Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 11 Maj, 2015 Witam może ktoś coś polecić w przedziale od 800-1000zł
Witam może ktoś coś polecić w przedziale od 800-1000zł (z przesyłką)?!
Będzie służyć do Forogrametri (zdjęcia 3D budynków) zewnątrz i wewnątrz i czy ktos może miał z tym związek i może coś polecić ?!
Co prawda to jest duplikat, ale może niech zostanie jako osobny wątek. Z tym że w tym budżecie ciężko cokolwiek doradzić, bo sam obiektyw szerokokątny kosztuje ze dwa razy tyle co budżet na całość. Jakie warunki musi spełniać sprzęt, żeby nadawał się do takich pomiarów?
Co do ceny może bym znalazł jeszcze 300zł (1300zł) ale czy mimo to nie porywam się z motyką na księżyc ?!
Powracając do specyfikacji:
The most important items to look for in a digital camera are:
High resolution: most high quality cameras support resolutions of 8 mega pixels or better.
High quality non-zoom lenses: almost all digital consumer cameras will come with a zoom lens, so this is difficult to avoid. If using a zoom lens, you should set the optical zoom to one setting for all your projects. Avoid using the digital zoom settings - digital zoom manipulates the photo without actually adjusting the focal length. DSLRs on the other hand let you choose your lens and we recommend a wide-angle non-zoom lens (called a prime lens). Do not use vibration reduction or image stabilization lenses.
Control over settings: if your camera has automatic features such as image stabilization or orientation detection ensure there are menu settings for turning these features off. Other good controls are for manual focus and sharpening (and in some cases aperture and shutter speed). When doing projects with high contrast targets we recommend using cameras with an anti-aliasing filter (most cameras have one) and turn off or reduce the sharpening setting.
Easy, fast image download to your PC: the best methods are through Flash card (SDCard with SDCard reader for the PC), or a USB interface cable.
Oprócz tego obróbka zdjęć będzie odbywać się w MARI i Photoshopie i Agisoft Photoscan (kolejność przypadkowa)
Co do aparatu znalazłem polecane do tego typu rzeczy:
1.
Nikon D5200
(AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
WR-T10 and WR-R10 Wireless Remote Controllers
EH-5b AC Adapter
EP-5A Power Supply Connector)
D252, na 95% jaki byś nie kupił korpus z modeli nie starszych niż 5-6 lat, tak będzie dobrze. bardziej martwił bym się o obiektyw i w tym przypadku chyba jeszcze statyw.
Póki co znalazłem
coś takiego Nikon D3200 + 18-55 VR albo VR II za 1400zł (mocno przekroczony i tak budżet)
i teraz pytanie czy w zestawie karty SD i jakieś ładowarki i pokrowiec jest dołączany ?!
czy w chwili kiedy przyjdzie do mnie aparat będzie sam karton....?!
W czym najlepiej przechowywać aparat?!
Co myślycie nad tym wyborem czy coś innego proponujecie?!
oprócz karty SD / pokrowca co jeszcze może się przydać?!
i jak wygląda sprawa z zasilaniem tego aparatu?! jest na akumulator który jest w zestawie i się go ładuję na zasadzie komórki czy trzeba dokupywać baterie ?!
I kwestia przez ile taki aparat może robić zdjęcia ?! oraz czy smycz trzeba dokupywać oddzielnie czy jest zazwyczaj w zestawie?!
oprócz karty SD / pokrowca co jeszcze może się przydać?
IMO karty min. dwie, zapasowy akumulator, gruszka i pędzel.
D252 napisał/a:
jak wygląda sprawa z zasilaniem tego aparatu?! jest na akumulator który jest w zestawie i się go ładuję na zasadzie komórki czy trzeba dokupywać baterie ?!
Ładuje się go przy pomocy ładowarki sprzedawanej razem z aparatem w komplecie.
D252 napisał/a:
ile taki aparat może robić zdjęcia ?!
Na jednym ładowaniu ok. 1000.
D252 napisał/a:
czy smycz trzeba dokupywać oddzielnie czy jest zazwyczaj w zestawie?!
O którym konkretnie piszesz?
Karta SD lub CF w zależności od aparatu, bez tego się nie obejdziesz. Kupując używany, zazwyczaj jakąś kartę dostaniesz.
Pokrowiec? Nie wiem czy potrzebny komuś pokrowiec, ale szczelna torba lub plecak fotograficzny zazwyczaj się przydają do noszenia klamotów.
Aparaty zazwyczaj posiadają dedykowane akumulatorki. W zestawie zazwyczaj jest jeden, ale kupując sprzęt używany często sprzedający dodają wszystkie, które kupili, chyba że w ich kolejny modelu mogą je wykorzystać. Wtedy często zabierają oryginalną baterię a dają tańszy zamiennik. Zamienniki są praktycznie do wszystkich aparatów i można je dostać od kilkunastu złotych w zależności od modelu i sklepu. Do ładowania akumulatorów są ładowarki. Dziś tylko w kamerach i kilku kompaktach spotyka się podłączanie kabla zasilającego do urządzenia.
Ile zdjęć? To zależy o co pytasz. Lustrzanka posiadająca mechaniczne elementy jest narażona na ich zużycie, dlatego większość patrzy na żywotność migawki, a ta w zależności od modelu wytrzymuje od 50 do 200 tysięcy podniesień. Przejście w podgląd na żywo też podnosi migawkę. Jeśli twoje pytanie dotyczyło baterii, to też w zależności od modelu aparatu, od około 300 do 1500 zdjęć.
Smycze, to były stosowane przy małych kompaktach. W lustrzankach używa się pasków z dwoma punktami zaczepienia. Nowy ma taki pasek w zestawie, używany zazwyczaj też. Mało kto decyduje się na używanie lustrzanki bez paska, a jeśli nawet go zdejmie to zazwyczaj by zamontować boczny elastyczny uchwyt (patrz grip).
Ostatnie już z tej serii pytanie
Czy oba aparaty mają taki sam wizjer czy istnieje różnica między poszczególnymi i który lepszy?! (czy po prostu to jest sam wizjer tylko się nie rozpisali tam)
Witam
Chcę kupić używaną lustrzankę, jak najtaniej. Za niecały miesiąc wyjeżdżamy z chłopakiem na wakacje i mam zamiar zrobić dużo zdjęć. Chodzi głównie o krajobrazy, portrety, zdjęcia opuszczonych budynków, także przyrodę. Chciałabym uzyskać efekt rozmycia tła - Bokeh. Aparat razem z obiektywem mogę kupić za maksymalnie 500zł. Wiem że to bardzo mało ale nie mogę więcej przeznaczyć ze względu właśnie na ten wyjazd. Będzie to moja pierwsza lustrzanka, póki co mam kompakt Sony H90, jednak chciałabym coś co robi lepsze zdjęcia. Mój kompakt bardzo wolno fokusuje i w efekcie jak chcę zrobić szybko zdjęcie to już mi się odechciewa. Poza tym kolory w nim są bardzo mało nasycone a portrety wychodzą jakieś nienaturalne. Przeglądałam OLX i znalazłam kilka ogłoszeń np:
1) Olympus E420
2) Canon 1000D
3)Canon 350 D
4) Nikon 50D
5) Sony alfa 350 i Sony alfa 330.
Który z tych aparatów polecacie? Może jakieś inne w tej cenie? Pewnie będzie ciężko, ale byłoby idealnie jakby aparat był choć trochę szczelny bo nie wiem w jakich warunkach będę go miała na wakacjach. Prawdopodobnie będzie często padać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10