Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 14 Maj, 2015 czy warto do astro starszą Minolta 9x63 GAD
Mam okazje kupić za niewielką kwote minolte GAD 9x63 jest to starsza lornetka, ile ma lat niewiem ale jest w bdb stanie, może Ktoś taką posiada i podzieli się opinią na jej temat
Sugerowałem się napisem na pasku . Ale masz racje to jakaś niemiecka typowo myśliwska coś ala farlux , potestuje ją na gwiazdkach zobacze jakie widoki lornetka zaoferuje, wykonana jest solidnie dachówka szkła 9x63 pole 108/1000, powłoki niebieskawe , bardzo dobrze wyczerniona , Dystorsja b.mała, ostrość dobra . Zobacze jak sie sprawdzi w obserwacji nieba
Oj Panowie jakie cuda?? Kolega bez lęku, miał inne okulary to i wymienił. I jeszcze pewnie na lepiej Mu pasujące, znaczy frajda z obserwacji wzrosła
Żółte rączki potrafią w fabryce pod snopkiem to w czym gorsza rodzima kuchnie / garaż / biurko
mariuszek610 - dobrze liczysz, tylko aperturę z testu latarkowego bierz - nie z suwmiarki. I jakieś fotki dzieła mógłbyś ku pokrzepieniu "bojących" wkleić
Więc tak pacjent to starsza niemiecka 9x63 źrenica 7mm , wyjąłem same okulary i włożyłem z rosjanki ze źrenicą 3,75 , wszystko fajnie zpasowało , nie potrzeba do takiego zabiegu specjalnych umiejętności czy warsztatu , foty i lepszy opis dorzuce wieczorkiem
Poczekaj Mariuszek:
Pierwsze primo, źrenice wyjściowe nie są cecha okularów, niby z jakiej wyjales te okulary? W Ruskich są często Kellery 10mm.
Drugie primo, naprawianie niemieckiej lornetki ruskimi częściami poprawiło jej jakość?
mariuszek610 - powiększenie lornetki to stosunek ogniskowych obiektywu i okularu (wartości rzadko znane użytkownikowi), który jest taki sam jak stosunek efektywnej apertury (<= średnica soczewki obiektywu - patrz test latarkowy) i źrenicy wyjściowej. Źrenica wyjściowa jak pisał kivirovi jest cechą lornetki nie okularu. Ten sam okular połączony z różnymi obiektywami da różne źrenice wyjściowe.
Dokładne wyznaczenie powiększenia to pomiar efektywnej apertury, źrenicy wyjściowej lornetki i znalezienie ilorazu powyższych.
Btw od starej niemieckiej 9x63 wielkiego pola bym nie oczekiwał, tak więc przypuszczam że jej okulary to również Kellnery. Czy lepsze od rosyjskich to pewnie bardziej od dnia tygodnia i miesiąca produkcji tych drugich zależy niż od przynależności narodowej
Więc tak test latarkowy obiektywu jest dokładnie 63-64 mm , źrenica wyjściowa mierzone sówmiarką 4mm takie raczej niepełne , okulary trzy elementowe są od zagorsk bpc5 8x30 gdzie źrenica jest podana 3,75mm , okulary z rosjanki padowały bardzo ładnie lecz musiałem je jakby wyżej osadzić aby uzyskać prawidoowe ogniskowanie na małych odległościach jak i dalekich użyłem pierścieni stalowych h-3mm, poprawioa się jakość optyki np potrząc wieczorem na swiecący bilbord i ruszająć się byoo jakby odbicie drugiego obrazu ruchome zależne od kątu patrzenia( nie zdwojony jak w tozkolimowanej) . Wiadomo optyka 20-30letniej lornetki nie będzie tak dobra jak w dzisiejszych dobrej klasy fot przez lornetke robione smartfonem , moge ewentualnie jeszcze jakby bardzo ktoś chciao wpożyć spowrotem jeden okular oryginalnu do niej i zrobić dwa fot przez orgonał i przez okular zamontowany z rosjanki no tylko że troszke dłubaniny . Do jaqb piszesz że powiększenie lornetki to stosunek ogniskowej do okularu... to zapytam czy np w teleskopie o ogniskowej 900/114 jak mam okular 25mm bez barlowax2 mam 36 przybliżenia a jak wsadze okular np12,5mm to mam już 72x jak okular 7mm To mam 128x a ogniskowej raczej nie zmieniam . Tak że tu się z Tb nie zgodze
mariuszek610 - a czytaj uważnie! Napisałem stosunek ogniskowych obiektywu i okularu. Podzielenie jednej wartości przez drugą daje powiększenie. Tak po prostu jest i zgoda czy nie, nie ma nic do rzeczy
W swojej lornetce zmieniłeś po prostu okular na taki o krótszej ogniskowej. Stąd wzrost powiększenia. Podobnie jak opisywałeś z okularami o różnej ogniskowej w teleskopie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 16