Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Maj, 2015 Lustrzanka do zdjęć przyrody (krajobrazy), nieba, budynków?
Witam, mam na stanie Nikona Coolpixa L100. Aparat ok, z tym że mało ma MPX, a i zdjęcia nieba oraz odzwierciedlenie kolorów i szumy mnie denerwują. Z trybu makro praktycznie nie korzystałem. Chciałbym zaopatrzyć się w nowy sprzęt i myślę ponownie tutaj o Nikonie z serii D3XXX lub D5XXX. Dodam, iż jestem amatorem, a na chwilę obecną nie zamierzałbym inwestować w niego później, dlatego muszę kupić body+lustro - z tym że nie wiem do końca jakie się sprawdzi do przewidywanych zastosowań. Budżet relatywnie jak najniższy, max 2500-3000 (body+lustro+statyw+karta+futerał). Proszę o rady, pzd
A czym sie kierowac wybierajac obiektyw? Na poczatek chcialem kupic standardowe 18-55 lub 18-108, ale do konca nie wiem czym to spelni oczekiwania. Firma Tamron robi dobry sprzet?
Firma Tamron robi dobry sprzęt, ale wszystko zależy od konkretów, tzn. pewne modele są udane, inne nie, jeszcze inne są dość stare i dziś traktujemy je jako mniej dobre niż kiedyś (bo konkurencja zrobiła lepsze) itd.
Jeśli decydujesz się na Nikona to kup go na początek z obiektywem 18-105 VR, który zapewni Ci wystarczającą uniwersalność. Ewentualnie jak budżet pozwoli to rzuć okiem na wskazanego przez dcs zooma Sigmy C18-200, który jest sporo droższy, ale daje większy zakres ogniskowych i jest solidniej zbudowany.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Maj, 2015
slimak390227, w L100 miałeś zooma "28-420mm".
Potrzebujesz tych długich ogniskowych?
Jak tak to do 200mm będzie dla ciebie minimum.
Tamrony z zestawów 18-200, 18-250, 18-270 to cienkie optycznie obiektywy
a co najgorsze ze słabą mechaniką.
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Makro Nikon (A17NII) -nie ma nawet stabilizacji.
A co daja wieksze ogniskowe? Co do samego zooma kilkakrotnie z niego korzystalem, niestety nie zawsze byl wystarczajacy. Polecacie moze jakies dobre kompendium dla amatora w tej kwestii lub czasopismo?
[ Dodano: Sro 06 Maj, 2015 13:22 ]
Widzialem takze obiektywy vr i vrII- jaka jest roznica?
dcs [Usunięty]
slimak390227 napisał/a:
A co daja wieksze ogniskowe?
http://www.fotografuj.pl/.../page/2#contentAby zobaczyć, jakie jest pole widzenia obiektywu o określonej ogniskowej, kliknij odpowiadającą jej wartość po lewej stronie zdjęcia.
slimak390227 napisał/a:
Widzialem takze obiektywy vr i vrII- jaka jest roznica?
Czyli rozumiem, że najlepiej brać jak największy zakres ogniskowej?
Nie, zawsze jest coś za coś. Im większy zakres ogniskowych tym trudniej uzyskać dobrą jakość optyczną (ostrość, itd.). Tanie megazoomy są kiepskie, drogie megazoomy są przyzwoite. I tylko przyzwoite, nie: świetne. Ich zaletą jest uniwersalność.
Powiem szczerze, że trudno mi określić z czego korzystałem a z czego nie. Ale wydaje mnie się, że nie wykorzystałem w pełni możliwości ze względu na fakt nieumiejętności ustawienia zadowalającej ostrości (zwykle coś za mgłą mi wychodziło);/
dcs [Usunięty]
O to się nie martw.
Określ swoje potrzeby odnośnie ogniskowych
sprawdzając jakich ogniskowych używałeś w L100
lub z http://www.fotografuj.pl/.../page/2#content (patrz tylko na obraz wewnątrz "ramki APS"
Mimo pokazania ogniskowych powiem szczerze z e nie wiem na jaka mialbym sie zdecydowac, tak jak mowilem juz przedtem chce robic zdjęcia niebia, ksiezyca, gwiazd jesli sie da ale takze do wykorzystywac sprzet w plenerze, zoom wazny dla mnie ale jakosc tez, Widzialem ze wychwalacie sprzet sigmy, jest jeszcze jakas firma godna polecenia za przystepna cene?
[ Dodano: Czw 07 Maj, 2015 06:24 ]
Moze lepszym wyborem bylby zakup zaawansowanego kompaktu? Slyszalem tez ze nikon wydal aparat z 86x zoomem...
Moze lepszym wyborem bylby zakup zaawansowanego kompaktu? Slyszalem tez ze nikon wydal aparat z 86x zoomem...
Jesli faktycznie nie orientujesz się w temacie i nie chcesz się uczyć, to kompakt może być dla ciebie, ale nie licz na jakość jaką dają lustrzanki. Ten kompakt to P900 i on też ma jakiś określony zakres ogniskowych, akurat ma ekwiwalent od 24 do 2000mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11