Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 20 Lut, 2007 Sigma 28-135mm F3,8-5,6 IF ASP
Witam Wszystkich,
Mam pewien dylemat dot. powyzszego obiektywu i prosze o pomoc:)
Znajomy ma do sprzedania obiektyw Sigma 28-135mm F3,8-5,6 IF ASP za ok 380 zl. Prawie nowka - stan idealny, na gwarancji. Zastanawiam sie nad tym, czy to dobry sprzet i czy jest lepszy niz kitowy obiektyw 18-70 do Sony A100. Przypuszczam, ze tak ale chcialbym aby ktos to potwierdzil lub zanegowal. Czy oplaca sie go kupic za te cene?
I przy okazji jeszcze dwa pytania:
- czy zakres ogniskowych obiektywow oznaczonych jako "digital" (DG, DT, Di itp) tez przelicza sie wedlug wielkosci sensora (1.5 lub 1.6) ? Mysle, ze tak ale wole sie upewnic:)
- czy niezbedna jest kalibracja danego obiektywu w serwisie, tak aby dobrze wspolpracowala z body?
Bardzo prosze o pomoc:)
Pozdrawiam serdeczenie,
Ratel
PS.
Nie mam mozliwosci przetestowania tego obiektywu poniewaz nie mam jeszcze body - wiem....troche dziwnie kupowac obiektyw, a potem body, no ale jezeli to byla by okazja to tak zrobie.
Coś mieszasz. Jak to znajomy to zobacz sobie jego zdjęcia robione tym szkłem lub cyknij kilkadziesiąt zdjęć jego aparatem. Jak szkło jest ok to powinno mu zależeć na sprzedaży. Choć ja wątpię w dobrą jakość takiej Sigmy. Pomijam fakt, że na kita to się ona raczej nie nadaje - brakuje małych ogniskowych.
Niestety on ma ten aparat przy analogowej lustrzance i nie moge tego sprawdzic na cyfrowce:( Na zdjeciach wyglada ok (jak dla mnie) ale nie wiem wlasnie jak to sie ma do kitowskiego obiektywu od alphy. Widzialem te obiektywy za 700 w sklepach internetowych i wlasnie sie zastanawiam czy warto wydac ok 400. Sprobuje jeszcze poszukac jakis informacji ale strasznie ciezko - w necie prawie zero informacji na ten temat:(
Pozdrawiam,
Ratel
MM napisał/a:
Coś mieszasz. Jak to znajomy to zobacz sobie jego zdjęcia robione tym szkłem lub cyknij kilkadziesiąt zdjęć jego aparatem. Jak szkło jest ok to powinno mu zależeć na sprzedaży. Choć ja wątpię w dobrą jakość takiej Sigmy. Pomijam fakt, że na kita to się ona raczej nie nadaje - brakuje małych ogniskowych.
Niestety on ma ten aparat przy analogowej lustrzance i nie moge tego sprawdzic na cyfrowce:( Na zdjeciach wyglada ok...
Czyli widziałeś zdjęcia robione tym obiektywem? I jak?
Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie: na cyfrze ten obiektyw będzie "zbierał" jak w analogu obiektyw 42-202,5
Czyli zamiennin obiektywu kitowego to to nie jest
Widzialem kilkandziesiat zdjec zrobionych cyfrowka. Znalazlem strone, ktora pozwala filtrowac baze danych zdjec wedlug roznych kryteriow (photosig.com). Zdjecia mi akurat odpowiadaja, moze dlatego, ze bede mial pierwsza cyfrowa lustrzanke i nie siedzialem jeszcze w tym "biznesie";)
Troche niejasno sie wyrazilem. Chodzlo mi o to, czy jakosciowo ten obiektyw jest lepszy od kitowego. Tylko tyle. Zakresem narazie sie nie przejmuje. Nie robie zdjec we wnetrzach, a pereferuje glownie portrety wiec szeroka ogniskowa nie jest az tak potrzebna. W zenicie mialem tylko 50 i zylem:)
Dzieki za odpowiedz - myslalem, ze juz nikt wiecej nie odpisze.
Pozdrawiam,
Jarek
adp007 napisał/a:
Ratell napisał/a:
Niestety on ma ten aparat przy analogowej lustrzance i nie moge tego sprawdzic na cyfrowce:( Na zdjeciach wyglada ok...
Czyli widziałeś zdjęcia robione tym obiektywem? I jak?
Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie: na cyfrze ten obiektyw będzie "zbierał" jak w analogu obiektyw 42-202,5
Czyli zamiennin obiektywu kitowego to to nie jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10