Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem prawie zdecydowany na uzupełnienie mojego małego zestawiku (Pentax K-50 + 18-135) o jakiś szeroki kąt i macro. Co do pierwszego to myślałem o Sigma 10-20/3,5, jednak ciężko dostać go. Czekam na info z Sigma ProCentrum gdy będzie jakaś dostawa. Odnośnie drugiego obiektywu to rozważałem Tamrona 90/2,8 macro. Możecie polecić jakiś dobry sklep w Warszawie, gdzie cena będzie atrakcyjna, a obsługa pomoże zielonemu w wyborze najlepszej sztuki do mojej puszki?
Rzuciłem okiem na ceneo i nawet jeżeli sklep jest w Wawie to na stronie jest info o braku produktu na stanie (ah ten bagnet Pentaxa) i czas dostawy. Uważasz, że nie ma co się bać i zamawiać w ciemno online z ewentualnym odbiorem osobistym oraz ewentualnie skalibrować w puszce?
Jak wspomniałem, kompletny brak doświadczenia . Nie wiem jaka wada ostrości byłaby akceptowalna do skorygowania w puszce (co też pierwszy raz bym robił), a znajomych fotografów co by pomogli brak . Jakoś będę musiał sobie poradzić .
[ Dodano: Czw 30 Kwi, 2015 01:01 ]
Odwiedziłem dzisiaj Fotoforma. Mówili, że jeżeli będzie problem z ostrością obiektywu to mogą wysłać do Tamrona razem z body na kalibrację bez dodatkowych kosztów, sprzęt wróciłby za około 2 tygodnie. Więc chyba nie będzie tak źle, nawet jeżeli obiektyw nie będzie idealny na starcie .
Nie jestem pewny czy rozumiem o czym mówisz, ale wg zdecydowanej większości użytkowników i testów, T90 2.8 macro jest baaardzo ostrym obiektywem . Chyba, że chodzi Ci o coś innego pisząc "mydlana optyka", a jeżeli tak to o co?
Dodam, że najlepiej przy pomocy Live View i ze statywu. Ale początkującemu na pewno będzie trudno ustalić, co jest zadowalające i typowe dla danego obiektywu.
Zrób serię zdjęć czegoś z dużymi detalami np kosmatego jak futerko, włosy czy pióro z odległości około 1m. Wykonaj tą serię na kolejnej przysłonie, co skok, zaczynając od f/2.8 do np f/8. W programie graficznym wytnij środek kadru i zapisz do .jpg w maksymalnej jakości. Dobrze jeśli by ci się chciało wyciąć także róg tych zdjęć. Wklej nam te fotki na forum (moga być linki), bo powinno nam się orzec jak dobrą sztukę kupiłeś. Jeśli nie chce ci się bawić w wycinanie, to tylko umieść gdzieś te foty i daj linki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9