Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 16 Maj, 2015 Zakup sprzętu do wewnątrz i krajobrazu.
Witam. Od jakiegoś czasu zainteresowałem się robieniem zdjęć. Robię od dłuższego czasu zdjęcia kompaktem. Zawsze starałem się uwieczniać swoje wydarzenia z życia. Przy okazji rozpoczęło się zainteresowanie fotografią. Chciałbym je zacząć robić na poważnie i obrabiać z czasem.
Szukam lustrzanki z obiektywem kitowym na razie. Z czasem, myślę, że pod koniec tego roku lub początku przyszłego chciałbym przejść na lepsze obiektywy. Proszę o pomoc w wyborze korpusu, abym w przyszłości mógł do niego dokupić dobre obiektywy.
Zdjęcia, które będę najczęściej wykonywał to wydarzenia wewnątrz. Będą to zdjęcia najczęściej jakiś uroczystości i przede wszystkim w kościołach. Pamiętajmy o tym, że są one duże i często zdjęcia robi się z większej odległości. Dodatkowo będę robił również zdjęcia bardzo często budynkom i krajobrazom. Dlatego będę potrzebował tych dwóch obiektywów.
Chciałbym, jednak rozpocząć pracę na kitowym, bo na razie nie stać mnie na zakup wszystkiego, a nie chcę kupić jakiegoś słabego obiektywu.
Proszę o pomoc w wybraniu aparatu i obiektywu kitowego na początek. Fundusz jaki posiadam to 1500zł. Mogę trochę więcej dołożyć, ale jeśli naprawdę będzie warto. Dodam, że sprzęt może być oczywiście używany. Proszę również o komentarz do dwóch przyszłych obiektywów, abym mógł się już powoli rozglądać i czytać. Jeśli orientujecie się w cenach tych obiektów to proszę o wspomnienie o niej. Z góry dziękuję za pomoc.
Proszę o pomoc w wyborze korpusu, abym w przyszłości mógł do niego dokupić dobre obiektywy.
Masz nie za wysoki budżet, więc możesz kupić korpus z matrycą w rozmiarze Dx (APS-C). Do tego korpusu podepniesz większość dostępnych obiektywów. Element łączący obiektyw z korpusem to łącze bagnetowe, a to już jest identyczne w dowolnej lustrzance danego systemu. Mówiąc prościej, jeśli kupisz Nikona, to podepniesz do niego większość dostępnych obiektywów z mocowanie do Nikona. Obiektyw "kitowy" kupujesz w zestawie razem z aparatem. Nikon najczęściej swoje korpusy sprzedaje w zestawie z obiektywem 18-105mm. Obiektyw ostry, choć stosunkowo ciemny. Wybór systemu, to wybór w zasadzie wygody.. Odpowiednio wyprofilowanego uchwytu, usytuowania klawiszy na korpusie, intuicyjnego menu. Trudno polecić komuś tak od czapy jakiś konkretny system. Dobrze najpierw się zorientować, co jest w ofercie na rynku.
Z tego co w tej chwili oglądam to za 2000zł kupie Nikona d5100 z tym własnie kitowym obiektywem 18-105. Czy opłaca mi się go kupować czy może jednak d3200 ? I jakie obiektywy później do sytuacji, którą opisałem.
Bojar, 18-105 do wnętrz i kościołów nadaje się słabo. Nieodzowna staje się dodatkowa lampa błyskowa. Jeśli użyjesz wbudowanej, to będziesz miał cień od obiektywu na zdjęciu. Lepiej już podarować sobie 18-105 i kupić jasny 17-50 f/2,8 Sigmy. Można dostać go już za 1000zł, ale wtedy na aparat zostaje już niewiele.. Mając 1500, nie poszalejesz za bardzo.
D5100, czy D3200... Oba robią zdjęcia dobrej jakości. D3200 jest bodaj podstawowym aparatem w ofercie, a więc ma najmniej bajerów, choć z drugiej strony, osobiście też rzadko używam bajerów, których D3200 jest pozbawiony.
Nie absolutnie. Po prostu w tych miejscach bardzo często bywam.
Słuchajcie, bo tu kolega Sigme zaproponował. Czy opłaca się dla mnie w tej chwili dokładać sporą sumę pieniędzy ? Np. w tej chwili rozważam te dwie opcje i link do przedmiotów.
za 1400zł: 1200D ("odpowiednik" D3200) z 18-55
za 1100zł: EF 10-18/4.5-6.6 IS STM - szeroki kąt do krajobrazu i wnętrz
Ogólnie ciemno z podstawowym korpusem ale szeroko.
Skoro może być używane, to można tworzyć jeszcze inne szalone kombinacje, w zależności od tego co jest priorytetem, np przy założeniu: byle jaki korpus, ważne obiektywy:
1100zł - 10-18/4.5-5.6
1000zł - 17-50/2.8 Sigmy
400-500zł ... na korpus... hyymm.. używany 30D / 40D
było też, że potrzeba fotografia ceremonii z daleka, więc zestaw ukierunkowany na tele:
1500zł - 70-200/4L używka
400zł - 18-55/STM nowy
600zł na korpus - 40D używka z kartami pamięci, bateriami itp.
Nie wiem czy takie stare korpusy wchodzą w grę (ja osobiście używałem do niedawna 10D, teraz 40D i żyję), ale kombinacja tani korpus+dobre szkło jest generalnie polecana
Poruszając się w budżecie 1500-2500zł raczej tańszy korpus niż 2000zł... może:
używany 50D za 1500,-
używany 600D za 1200,- (nie wiem po ile normalnie chodzą, jest kup teraz za 1250 z 50/1.8, albo po 1400-1600 z 18-55).
W Canonie jest kilka obiektywów w miarę przyzwoitych cenach - rząd wielkości nie odbiega od budżetu (nie wiem czy są odpowiedniki w Nikonie) które warto mieć dla zastosowań o których pisał Bojar:
1100zł: nowy 10-18/4.5-5.6 IS STM -> szerokokątny, do krajobrazów
1500zł: używany 70-200/4L -> teleobiektyw do zbliżeń
400zł: nowy 18-55/STM -> kit-standard, najnowsza wersja (starsze po 200-300zł)
Plus pamiętać należy o:
400zł: nowy 50/1.8 mkII -> jasna stałka, do ciemnicy i portretu
600zł: nowy 50/1.8 STM -> j/w, wejdzie do sprzedaży w tym miesiącu, prawdopodobnie warto dopłacić
I teraz kompromis między ilością obiektywów (1 czy 2) i do tego najlepsze body jakie się uda
W tej chwili rozpatruje taką możliwość. Nikon d5200 i 17-50 f/2,8 Sigma za 3200zł. Zwiększyłem trochę budżet z tego względu, że mam możliwość zwrotu podatku VAT 23%. Tak więc ten sprzęt wyniesie mnie 2500zł. Koszt w tej chwili może być rzędu 3000zł, ale sprzęt niestety musi być nowy.
Czy ta sigma będzie ok to wnętrza kościoła i krajobrazów ? Czy kupić inny korpus i dwa obiektywy ? Co radzicie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10