Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
następca Canona PowerShot A720 IS do 1500 zł
Autor Wiadomość
Jar 
Maniak

Wysłany: Pią 15 Maj, 2015   

Nie liczyłbym na to, że polecający (włącznie ze mną) znają wszystkie wymienione sprzęty z codziennego użytkowania, o ile konkretnie tego nie zaznaczają w swojej wypowiedzi. Mało kto realnie bywa posiadaczem więcej niż kilku aparatów cyfrowych w życiu. Poniżej, jak to wygląda u mnie:
Raczej jest to suma/kompilacja porównania oczywistych parametrów, testów, opinii uzytkowników, sporadycznego bezpośredniego kontaktu z nimi w różnych okolicznościach, no i praktycznej eksploatacji innych modeli o zbliżonych parametrach. Twojego starego A720 miałem kiedyś przyjemność polecić bratu, z dobrym skutkiem. Jeśli chodzi o Nikona P7800 to sam przymierzałem się do zakupu jednego z wcześniejszych modeli z tej serii, której rozwój z tego powodu śledziłem ładnych parę lat, nawet jak już zdecydowałem o porzuceniu kompaktów na rzecz bezlusterkowca.
Zauważ, że niemal wszystkie wymienione (poza LF1) modele nie są samotnymi rodzynkami, ale każdy należy do jakiejś linii rozwojowej: P7000-7800, G...-16, S...-120. Dziedziczą więc zwykle część cech użytkowych poprzedników, co w znacznym stopniu ułatwia ich ocenę i czyni bardziej wiarygodną.
A przechodząc do konkretów: wybór to zawsze kompromis. I to Ty określisz, który zbiór parametrów jest najistotniejszy. W G16 masz jaśniejszy obiektyw, co jest zaletą, ale w P7800 nieco większy zakres ogniskowych (taki jak w Twoim starym aparacie). Z kolei S120 i LF1 będą mniejsze i tańsze, mają też mniej guzikologii na wierzchu, co w przypadku użytkownika przywiązanego do trybów tematycznych, bez chęci grzebania w ustawieniach aparatu, nie jest już wadą.
Z rzeczy, które wydają się istotne, to czy wybrać model z wizjerem, czy bez. Generalnie wiadomo, ze z wizjerem lepiej, ale też nie musi to być krytyczne kryterium. Mogę jednak z praktyki dać jedną radę: w kompakcie z wizjerem lepiej mieć ten elektroniczny (P7800,LF1), nawet słaby, niż taki lunetkowy (G16). Ten ostatni nie patrzy przez obiektyw, co znacznie zmniejsza jego przydatność przy kadrowaniu. Miałem kiedyś kompakta z takim rozwiązaniem, gdy ono było (jeszcze) powszechne. W praktyce korzystałem z niego rzadko, kadrując w większości przypadków "na zombie" czyli na ekranie LCD. Z drugiej strony aparat z wizjerem (jakimkolwiek) ma spora przewagę nad takim bez wizjera w ogóle, w razie potrzeby: stabilny klasyczny chwyt aparatu przyłożonego do oka oraz (przede wszystkim!) eliminacja problemu oślepiania LCD przez ostre słońce z tyłu, co bywa prawdziwą zmorą w użytkowaniu. Akurat teraz używam ze względów budżetowo-historycznych aparat (ale nie kompakt) bez wizjera... Docelowo z wymianą na taki z wizjerem, w ramach tego samego systemu :razz:
Pozdrawiam
-J.
P.S. Tu masz porównanie tych 4 aparatów:
http://www.optyczne.pl/po...=1774&add3=1749

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

cisiu napisał/a:
nie mam przekonania do firm typu Sony czy Samsung, które 'robią wszystko' (być może niesłusznie)

Chyba jednak niesłusznie :sad:
Przynajmniej w odniesieniu do Sony, bo Samsunga nie używałem, więc nie będę się wypowiadał.
Wracając do tematu: mimo wszystko do zestawu, zaproponowanego przez Jara dodałbym takie oto dwa Sony:
http://www.optyczne.pl/po...=1870&add1=1594
pierwszy z nich to koszt ok. 1400 zł, drugi ok. 1600.
Oczywiście z dobrodziejstwem inwentarza, o którym pisał Jar, tzn. brakiem wizjera i takie-tam. Osobiście kupiłem córce poprzednika modelu HX60V czyli model HX50V i jestem pozytywnie zaskoczony możliwościami i jakością zdjęć, więc nie sądzę, żeby HX60 był gorszy. No a RX100 to sprzęt o półkę wyżej, więc nie wyobrażam sobie, że nie bylibyście zadowoleni.
Najlepiej wybierz się do najbliższego sklepu i weź proponowane modele do ręki, wtedy najlepiej ocenisz, z którym będziesz się dobrze czuł. To chyba najlepsza metoda.
Udanego wyboru.
:roll:

cisiu 
Nowy

Jar - ponownie dziękuję za cenne uwagi i skierowanie myśli ku wizjerowi :) choć muszę przyznać, że A720 ma wizjer i... :oops: nie pamiętam kiedy z niego ostatnio korzystaliśmy.

Soniak10 - mój brat ma HX50; nie bawiłem się nim w sensie robienia zdjęć, ale przez chwilę trzymałem w rękach i aż się dziwiłem , że takie maleństwo może robić takie ładne zdjęcia (opinia mojego brata).

Póki co niczego nie wykluczam, chociaż jak porównać rozdzielczość matrycy w takim HX60 (1/2.3 cala) i światłosiłę (f/3.5-6.3) do P7800 (1/1.7-cala, f/2.0-4.0) to wybrałbym na tej podstawie P7800. Jednak HX60 jest kilka stów tańszy i pytanie, czy zauważyłbym jakoś różnicę w cenie/jakości między tymi aparatami.

Jeszcze a propos Nikona zachęciła mnie opcja Cashback i na allegro znalazłem ciekawą ofertę za +- 1450 zł, ale na pytanie, czy dołączony jest kupon, odpowiedzieli , że aparat z niemieckiej dystrybucji i kuponu nie ma. Wszystkie te lepsze aparaty kręcą się w okolicach 1500-1700. Znów rodzi się wątpliwość, czy taki laik jak ja, zauważy różnicę między aparatem za 1100 a za 1600.

W każdym razie jutro mam w planach wybrać się do jakiegoś dużego sklepu i pooglądać z bliska aparaciki, może na coś wpadnę podczas obmacywania ;)

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Na pierwszej stronie tego wątku:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
zamieściłem przykładowe fotki, wykonane aparatem HX50V. Wybrałem głównie takie, robione w tzw. "trudnych warunkach oświetleniowych" i to przez moją córcię, dla której fotografia nie jest pierwszoplanowym hobby.
:idea:

Odpowiedz do tematu