Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 14 Maj, 2015 następca Canona PowerShot A720 IS do 1500 zł
Witam wszystkich serdecznie,
Proszę o pomoc w wyborze aparatu - następcy Canona z tematu.
Używać będę ja i żona, przy czym żadne z nas nie zna się na fotografii i korzystamy z trybów automatycznych/tematycznych.
Zdjęcia standardowo - na wakacje, na imprezach rodzinnych, w domu itd.
Jeśli chodzi o firmę to skłaniałbym się ku Canonowi (przyzwyczajenie/zadowolenie) i np. Fuji - nie mam przekonania do firm typu Sony czy Samsung, które 'robią wszystko' (być może niesłusznie). Olympusa i Nikona kompletnie nie znam.
Czy za taką kwotę znajdzie się godny następca ? Jeśli to za mało informacji by coś doradzić to udzielę oczywiście bardziej szczegółowych informacji w miarę możliwości
Jest to na pewno ciekawy aparat, odpowiada mi jego styl; co do specyfikacji to z racji braku wiedzy niewiele mi ona mówi, poza niektórymi podstawowymi pojęciami.
Mam jednak pewne 'ale' co do tego Canona:
- niezbyt pochlebne komentarze/opinie pod testem na optyczne.pl
- cena (powyżej 1500, a chciałbym znależć coś w ramach założonego budżetu).
Radziłbym Ci Nikona P7800, ale przekracza Twój budżet o dobre 300zł. Zmieści się w nim za to Panasonic LF1:
http://www.optyczne.pl/in...m=0&typ=k&sort=
Pozdrawiam
-J.
P.S. Ja bym dołożył te 3 stówy. Z drugiej strony, Wy będziecie jechać głównie na automacie, więc zysk na możliwościach dyskusyjny.
Tak się zastanawiam... wszystkie te propozycje krążą wokół kwoty 1500 i najczęściej ją przekraczają.
Czy to oznacza, że do kwoty 1500 (np. 1200-1300) nie ma godnego następcy mojego obecnego aparatu ?
Czy przykładowo taki Canon PowerShot S120, który jest dostępny za te 1200-1300, nie byłby również dobrym wyborem ?
Tak jak przedmówca napisał - czy ja, dokładając te 300 czy nawet 500 zł , jestem w stanie zauważyć jakoś różnice między jakością zdjęć z tych aparatów ?
- niezbyt pochlebne komentarze/opinie pod testem na optyczne.pl
Znalazłeś tam coś istotnego?
Jak już wspomniałem - nie znam się na fotografii i związanych z nią pojęciach, w związku z czym mogę się opierać o opinie innych ludzi, ich uwagi, ewentualnie tłumaczenie łopatologiczne. W związku z tym nie do końca wiem, co jest istotne, a co nie, ale czytając takie zdania:
Cytat:
- "ciag dalszy żartów canona"
- "kolejny żart ( z fanów ) Canona"
- "Na pewno nie zamienię na G16 swojego zasłużonego G9"
- "Porównałem z Canonem G12, którego mam i bardzo sobie chwalę i to co zobaczyłem w G16 to tragedia. Postęp wsteczny"
- "Przymierzałem się do tego aparatu, ale wyleczyliście mój chory pomysł"
- "Jeśli w segmencie lustrzanek, Canon odstaje coraz bardziej od konkurencji, to nie można dziwić się że ma poważne problemy ze zrobieniem dobrego kompaktu"
nasuwa mi się myśl, że komentowany aparat nie należy do grupy 'tych lepszych w swojej cenie*'.
* Oczywiście muszę brać pod uwagę to, że w chwili testu i komentarzy cena była inna.
Profilaktycznie napiszę: nie chcę wyjść na kogoś, kto lubi marudzić, bo marudzić nie lubię. Chcę tylko wybrać odpowiedni sprzęt z w miarę możliwym zrozumieniem dlaczego ten, a nie inny.
Z tego co zauważyłem, to wystarczy Ci aparat o dość umiarkowanym zakresie ogniskowych ("małym zoomie"). To dobrze, bo pozwala wybrać aparat z dość przyzwoitą i jasną optyką a zarazem większą matrycą. Moje propozycje (P7800 lub LF1) miały dokładnie taki zakres ogniskowych, jak Twój stary Canon. Ściślej tzw. ekwiwalent dla filmu małoobrazkowego, czyli de facto ten sam zakres kątów widzenia: odpowiednik 28-200mm. Jeśli akceptujesz trochę mniejszy zoom w zbliżeniach (czyli koniec "tele"), to taki S120 będzie bardzo dobrym wyborem, zwłaszcza, że zyskasz na szerokim kącie (odpowiednik 24 zamiast 28mm), co bywa przydatne. Podobnie (za wyjątkiem szerokiego kąta) polecany przez Sundersa G16. Tylko tu jaśniejszy obiektyw.
Z tym, że G16 i P7800 to są aparaty o bardzo rozbudowanych funkcjach dostępnych bezpośrednio z poziomu użytkownika. By wykorzystać w pełni ich możliwości musiałbyś wyjść poza zakres obsługi ograniczony do pstrykania na auto i programach tematycznych. Jeśli to nie Twoja bajka, to taki S120 czy LF1 będzie miał wszystko, czego potrzebujesz.
Pozdrawiam
-J.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 14 Maj, 2015
Jar napisał/a:
Radziłbym Ci Nikona P7800, ale przekracza Twój budżet o dobre 300zł.
Panowie, czy Wy polecacie te sprzęty na podstawie własnych doświadczeń z nimi, czy na podstawie specyfikacji i/lub opinii np. kolegów ?
Biorąc pod uwagę cenę aktualnie zainteresował mnie Nikon P7800, aczkolwiek zastanawiam się czy nie powinien być jaśniejszy obiektyw? (Konkurenci mają jaśniejszy)
Jar - bardzo dziękuję za długą i łatwą w odbiorze wypowiedź to prawda, nie zależy mi na jakichś mega zoomach, tym bardziej jeśli mniejszy zoom oznacza lepszą optykę.
Sam wykres niewiele mi mówi, zwłaszcza że porównywane są inne aparaty niż te proponowane powyżej.
Cytat:
in the real world is that you will be able to use lower ISO sensitivities on the G15 than on the P7700 in poor light, and you'll get more control over depth of field, too.
Ten fragment opisu m.in. mówi - najprościej rzecz ujmując - że G15 będzie się lepiej sprawował w słabym świetle. Jak to się ma do P7800 i moich wątpliwości co do jasności obiektywu ?
Zysku z jaśniejszego obiektywu masz tyle ile odległości między wykresami dla G15 i P7700
-czyli na dłuższych ogniskowych od 1/3 do prawie 1EV (-przysłony)
(od ekw. 30mm do 35mm -bez znaczącej różnicy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9