Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 01 Maj, 2015 Nikon D5100 jakie makro na początek
Witam
Od jakiegoś czasu posiadam N D5100 i chciałbym spróbować makrofotografii, jednak nie bardzo wiem w jaki sprzęt zainwestować. Posiadam dwa obiektywy - podstawowy 18-105 oraz 70-300.
Mój maksymalny budżet to około 1000zł.
Trochę czytałem i orientuję się, że jest kilka dostępnych technik, najbardziej oczywista obiektywy makro. W zakładanym budżecie mogę liczyć tylko na podstawowy 40 mm Nikkora. Szukałem na aukcjach i różnych ogłoszeniach, czy dostępne są bardziej zaawansowane modele, jednak ich cena również jest bardziej zaawansowana.
Kolejna możliwość to pierścienie pośrednie za około 300zł. Z tego co zasięgnąłem języka wadą tej metody jest utrata światła, więc posiadane przeze mnie obiektywy raczej nie będą zdawać egzaminu. Musiałbym kupić jasną stałkę, czyli np 50 mm od Nikona co wiąże się z wydatkiem ok 600 zł. Doliczając pierścienie daje nam kwotę równą zakupu "40" makro.
Można też zastosować odwrotne mocowanie, ale nie wiem za dużo na ten temat.
A może jakieś soczewki nakręcane w miejsce filtru, tanie, ale jakie daje efekty?
Sam nie wiem.
Zdjęcia jakie chciałbym wykonywać to głównie przyroda, typu kwiaty, owady, pajęczyna itp
Ktoś pomoże?
PS. Mój błąd, proszę moderatora o przeniesienie do działu "Pomagamy w wyborze obiektywu"
obiektywy makro. W zakładanym budżecie mogę liczyć tylko na podstawowy 40 mm Nikkora. Szukałem na aukcjach i różnych ogłoszeniach, czy dostępne są bardziej zaawansowane modele, jednak ich cena również jest bardziej zaawansowana
Zanim zaczniesz wydawać pieniądze, kup sobie najpierw same pierścienie.
Nie wiem, czy Nikkor 40mm jest podstawowym obiektywem. Czy w ogóle jest jakiś podstawowy obiektyw? Nikkor 50mm f/1,8D jest tani i w tym przypadku fajny, bo nie potrzebuje przeniesienia automatyki w pierścieniach pośrednich, dlatego można też kupić dowolne, najtańsze pierścienie..
Jeszcze raz... Nie musisz wydawać 1000, aby robić macro. Kup same pierścienie i długo potem, jak zobaczysz, o co chodzi w macro, jakąś lampę do macro.
Pierścienie (tutaj z automatyką) jakieś 180zł, lampa (nie od razu) 180, razem 360zł.
Po przeczytaniu testów skupiłem się na obiektywach Nikkora (85, 105) oraz ewentualnie Sigma.
[ Dodano: Pią 01 Maj, 2015 14:06 ]
Tutejszyn napisał/a:
Zanim zaczniesz wydawać pieniądze, kup sobie najpierw same pierścienie.
Nie wiem, czy Nikkor 40mm jest podstawowym obiektywem. Czy w ogóle jest jakiś podstawowy obiektyw? Nikkor 50mm f/1,8D jest tani i w tym przypadku fajny, bo nie potrzebuje przeniesienia automatyki w pierścieniach pośrednich, dlatego można też kupić dowolne, najtańsze pierścienie..
Jeszcze raz... Nie musisz wydawać 1000, aby robić macro. Kup same pierścienie i długo potem, jak zobaczysz, o co chodzi w macro, jakąś lampę do macro.
Pierścienie (tutaj z automatyką) jakieś 180zł, lampa (nie od razu) 180, razem 360zł.
Miałem na myśli obiektyw NIKON AF-S DX Micro NIKKOR 40 f/2,8G jest to najtańszy w portfolio Nikona dedykowany do makrofotografii.
Radzisz kupić pierścienie do tych moich obiektywów, czy po dokupieniu obiektywu 50 mm? Mógłbyś coś polecić konkretniej.
mrafal21, ale co to znaczy "dedykowany do makrofotografii"? To robienie zdjęć makro, bez dodatkowego osprzętu. Kiedy dokładasz pierścienie pośrednie, to makro robisz jakim chcesz obiektywem. Obiektyw już masz 18-105, więc wystarczy dokupić pierścienie pośrednie i już sobie robisz zdjęcia makro. Dla mnie istotne jest jedno...
mrafal21 napisał/a:
chciałbym spróbować makrofotografii
więc próbuj wydając jedynie parę groszy na pierścionki. Jeśli Ci się spodoba, to wydawaj już ile chcesz.
Nie do konca tak jest ze jakimkolwiek obiektywem (jak zmienia sie skala powiekszenia zalezy od szerokosci pierscieni i ogniskowej obiektywu) a pierscienie ze stykami wcale nie kosztuja kilka groszy a tylko takie sprawdza sie w praktyce z obiektywem bez pierscienia przyslony. Ja na poczatek radzilabym jakis obiektyw dedykowany do makro, kombinowac mozna jak juz ma sie jakies pojecie
OK... Jeśli ja czegoś próbuję, to nie rzucam się na topowe rozwiązania. Ale to ja..
Ja mam Nikkora 50mm 1.8d (mam go do wszystkiego) i pierścienie za 30zł..
Sprawdzilam, zaczynaja sie od 200zl. Dla jednych grosze, dla innych niekoniecznie. Tutejszyn, a ile tego makro robisz? I w skalach jakiego rzedu? Poza tym ty mozesz pierscieniami za 30zl bo masz 50tke z pierscieniem przyslony, ktorego 18-105 nie posiada
Nie robię makro, ale spróbowałem i próba kosztowała mnie 30zł. To koszt, jaki poniosłem bez żalu. 200zł można też wydać z pewną taką nieśmiałością...
Robisz makro i można nazwać Cię ekspertem, więc powiedz, czy takie kombinowanie ma sens:
Helios M42 za 75zł
pierścienie za 35zł
adapter bagnetowy Nikon za 16zł
Razem koszt próby makro około 126zł
Ekspertem nie jestem, po prostu sie kiedys z nudow bawilam tym co mialam. Autor pytania ma budzet 1000zl, nie jest to jakas fortuna ale rozsadne szklo moze wyhaczyc, szczegolnie uzywane. Jakby szukal czegos do sportu czy przyrody to by mu nikt nie mowil "ej, kup sobie (...) za 1/5 twojego budzetu". Moje podejscie jest takie, ze jak chce robic makro to lepiej kupic najtanszy obiektyw dedykowany a jak ten mu nie wystarczy (1:1 to wcale nie tak duzo) to wtedy mozna sie bawic dodatkowo w pierscienie i takie tam. Z uzywanymi obiektywami jest tak, ze mozna je odsprzedac bez straty jak makro nie wciagnie
Autor ma pewne wyobrażenia dotyczące makro. Podobne wyobrażenia ma, jeśli chodzi o potrzebny na to budżet. Moim zdaniem to wyobrażenie wymaga korekty. A w ogóle zakładam, że makro w wyobraźni może wydać się dużo ciekawsze, niż jest w rzeczywistości. Tak było ze mną. Dlatego zanim wyda się planowany budżet, proponuję wydać mniej... Myślę i czuję przez skórę, że opcja z Heliosem, to nie tylko ekonomiczne, ale i dające satysfakcję rozwiązanie.
Widzę, że rozwinęła się niezła dyskusja. Jak to najczęściej bywa zdania są podzielone.
Jeśli kupienie pierścieni za 200 zł wystarczyłoby to oczywiście byłbym zadowolony, jednak nie posiadam zbyt dużo wiedzy na ten temat i dlatego postanowiłem napisać post, aby usłyszeć zdanie osób mających większe doświadczenie, które miały styczność zarówno z jedną techniką (pierścienie) jak i drugą (obiektyw makro), a nawet trzecią (dodatkowe soczewki).
Nie jestem w stanie stwierdzić czy ta technika fotografowania przyciągnie mnie na dłużej, czy będzie to tylko okazjonalna przygoda, ale chyba nikt nie jest w stanie tego wiedzieć przed podjęciem próby. Wiem na pewno, że chciałbym zrobić kilkanaście, kilkadziesiąt zdjęć kwiatów i stworzyć z tego fotoksiążkę. A czy będę z tego korzystał więcej, zależy od mojej subiektywnej oceny efektów.
Poza tym zastanawiam się co kolega Tutejszyn miał na myśli pisząc o korekcie moich wyobrażeń
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10