Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 12 Maj, 2015 Lustrzanka do filmów oraz amatorskich zdjęć - używana 1.6k
WItam, w moim domu kiedyś była lustrzanka (jedna z pierwszych tych które były dostępne dla "wszystkich"). Przez swój ciężar zniechęciła rodziców i cały czas stawiają na aparat cyfrowy. Jest lekki, robi wystarczające zdjęcia idealnie nadaje się do wycieczek w góry (od schroniska do schroniska). Od pewnego czasu zacząłem interesować się kręceniem filmów i fotografią. Na razie mam skromny kanał na youtube nie wiąże z nim jakiś wielkich rzeczy lecz dzięki tej przygodzie coraz bardziej przykładam wagę do jakości. Przyszedł moment na zakup lustrzanki. Zaczne od tego dlaczego
1) Wymienne obiektywy
2) Możliwość doczepienia mikrofonu
3) Fotografia
4) Będzie to sprzęt stacjonarny i "krótko dystansowy"
5) Do zdjęć na wycieczki mam dobrą cyfrówkę
Moje typy to
Canon 550D
Canon 600D
Na początek myślę że wystarczy mi obiektyw kitowy + do tego mikrofon i z tego co się już orientowałem ludzie polecają Rode Video Mic stereo.
Co myślicie o takim zestawie ? Jeśli nadal będzie mnie ciągneło w tym kierunku to zakupiłbym lepszy obiektyw i w przyszłości zmienił aparat na coś lepszego
Ostatnio zmieniony przez Elderbary Wto 12 Maj, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Na razie się orientuje. Myślę że na wakacjach zacznę "polować" Z tego co czytałem to 550D zbytnio nie odstaje od 600D. A bez obrotowego ekranu daje sobię rade
Radzę sobie bez niego od ponad pół roku więc nie wymagam tego choć nie powiem przydałoby się Jeszcze mam pytanie jaki przebieg w lustrzankach jest dobry ?
Mam jeszcze pytanie ponieważ kręce recenzje czy do bliskich odległości opłacałoby się zakupić jakiś inny obiektyw ? O ile dobrze wyczytałem to odpowiedni na początek to canon 50mm 1.8 II
Jako ćwiczebne, może być, ale nie pokładał bym w nim nadziei na super jakość zdjęć. Do makro i podobnych, nawet przy takim stałoogniskowym warto pomyśleć o pierścieniach pośrednich, bynajmniej takim np 16mm.
Jeszcze trochę wyczytałem że taki najbardziej optymalny obiektyw to 18/25-135mm np sigmy Co o tym myślisz ? Sam nie wiem ale chyba wolałbym chyba dołożyć troszkę więcej na drugi obiektyw i mieć spokój. Chyba że myślę w złym kierunku ponieważ nie tylko chcę kręcić filmy z bliska.
Chciałbym jakiś obiektyw który kręciłby dobrze z bliskiej odległości jak i lekko daleszej coś ala vlogi. Jednocześnie aby cena nie była wygórowana. (im niższa tym lepiej, oczywiście bez przesady)
Jeśli bym zbierał sprzęt do filmowania vbloga, przemyślał bym bezlusterkowca lub kompakt. Lustrzanka wymaga nieco więcej szczególnie przy filmowaniu, bo wymaga normalnego operatora. Jeśli musiał bym filmować lustrzanką, kupił bym ze względu na wygodę 600D, adapter M42 i kilka uniwersalnych szkieł jak Helios 55mm f/2, jakiegoś 24mm f/2.4 i 135mm f/2.8, statyw z głowicą ślizgową oraz wizjer. W 1600zł powinieneś się wyrobić. Pamiętaj, że podczas filmowania nie działa AF w lustrzankach.
Jednym z moich ulubionych uniwersalnych obiektywów do filmowania na pełnej klatce, jest 28-135mm f/3.5-5.6 IS, za to średnio lubię profesjonalnego 24-105 L. Ten 28-135 ma teoretycznie zamiennik w postaci EF-S 18-85mm IS, który daje zbliżony kąt do wspomnianego.
18-135 lub 18-200 były by bardzo uniwersalne dla ciebie.
Myślałem o bezlusterowcu lecz jednak zdecdowałem się na lustrzankę. Zdaję sobie sprawę żę nie działa AF podczas filmowania, z tym vlogiem to przesadziłem. Jakich firm polecałbyś 18-135 oraz 18-200 ? Nie jestem pewien czy nie wystarczyłby 18-135. Z jednej strony dla takiego lajka jak ja więcej cyferek to trochę lepiej lecz z drugiej strony czy 18-200 nie byłby za ciemny ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9