Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Maj, 2015 canon 7D mark ii czy nikon D7200
Dzień dobry.
Jestem amatorem,fotografia to moje hobby.Stoję przed trudnym wyborem nowej (czytaj wymarzonej) lustrzanki.
Obecnie posiadam canona 700 D i kilka obiektywów tj. kit 18-55mm STM , ef 40mm 2.8 STM,
sigma A 35mm f1.4 DG , ef 85mm f1.8 .Odkładałem kasę i max na co mnie stać nowego to
7D mark II i to pod warunkiem że sprzedam 700D z obiektywami , sigmę zostawiam (35mm to jest to co mi odpowiada ). Ale pojawia się też inna opcja , zmiana systemu i tu nikon 7200 ,nikon o którego "obrazek" zawsze byłem zazdrosny.Przejście na nikona ,sprzedaję wszystko co mam z canona ,kupuję body 7200 (nikon tańszy) i stałke na początek może dwie .
Bardzo proszę o pomoc w wyborze ,jakieś rady bardziej doświadczonych .
AF to nie wszystko. W 6D dla mnie do ideału uniwersalnego aparatu, brakuje tylko kilku opcji filmowania: wyjścia na słuchawki, obrotowego ekranu i 4K Względnie jeszcze AF przy filmowaniu.
"Wojmistrz"] waldi2601[/b], zamiast zmieniać system i kupować 7DII, kup sobie 6D. Odkryjesz świat fotografii na nowo.
Nie mam parcia na ff,dla moich potrzeb wystarczy aps, a może to ze strachu że jeszcze nie jestem gotowy na ff. Gdyby 5d mIII był w cenie 6D to pewnie wtedy był bym gotowy na ff
waldi2601, przejdź się do sklepu i weź 6D do ręki. Zobacz jak działa AF szczególnie już słynny centralny, oraz zrób jak dasz radę kilka fotek na ISO12800 i wyższych.
"ryszardo" A ja mam pytanie: dlaczego chcesz zmieniać?
Czego w 700D brakuje? I do jakiego rodzaju zdjęć?
ryszardo - w 700D szumy przy wyższym iso , słaby zakres tonalny,brak mikro regulacji AV przez co 85mm 1.8 jest dla mnie prawie bezużyteczny " duży front fokus" ratuje się ostrząc manualnie albo LV i brak uszczelnień.
ryszardo - to mi przeszkadza dzisiaj,bo gdy go kupowałem to była dla mnie najlepsza lustrznka na świecie
"Wojmistrz"]waldi2601, przejdź się do sklepu i weź 6D do ręki. Zobacz jak działa AF szczególnie już słynny centralny, oraz zrób jak dasz radę kilka fotek na ISO12800 i wyższych.
Nadal nie wiemy, czego ci w 700D zabrakło.[/quote]
Dzisiaj dla mnie kupno nowej lustrzanki to spełnienie marzeń , odkładałem pieniądze ponad 2lata grosz do grosza,wiem że musi to być dobry sprzęt który posłuży mi lata .
6D był pierwszy który brałem pod uwagę , podobna cena i jak by nie było pełna klatka,tylko im więcej czytałem opini i te wszystkie fora że to nic specjalnego itd itp, AV ograniczony poza centralnym punktem, canon stanoł w rozwoju matryc , bla bla bla i w tedy właśnie zgłupiałem.
waldi2601, muszę cię zmartwić, ale żaden z wymienionych aparatów (poza 6D) nie pokaże dużo lepszego zachowania na wysokich czułościach. Trochę lepiej będzie, ale niewiele.
Zakres tonalny: Ile masz poprawnie naświetlonych zdjęć, w których Ci go zabrakło w 700D? Jakie to były sytuacje? Mówimy oczywiście o RAWach.
Brak uszczelnień: żeby w ogóle nie przejmować się warunkami, to chyba 7D II to sensowne minimum (najlepiej 1Dx, D4s itp). Ponoć Pentaxy też wypadają nieźle (na podstawie opinii w sieci). Nie wiem, jak Nikon.
Tylko czy naprawdę jest Ci to potrzebne?
Ogólnie przechodząc na wyższy model zyskasz głównie na ergonomii, wizjerze i AF. W mniejszym stopniu na jakości obrazu (bo sprzęt nowszy), ale rewolucji raczej nie będzie.
Cały czas nie wiadomo do jakiego rodzaju fotografii obecny aparat nie wystarcza.
waldi2601, o ile faktycznie na amatorskich puszka widać spore różnice, tak przy pełnych klatkach, jest dość równo coś za coś. Siedzę w Canonie, myślałem o zmianie na Nikona, ale poprzedzając, przesiadłem się z dwóch głównych puszek 1Ds i 60D na jedną 6D i nie żałuję. 60D miałem do filmowania, macro itp, a 1Ds portrety, widoczki itp. 6D połączyło obie potrzeby i nie zmienił bym tego aparatu na D600/610, z drugiej strony, jeśli posiadał bym D600/610, to nie zmienił bym na 6D
Ty masz trzy szkła EF z czego jedno konkretne. Czy warto zmienić system i tracić na wymianie obiektywów? Tego nie wiem, nie moja kasa. Na poziomie aparatów ze średniej pułki jak x0D czy D7x00 w tej chwili jest dość wyraźna przewaga Nikona w fotografii, ale przy filmowaniu, co robi obecnie spora część posiadaczy aparatów, wygrywa Canon, a filmowanie 7DII to absolutna przyjemność, jak dla mnie zdetronizował 5DIII.
Pozostaje kwestia twoich potrzeba i rodzaju fotografii. Patrząc na twój zestaw szkieł, jestem skłonny stwierdzić, że potrzebujesz szerokich i uniwersalnych kątów - widoczki plenery itd, dlatego zaproponowałem 6D. Gdybym widział, że masz długie szkła, typowe do ptaszków czy sportu, proponował bym przesiadkę na 70D lub 7DII.
Kolejna sprawa ze zmianą systemu to przyzwyczajenia i ergonomia. Ten system już znasz, o niebo łatwiej będzie ci ogarnąć puszkę w tym samym systemie, ale jeśli jeszcze nie masz nawyków, to równie dobrze możesz zmieniać na ... i czy na pewno Nikon? Może jednak K-3 lub poczekać aż w sklepach pojawi się K-3II?
Wojmistrz - z tą moją fotografią to jest różnie , lubię portret , biegam po ulicach jak to nazywają street foto ogólnie lubię fotografować ludzi,rzadko plener i widoczki ale to pewnie z braku szerokiego obiektywu oprócz tego kitowego, ale i " u cioci na imieninach " też jestem.
Kilka miesięcy temu pożyczyłem od kolegi tokinę 100mm macro i zaraziłem się ,coś wspaniałego i trudnego zarazem z tą papierową głębią ostrości .Dlatego myślę że fotografię macro też traktuję jako ulubioną.6D w macro pewnie super, tylko nie wiem jak w bardziej dynamicznych ujęciach .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9