Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 04 Maj, 2015
Panasonic Gh3 z obiektywem 12-35 vs 14-140
Autor Wiadomość
Asefmovie 
Nowy

Wysłany: Nie 03 Maj, 2015   Panasonic Gh3 z obiektywem 12-35 vs 14-140

Witam,
mam pytanie odnośnie tego czy warto dopłacić do 2 razy droższego obiektywu 12-35/2.8 ?

Czy różnica w jakości zdjęć będzie pomiędzy tymi dwoma będzie kolosalna?

Czy warto jednak przyoszczędzić i wydać to na coś innego np.statyw,mikrofon itd. ?

Czy jeśli fotografuje głównie krajobrazy i fotografie uliczną to potrzeba światła 2.8?

Pozdrawiam

Reklama

Preskaler 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 04 Maj, 2015   

To nie jest tak, że droższy obiektyw automatycznie spowoduje podniesienie jakości Twoich zdjęć. Tylko czasem pozwoli na zrobienie przezwoitego zdjęcia w ruchu ulicznym, gdy brakuje światła dla KIT-a. Umożliwi też ładniejsze rozmycie tła. Sam musisz zdecydować czy kupisz jakiś wypasiony statyw, czy pieniądze przeznaczysz na obiektyw o większych możliwościach? Ja zrezygnowałem ze statywu i używam takiego geodezyjnego kupionego na złomie za grosze ale obiektyw mam ze światłem 2,8 i cieszę się że tak zadecydowałem.

komor 
Moderator

Jasny obiektyw, jak pisał Preskaler, pozwoli robić zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych, prawdopodobnie ma lepsze rozmycie tła, ale powinien być także ostrzejszy. Nie zdziwiłbym się, gdyby miał też szybszy/sprawnieszy AF.

Decyzję czy warto zainwestować w droższe szkło raczej musisz podjąć sam. Sam zakup cudów nie sprawi, ale udostępni Ci na pewno lepsze narzędzie. Może napisze coś jeszcze ktoś, kto użytkuje już ten obiektyw.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Asefmovie, wszystko kwestia potrzeb. Pchanie się w jasny, szeroki kąt na małej matrycy, to podobny, głownie finansowy bezsens, jak tele przy pełnej klatce. Sam zastanów się co ci potrzeba. Dla mnie seria GH to super kamery i fajny sprzęt do telefoto. Fotografuję i filmuję lustrzanką pełnoklatkową, ale właśnie czekam na zamówionego GH4 gdzie poza standardowym szkłem, dokupiłem jedynie 100-300mm. Osobiście wolał bym inwestować w mikrofon i statyw, a jak potrzeba ci szerokiego kąta, to proponuję zmienić system przynajmniej na APS-C. W dzień może okazać się że będziesz przymykał przysłonę np do f/8 lub więcej, nie wspominając, że przy krajobrazach np na statywie, będzie to nieistotne ze względu na brak głębi (odległość hiperfokalna).

dcs
[Usunięty]

GH3 do krajobrazów?
-chyba ich filmowania

Wojmistrz 
Obserwator

No ja głównie filmuję i to jest dla mnie przesiadka na 4K w oczekiwaniu na XC10.

dcs
[Usunięty]

A ja o OP, a nie o tobie.

Wojmistrz 
Obserwator

Wiem, ale to da mu do myślenia.

dcs
[Usunięty]

http://www.dpreview.com/r...379101814216325

[ Dodano: Pon 04 Maj, 2015 13:23 ]
http://www.dpreview.com/r...635967086348766

[ Dodano: Pon 04 Maj, 2015 13:25 ]
http://www.dpreview.com/r...379101814216325

[ Dodano: Pon 04 Maj, 2015 13:59 ]
Wojmistrz, *Micro 4/3 Super Tele Battle, Lumix 100-300 vs Oly 40-150+1.4xTC
https://tysonrobichaudphotography.wordpress.com/2015/04/24/micro-43-super-tele-battle-lumix-100-300-vs-oly-40-1501-4xtc/

Wojmistrz 
Obserwator

dcs, ja nie omieszkam dokupić TC x2 do 100-300 :) bo potrzebuje kątów około 2-3 stopni, więc ekwiwalentu 1000-1200mm, a z niczego innego tego nie uzyskam. Cóż, za rok pewnie pokażą się megazoomy z eq 1200-2000mm i nagrywaniem 4K, ale obecnie ich nie ma.

siosio 
Maniak

Wysłany: Czw 07 Maj, 2015   Re: Panasonic Gh3 z obiektywem 12-35 vs 14-140

Asefmovie napisał/a:
Witam,
mam pytanie odnośnie tego czy warto dopłacić do 2 razy droższego obiektywu 12-35/2.8 ?

Czy różnica w jakości zdjęć będzie pomiędzy tymi dwoma będzie kolosalna?

Czy warto jednak przyoszczędzić i wydać to na coś innego np.statyw,mikrofon itd. ?

Czy jeśli fotografuje głównie krajobrazy i fotografie uliczną to potrzeba światła 2.8?

Pozdrawiam

Kup sobie porządny obiektyw - czytaj 12-35

2.8 - dobrze mieć

Jak chcesz przyoszczędzić to szukaj używki.

Za drogi to jest 14-140 - nie dałbym za niego 2500, 2wóch tyś zresztą też

Co innego wydanie 4rech tyś na 12-35 ... dla takich chwil się żyje ....

Odpowiedz do tematu