Ale jak powiedziałem, to inny temat.
Wrzuć sobie fotę tutaj Od razu na czerwono zobaczysz, jeśli coś będzie nie tak z przestrzenią barwną..
Rampage, Canon udostępnia za darmo program Digital Photo Professional, aktualnie w wersji 4. Odpal sobie te RAWy w nim i zobacz czy nadal są problemy z prześwietlone/niedoświetlone. Może okazać się, że nawet ci Lr niepotrzebny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9