Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W życiu nie miałem do czynienia z aparatami lepszymi niż kompaktowy za 200zł. Wiem, że istnieją tematy do tej kwoty, lecz mam swoje zapytania.
Zajmuję się rysunkami tradycyjnymi jak i grafiką rastrową wykonywaną w Photoshop/Sai za pomocą tabletu. Interesuje mnie aparat, który potrafi zrobić wysokiej jakości zdjęcie z bliska nie odbijając światła, np. ołówka/kredki gdzie wiecznie mam z tym problem.
Starałem się porównywać aparaty i to bez większego rezultatu bo naprawdę nie wiem na co zwracać uwagę. Oczywiście także interesuje mnie nagrywanie wideo z FullHD. Żadne udogodnienia typu gps/wifi nie są mi potrzebne. Jeżeli polecacie mi do tego jakiś obiektyw oczywiście mógłbym kupić, ewentualnie dopłacić do ~600zł za lepszy aparat. Nie wykluczone, że będę robił zdjęcia poza domem, więc nie chcę być amatorem całe życie.
Chciałbym też kupić statyw taki, który mógłbym skierować bezpośrednio w dół lub za pleców, a najlepiej podam przykład: nagrywanie rysowania tak, aby było pod dobrym kątem widać to co pokazuje rysując na kartce papieru nie zasłaniając go.
JuroTheDragon, rozumiem, że 3000zł to na zestaw z obiektywem.
Nie wiem czy ty się ze mną zgodzisz, ale pewnie część forumowiczów tak. Przeznacz połowę na aparat, a drugą na źródła wiedzy. Przyda się także, wspomniany przez ciebie statyw i odpowiednie oświetlenie. Twój problem z odbiciami, to myślę głównie brak wiedzy w temacie, więc nawet aparat za 10000zł nie pomoże.
Interesuje mnie aparat, który potrafi zrobić wysokiej jakości zdjęcie z bliska nie odbijając światła, np. ołówka/kredki gdzie wiecznie mam z tym problem.
To nie kwestia aparatu a oświetlenia i odpowiedniego ustawienia sprzętu. Jak napisał Wojmistrz, bez pewnej nauki się nie obejdzie.
JuroTheDragon napisał/a:
Chciałbym też kupić statyw taki, który mógłbym skierować bezpośrednio w dół lub za pleców
Jest trochę statywów, które pozwalają położyć swoją kolumnę centralną w poziom i wtedy fotografować/filmować z góry. Jeśli nogi są odpowiednio wysokie to się to nawet jakoś sprawdza. Ja to robię z nogami Manfrotto 055XProB, ale jest obecnie dostępnych trochę więcej takich rozwiązań, część jest tańszych i być może wygodniejszych. Może ktoś coś jeszcze doradzi.
JuroTheDragon, ale dlaczego w takim razie musi to być aparat? Nie lepiej kupić kamerkę? Na kamerach nie znam się w ogóle, ale gdybym jej potrzebował do takich celów, to przyglądnąłbym się takim wynalazkom jak GoPro.. Zresztą kamer jest cała masa.
Małe lekkie, można przyczepić do wszystkiego...
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Pon 11 Maj, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Rozumiem, że z braku mojej niewiedzy mógłbym mieć problem zrobienie zdjęcia przy złym oświetleniu powodując przy tym, że te światło redukuje kolor farby/grafitu zjadając cieniowanie miejscowo. Lecz nawet jak mi się udało przy naturalnym świetle zrobić dobre zdjęcie to i tak jakością nie powalało. Po prostu starałem się opisać dokładnie do czego głównie chce używać aparatu bo może coś mi umyka. Kamerka jakoś nie kręci mnie, a nią na podwórku nie zrobię dobrego zdjęcia.
JuroTheDragon, Możesz mieć i jedno i drugie. Kamerki można dostać już za 300zet. Aparat z obiektywem jest ciężki. Filmowanie czymś takim, gdzie środek masy wychodzi poza punkt podparcia to rock and roll.. A jeszcze jak obiektyw będzie miał tendencje do wysuwania się, to już w ogóle.
Z doświadczenia fotograficznego wiem, że kolory najlepiej jest kontrolować już w post processie.
Przerobienie statywu to dla mnie nie problem jezeli nie jest z plastiku. Ostatecznie zespawam z żelastwa jak poznam zamocowanie. Czuję się jakby każdy mnie wyśmiewał w tym temacie. Widocznie szczery temat nie polepsza sytuacji, lecz ją pogarsza. Może dlatego tak się czuję bo młodziak ze mnie.
każda lustrzanka działa podobnie. Myślę że nawet najtańsza da radę w twoim zastosowaniu. Mało osób tu robi to co ty, dlatego odpowiedzi mogą być śmieszne
janqseven, trochę dziwi mnie, że użytkownicy piszą mi o najtańszej jaka popadnie lustrzanka. Myślałem, że proponując cenę jaką mogę dać za lustrzankę to ludzie się domyślą, że nie traktuję tego jak zabawkę, która mogłaby mi się znudzić po tygodniu zabawy. Życie jest pełne niespodzianek. Opisując przykład wykorzystania prze zemnie takiego aparatu to mogłoby sprawić, że dany aparat może posiadać jakąś funkcję, która wspiera podobne sytuacje. Nie uważałem, że istnieje coś takiego ale czasem warto się zapytać.
Może Twój budżet przekracza potrzeby. Jakość FullHD uzyskujemy z tańszego sprzętu. Fotografowanie na wystawy fotograficzne i zarobkowo wymaga droższego sprzętu.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Maj, 2015
JuroTheDragon napisał/a:
Chciałbym też kupić statyw taki, który mógłbym skierować bezpośrednio w dół lub za pleców, a najlepiej podam przykład: nagrywanie rysowania tak, aby było pod dobrym kątem widać to co pokazuje rysując na kartce papieru nie zasłaniając go.
Jeżeli tak się sprawy mają to co polecasz? Zależy mi na dobrej jakości z własnie powodu też zarobkowego. By osoba zainteresowana zamówieniem rysunku tradycyjnego widziała dokładne realistyczne przykłady. Także mam swoje własne chęci do wykorzystywania aparatu w innych celach by się nie kurzył. Nikon D5200? Nikon D3200 wygląda jakby miał słabsze nagrywanie i o wiele mniej kl/s. Komentarze na temat nich są różne i trudno wybrać.
[ Dodano: Pon 11 Maj, 2015 22:17 ] dcs, jeżeli chodzi o sztalugę? Nie posiadam. Używam specjalne kartki rozmiaru A4-A3 letraset do promarker/copic marker. Zwykłe kartki o gramaturze 200-300 i mieszanka użycia kredek akwarelowych, markerów, ołówka i tuszu. Zajmuję się tematyką fantasy, komiksy, bajkowate kolorowe rysunki. Rysuję normalnie siedząc przy biurku z odpowiednim oświetleniem.
Oba wymienione aparaty są przeznaczone dla amatorów (początkujących). Najlepiej zobaczyć oba aparaty w sklepie-który lepiej leży w dłoni. Jeśli chodzi o Nikona, najlepiej jak się wypowie użytkownik Nikona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10