Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tak czułem Lukas że masz Pentaxa . Teraz jest nawet w dobrej cenie ten Twój aparat. A możesz sterować nim ze smartfona? Bo jakoś w specyfikacji tego nie doczytałem. To jest chyba potrzebna Flu Card bo wifi nie ma. Podobna sytuacja jest w K-3. K-3II już jest dopasiony pod tym względem. A czemu nie kupiłeś wersji "s" bez filtra?. Nie ma specjalnie różnicy na zdjęciach? No i nie ryzykujesz efektem mory. Jak tu poczytałem opinie to K-5IIs nie jest zachwalany. Canoniarze co kupili 70D bardziej zachwalają swój sprzęt, a może po prostu wstyd im się przyznać . K-3 też nie zbiera super recenzji od swoich właścicieli, ciągle narzekają na szumy, słabe kolory. Jeden facet gdzieś czytałem napisał, że piachem mu zawiało na plaży i musiał Pentaxa do serwisu oddać żeby mu piasek wyciągnęli z puszki. To powiem szczerze mnie zaskoczyło po tym jak widziałem na filmiku jak gościu wrzucił K-S2 do błota i wypłukał go uruchomionego w rzece i ten działał po tym "zabiegu"
Byl w dobrej cenie - ponizej 500$ eSka K-5 sie nie da,K-3 da,a w K-3 masz WiFi.
Nie kupilem eSki bo byla spora roznica cenowa wtedy - jak bedziesz wszystko pod lupa ogladac kazdy pixel to roznice zobaczysz mora to zaden problem akurat
Ty nie czytaj tu opinii o aparatach (gdzie zazwyczaj wiekszosc nawet ich w reku nie miala) - tylko bezposrednio od uzytkownikow np. -> http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=1
Akurat Pentax zbiera bardzo dobre recenzje - wiec smiesza mnie takie opinie.
Na szumy narzekaja? hahaa LOL
-> http://www.dxomark.com/Ca...I___953_895_829
Hehee chyba mu po oczach zawialo - albo przeczuwam ze napisal to ktos z innego systemu z zazsdrosci ze sam nie ma uszczelnien
-> https://www.youtube.com/watch?v=Eo61t5fH6Qw
Wszystko zalezy do czego chcesz uzywac aparatu - mi zalezalo na ISO i dobrym AF w gorszych warunkach - poza tym mam mozliwosc od czasu do czasu kupowac rzeczy w USA przez szwagra
akira napisał/a:
Paradoksalnie wejście w bagnet A z A77mkII jest teraz bardzo ekonomicznym rozwiązaniem. Szkła są tanie, a rynek wtórny znacznie ciekawszy niż u Pentaxa.Praktycznie w każdym zakresie znajdzie się coś ciekawego i nie trzeba wydawać dużych pieniędzy aby zbudować sobie fajną amatorską szklarnię. Taki zestaw wystarczy na kolejne pięć-siedem lat, a ewentualna strata będzie niewielka. Do tego w kicie z aparatem dostajemy hiperfokalne szkło z cichym napędem i skutecznym AF przy filmowaniu - do amatorki bardzo fajna sprawa. Na dodatek ten zestaw jest porządnie uszczelniany, szkło ma stałe 2.8 w całym zakresie i bardzo cenne 16 na szerokim końcu. Puszka natomiast śmiało może konkurować z Canonem 7Dmk2 i nawet jeśli czasem mu ustępuje to nie będzie to odczuwalne.
Juz nie przesadzaj z tym rynkiem wtornym bo sa podobne
allegro:
-> Sony/Minolta (nowe 34, uzywane 198) + Tamron/Sigma (nowe 80 , uzywane 90)
-> Pentax K (nowe 72, uzywane 110) + Tamron/Sigma (nowe 92 , uzywane 35)
patrzac na to mozna mozna takze pomyslec ze ludzie wyprzedaja swoje rzeczy z bagnetu A. Trzeba takze stwierdzic ze Sony juz nie inwestuje tak bardzo w bagnet A (tak jak kiedys) - tylko go podtrzymuje - bo wiecej kasy w rozwoj przeznacza od juz dluuzszego czasu w bagnet E (NEX).
Fajna amatorska szklarnia to moze skaldac sie takze z samych Sigm ktora w ostatnich dluzszym czasie naprawde wypuscila sporo porzadnych szkiel.
Co do konkurowania z 7DmII - to nie tylko Sony moze konkurowac takze spokojnie inne systemy czy to Nikon D7200,Pentax K-3II czy Samsung NX1 - ten ostatni jest moim zdaniem szczegolnie spora niespodzianka
a coś Ty, Pentax nie ma takiego fajnego wtórnego jak Sony, a Canon i Nikon to już zupełnie inna skala tego zjawiska. W Pentaxie jesteś skazany na lawirowanie pomiędzy kundlami i szybko okazuje się, że tych sensownych jest niewiele. W soniaku masz oprócz tego całą masę pancernych i ciekawych optycznie szkieł Minolty, plus tanie_lekkie_plastikowe ale ostre easy choice od Sony i kilka bardzo udanych szkieł jak karol 16-80 czy esesmany z kitowym 16-50 włącznie. do tego zabawa m42 i manualami od Samyanga to bajka.
Pentax ma fajne korpusy i nieco lepiej oprogramowane matryce ale tak praktycznie mając do czynienia z jednym i drugim systemem, wybrałbym sony bo było mi z nim wygodniej. Zestaw A77II + 16-50 ma moim zdaniem ogromny potencjał.
Nie namawiam jednak, trendy na forum są takie aby kupować body z napisem Pentax
akira, co ty chrzanisz? systemowych nie wiiele? skazany na lawirowanie pomiedzu kundlami?
pierwszy lepszy sklep, fotozakupy:
C -> 47
N -> 56
P -> 35 - do tego kolejne jakie maja dojsc w ciagu roku (ponoc ok.6)
Sony nie ma w fotozakupy, wiec z cyfrowe:
S -> 32
a co Sigma, Tamron robi zle obiektywy? w ostatnim czasie lepsze niz systemowe. Czy Samyang - o ktorym sam wspomniales
A to zabawa z m42 i innymi manualami jest skreslona w Pentaxie?
I nie mow glupot jakie tredy bo rozne aparaty sie tu poleca. - wyszedl wlasnie z Ciebie wielki fanboy Soniacza
głupiś i tyle będziesz sobie statystyki układał
używałem obu systemów i nie jestem wielkim fanem Sony ale już na starcie jesteś wygrany z 16-50/2.8 SSM.
bez problemu znajdziesz w przyzwoitej cenie 70-200/2.8 SSM albo 80-200/2.8 HS.
zapewniam Cię, że są znacznie szybsze od Sigm czy Tamronów, które też możesz podpinać.
w Pentaxie ockniesz się szybko kiedy zrozumiesz, że nawet spacerniaki w rodzaju 18-135 są przeciętne, a jedynym słusznym rozwiązaniem są kapryśne Sigmy 18-50/2.8 albo 18-35/1.8, które do Sony też możesz sobie zapiąć. jak będziesz chciał tanie 35 to wybór masz ograniczony do f2.4, które niczym się nie wyróżnia poza dosyć kiepskim światłem.
tak, zabawa w manualne ostrzenie z EVF jest znacznie wygodniejsza, ale oczywiście możesz przełączać się na zombi w Pentaxie i też nie jest najgorzej. potwierdzenie ostrości w OVF działa w nim lepiej lub gorzej. takie A77mkII+16-50 w kontekście zastosowań które podałeś i wspomnianego filmowania to moim skromnym zdaniem bardzo ciekawy duet, zwłaszcza z uwagi na hiferfokalne i ciche SSM oraz szerokie 16 i stałe 2.8. A jak Ci przyjdzie ochota pobłyskać to Sony też wypada na tym polu znacznie ciekawiej, a ceny szpeju z bagnetem A są dosyć niskie obecnie. Nikon to też niegłupi pomysł z jego 18-105 ale zapomnij o uszczelnieniach i jednak do krajobrazów wolałbym te 16 mm na szerokim końcu.
Z Canona poważnie rozważyłbym plasticzane 70D w kontekście modowania softem MagicLatern, choć mnie osobiście ergo tej puszki jakoś nie podchodzi.
Pentax ma fajne korpusy ale sens widzę jeśli chcesz tak bardziej budżetowo i z przekorą kopać w szrotach albo kalibrować się z kundlami lub zadowolisz się przeciętnym i coraz bardziej plastikowym zestawem 18-55/55-200 WR. dorzucasz do tego jakieś tanie złomki i cieszysz się tym co masz zbierając na jakiegoś jaśniejszego kundla, którego przyjdzie Ci wybierać, kalibrować i cieszyć się kiedy kapryśny AF będzie trafiał puszczając soki z matrycy.
przy takim rozkładzie inwestycji dostajesz naprawdę fajne body do odkrywania uroków budżetowej szklarni.
trendy jakie są każdy widzi. Pentax ma świetny pijar na tym forum choć wcale nie jest ciekawszym systemem niż Nikon, Canon czy nawet śmieszne pomarańczowe Sony ze swoim elektronicznym wizjerem i spadkiem po Minolcie.
cokolwiek kupisz i później odsprzedasz za parę lat (bo według mnie sens takiej inwestycji jest kilkuletni) to i tak stracisz. warto jednak tak wydać te pieniądze aby w tym czasie mieć możliwie spory wybór fajnych zabawek z rynku wtórnego z którymi się polubisz i przeszlifujesz swoje umiejętności. zliczanie szkieł na sklepowych półkach, podniecanie się mniejszym szumem i zastanawianie się nad sprzętowymi niuansami to taka gadżeciarska choroba nie mająca wiele wspólnego z fotografią jako taką a Pentax to nie jest zły system ale dosyć specyficzny, z czego niewiele osób na początku zdaje sobie sprawę
Dziękuję, nie mogłem znaleźć tego określenia, a hiperfokalna też jakoś mi nie pasowała będąc zagadnieniem bardziej związanym z szeroką głębią (jednak pojawiła się w kilku innych opisach w równie błędnym użyciu). Oczywiście chodziło mi o to, że nie traci ostrości przy zmianie ogniskowej (co przy filmowaniu jest sporą zaletą).
Możesz zerknąć na film i potwierdzić lub nie to o czym on mówi o tym aparacie. Chodzi mi o wydajność omówioną w drugiej części filmu.
Mówiąc szczerze nie bardzo rozumiem co (obiektywnie) negatywnego w tym filmie znalazłeś na temat A77m2? Właściwie największe zarzuty (jeśli można tak powiedzieć) to "mało precyzyjny nawigator" oraz "mniejsza wydajność baterii niż u konkurencji". Trudno mi się odnieść do tego nawigatora, ale ja nie stwierdziłem tego problemu w swojej wiekowej już A700, więc nie chce mi się wierzyć, że w nowszych modelach korzystanie z nawigatora jest uciążliwe. No, chyba że przy specyficznych wymaganiach lub przyzwyczajeniach użytkownika. Warto się zastanowić, czy taka ocena tego elementu aparatu nie wynika z indywidualnych przyzwyczajeń autorów filmu, którzy najprawdopodobniej osobiście na codzień fotografują sprzętem innej marki, więc w Sony coś im może przeszkadzać.
Natomiast co do większego zużycia baterii (akumulatorka) to jest to stara śpiewka, powtarzana jak mantra przez wszystkich przeciwników elektronicznego wizjera od początku pojawienia się tej kategorii sprzętu na rynku. Przyznam szczerze, że ja - chociaż'em soniak - też tak na to patrzyłem, ale tylko dopóki nie sprawiłem sobie... kompakta Fuji X-S1, zaopatrzonego właśnie w wizjer elektroniczny. I wiesz co? Od tego czasu w mojej A700 najbardziej przeszkadza mi BRAK ELEKTRONICZNEGO VF! Rzecz w tym, że komponując zdjęcie przez EVF od razu widzę skutek zmiany parametrów ekspozycji (czasu otwarcia migawki i przysłony) i w efekcie mam pewność że zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone - prawidłowo oddane będą ważne dla mnie partie obrazka. To jest zaleta, za którą zwyczajnie godzę się zapłacić cenę w postaci konieczności ładowania akumulatorka po 400 zdjęciach, zamiast po 700 jak u konkurencji z OVF.
Z kolei co do "zapychania się" aparatu, to nie zauważyłem (albo coś przegapiłem?), żeby autorzy filmu poinformowali, jakiej karty pamięci używali podczas testu, a wg moich doświadczeń to ma znaczenie absolutnie priorytetowe.
Podsumowując: nie ma rzeczy doskonałych, ale mimo wszystko skłaniałbym się ku A77m2, wzbogaconej np o któryś z tych obiektywów:
http://www.optyczne.pl/po...d1=492&add2=997
Ja osobiście używam z zadowoleniem CZ16-80.
A co do obiektywów "nieoryginalnych", to wprawdzie można znaleźć wśród nich sprzęt nie ustępujący oryginalnym pod względem jakości obrazka, ale pod jednym warunkiem: baaardzo częstych problemów z autofocusem. Ja się o tym przekonałem przy okazji Sigmy i od tej pory szukam wyłącznie oryginalnych, dlatego oprócz wspomnianego już CZ16-80 mam jeszcze Sony 70-400G. Mi to wystarcza.
Satysfakcji z wyboru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11