Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 11 Lip, 2008 pierwsza lustrzanka cyfrowa - zdjęcia w pomieszczeniach
witajcie,
od kilku miesięcy szukam odpowiedniej dla mnie lustrzanki. niestety im więcej czytam tym mam większe rozterki co do wyboru końcowego ;( mam wrażenie, że niemal każdy tego samego aparatu ma różny wynik końcowy ;(
przeczytałam również niektóre tematy o wyborze pierwszej lustrzanki z tego forum i niestety to też spowodowało mętlik w mojej głowie ze względu na to, że zawsze wybieraliście spośród jakiegoś katalogu lustrzanek o które zapytał autor tematu.
jeśli macie jeszcze cierpliwość (a z tego co przeczytałam to są tutaj dobre duszyczki, które ją jeszcze mają po 40 postach to bardzo proszę wskażcie faworyta dla poniższych warunków:
1. body do którego pasuje wiele obiektywów
2. ergonomia zbliżona do Fuji FinePix S... (mam teraz S5600 i uważam, ze jest bardzo wygodny, nie za ciężki, nie za lekki, dobra chwytliwość i ułożenie przycisków, dużo miejsca na kciuk) no i uważam, zgodnie z Mnichem, że ergonomia jest b.ważna
3. S5600 robi bardzo ładne zdjęcia przy dobrym oświetleniu na zewnątrz - zatem zależy mi żeby lustrzanka robiła dobre zdjęcia w pomieszczeniach (szczególnie na sali gimnastycznej) i przy pochmurnym niebie
4. zdjęcia w ruchu - jak już pisałam zależy mi, żeby zdjęcia wykonywane na sali gimnastycznej były ładne. dodatkowo te zdjęcia będą robione w ruchu (nawet dość szybkim, bo to capoeira)
5. cena - zawsze budzi najwięcej emocji fajno by było jakby body zamknęło się w 2000zł, a obiektyw? to sami zdecydujcie za jaką cenę można kupić taki, który spełnia moje wymagania
będę bardzo wdzięczna za pomoc, wiem, że to już dla niektórych odpowiadających nuda, ale może uda Wam się jeszcze raz odpowiedzieć na niemal to samo pytanie
Body to Canon 450D. Obiektyw to chyba najlepiej Ci sie sprawdzi 70-200/2.8L
Do zdjec w sali gimnastycznej, jesli nie stac Cie na 40D bedzie to chyba najlepsze rozwiazanie.
viola [Usunięty]
Wysłany: Pią 11 Lip, 2008
witaj, dziękuję za szybką odpowiedź.
chyba mnie stać na 40D, bo rozumiem, ze byłby lepszym kandynatem? zajrzałam na porównywarkę i 40D z obiektywem może się zamknąć w 4000, więc nie jest źle.
zatem dla innych forumowiczów - jeśli cena body+obiektyw zamknie się w 4000 to też będzie ok
viola, ale ten obiektyw to taki kit. On Ci sie zbytnio do sali gimnastycznej nie przyda. Pamietaj o tym.
Samo body 40D to koszt ok.3300zl, moze troche mniej.
Obiektyw o ktorym Ci pisalem to koszt troche ponad 4 tys. Ewentualnie mozesz probowac 70-200/4, ale na sale moze byc troche przyciemno.
A jesli chodzi o body, to 40D chociazby trzyma sie nieporownywalnie lepiej.
krisv740 [Usunięty]
MC,
ewentualnie jako zamiennik L zaproponować kolezance sigmę 70-200 2.8?
body decydowanie masz rację -40d
krisv740, tez o tym myslalem, ale nie jestem pewien czy warto. Chyba nie ta jakosc obrazu na 2.8. W takiej sytuacji wolalbym tansza eLke 70-200/4 bez stabilizacji.
viola [Usunięty]
no tak... to troche zmienia postać rzeczy...
czekam na więcej modeli, jeśli takowe spełniają moje warunki...
[ Dodano: Pią 11 Lip, 2008 12:14 ]
rozumiem, że canon dominuje. rozumiem, że do sali gimnastycznej najlepszy będzie 40D i 70-200/2.8L a pozostałe pomieszczenia i pochmurne niebo? takie same wymagania co do obiektywu jak przy sali gimnastycznej?
krisv740 [Usunięty]
viola,
do hali niestety jest ciężko
aparat powienien miec uzyteczne iso 800-1200
obiektyw powinien być najjasniejszy czyli 2.8 chociaż - o ile chcesz robić zdjęcia w komfortowej sytuacji. pewnie że można próbować robic zdjęcia ze szkłem f4 ale to nie ten komfort pracy
dodatkowo jak najszybszy af obiektywu jest wskazany/obowiązkowy
jeśli masz ograniczony budget to zastanów się nad kombinacją np. 400d/30d/używany 40d i jednak sigma 70-200 z hsm
na poczatek taki zestaw może dać ci wiele
[ Dodano: Pią Lip 11, 2008 12:18 ]
L canona 70-200 2.8 to koszt około 4000 pln
viola, jakie pozostale pomieszczenia masz na mysli?
krisv740 [Usunięty]
a jeszcze jedno, canon nie dominuje, lecz w tym momencie trzeba imho (przy dużym zaangarzowaniu w robienie zdjęć i ich jakość) o d300, a to zupełnie inna półka cenowa
jeśli chcesz spróbować tylko, to proponuję np.canona 1000d i do tego poszukaj używanego obiektywu dość jasnego, albo np. tokina 50-135?2.8(to nowy ok 1800pln) o ile dobrze pamiętam.af wolny ale lepszy niż sigmy i tamrona z podstawowych modeli
ważne w tym momencie będzie użyteczne iso 800 - a tu canon 1000d da radę
viola [Usunięty]
krisv740, kilku moich znajomych polecało mi zakup używanego sprzętu. przyznam, ze jestem bardzo wymagająca i wolałabym nowy sprzęt. może zaczęłabym od zakupu 40D i podstawowego obiektywu a za jakieś pół roku kupiłabym obiektyw.
co o tym sądzicie?
MC, pozostałe pomieszczenia - pokoje mieszkalne z jednym oknem, albo sztucznym oświetlenieniem centralnym
Jeśli chodzi o zakup na raty - poszperaj w RTV Euro AGD - obecnie 20*0%. Może nie wszystkie ceny są najniższe w Polsce ale część będzie zbliżona. Skąpiec to podstawa i właściwe wyszukiwanie.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Pią 11 Lip, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Wiec tak... Obiektyw kitowy z ktorym najprawdopodobnie kupisz 40D do fotografii sportu sie nie nadaje. Tak zupelnie, zwyczajnie. Nie ta ogniskowa i nie ta jasnosc.
Niestety, obiektyw 70-200 bedzie najprawdopodobniej bedzie zbyt dlugi do pomieszczenia (zbyt maly kat widzenia).
Wydaje mi sie, ze najlepszym dla Ciebie zestawem bylby 40D+Tamron17-50/2.8+Canon70-200/2.8L, ale to juz ponad 8 tys.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13