Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Moja doświadczenia w podłączaniu 580 ex z 430 ex w trybie master - slave nie sią zbyt dobre. Generalnie lampy muszą się widzieć. Nie jest to dobry system bo miały czasem problemy z komunikacją jak robiliśmy z kolegą portrety w jego domowym studio więc nie sądzę że w plenerze będzie lepiej. Raczej warto zainteresować się radiem.
PS Można nie odpalać 580 założonej na aparat a odpalić 430 w slave - ja w CF aparatu dałem na Flash not fire.
ale czemu tylko odbiornik i nadajnik?
myslalem o nadajniku i 2 odbiornikach wtedy można naturalniej światła ustawić
Nie no, wyłącznie z oszczędności...
Jak Cię stać, to kup sobie dwa odbiorniki. Wiem z praktyki, że najczęściej jadę na 2-3 lampy (mimo, że w sumie mam 5), z czego tak naprawdę wystarczy by jedna była wyzwalana radiowo (w moim przypadku SB-25 na radio, a 1-2 SB-26 na wbudowanej fotoceli). Ponieważ lampy na fotocelach zawsze widzą silny błysk lampy głównej, to w większości przypadków (z wyjątkiem silnego światła słonecznego, czy sytuacji gdy nie chcesz, by ktoś odpalał Ci lampy np. błyskiem kompakta) wystarczy para nadajnik-odbiornik.
no ale z tego co zauwazylem 430 odbiera błysk 580 i blyska, wiec jak mam ustawic lampe na no fire zeby wyzwolic tylko 430EX? bo kombinowalem i albo nic albo master albo master ze slave
[ Dodano: Pią 25 Lip, 2008 11:24 ]
zauwazyłem ze wyglada to tak, ze 580 i tak błyska ale przed wyzwoleniem migawki aby tamta 430 zrozumiala ze ma wyzwolić:) chyba to tak mi wychodzilo bo bylo widac blyski obydwu lamp ale na zdjeciu byl blysk tylko 430EX, chyba to tak pracuje jak sie nie myle?
Cheeroki [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Lip, 2008
Co byście polecili z radiówek dostępnych w PL? Potrzebuje w miarę sprawnie i na fakturę zakupić więc jeśli znacie jakieś zródła kto tym handluje będę wdzięczny
Mam pytanko do osób bardziej oświeconych w tym temacie.
Posiadam Canona 40D + 580 EX II i lampę do analoga z mocowaniem Minolty Sunpak 5000 AF, czy mogę bezproblemowo ją wykorzystać? Chcę "uwolnić" obydwie lampy, czyli 1 nadajnik na stopce aparatu + 2 odbiorniki przy lampach? O jakiejkolwiek komunikacji lamp z aparatem czyli np. odczytywaniu przez lampę przysłony też mam zapomnieć, wszystko w lampach na manualu i bieganinka ?
Chcę "uwolnić" obydwie lampy, czyli 1 nadajnik na stopce aparatu + 2 odbiorniki przy lampach? O jakiejkolwiek komunikacji lamp z aparatem czyli np. odczytywaniu przez lampę przysłony też mam zapomnieć, wszystko w lampach na manualu i bieganinka ?
Dokładnie tak. Tylko wyzwalacze RadioPoppers pozwalają na komunikację TTL, ale oczywiście wyłącznie z lampami systemowymi, każde inne radio, to praca w manualu, dokładnie taka sama jak z lampami studyjnymi.
W Sunpaku nie mam żadnego gniazda synchro, tylko wyzwalanie przez stopkę, czy odpowiedni adapter jest już w komplecie odbiornika czy będę musiał kupić np. coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite..._zlacze_pc.html
Nie wiem co przychodzi w komplecie ze Skyportami, ale na pewno nie są to przejściówki do stopki Minolty... Pocket Wizardy przychodzą tylko z kablem PC-Mini Jack...
To, co zalinkowałeś, to adapter który idzie na stopkę w Sony/Minolcie i pozwala podpiąć lampę z klasyczną stopką. Będziesz potrzebował czegoś ze stopką Minolty i gniazdem PC, ewentualnie przejściówki z klasyczną stopką z dołu i stopką minoltowską z góry, jeśli zdecydujesz się na coś w stylu Cactusa (chociaż nie wiem, czy będzie to prawidłowo pracować - przeszukaj grupę dyskusyjną Strobist na Flickrze). Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy PC w takiej kostce jest "in", bo bardzo często są tylko "out", a w Twoim przypadku, to nie będzie przydatne. No i przydałoby się, żeby kostka miała klasyczny gwint, tak by dało się zamocować lampę bezpośrednio na trzpieniu uchwytu parasolkowego, czy statywu...
Witam!
Chciałbym wyzwalać radiowo dwie lampy Canon 580 EX II. Pytanie mam takie, jak w poniższych zestawach wygląda sterowanie siłą błysku lamp z body 40D/50D lub nadajnika. Chodzi mi o to czy z pozycji body lub nadajnika będę mógł np. obniżyć o kilka jednostek siłę błysku jednej lampy a drugiej zwiększyć o kilka jednostek. Który zestaw to umożliwi a który umożliwi np. zmianę tylko i wyłącznie siły błysku obu lamp jednocześnie.
W grę wchodzi:
1. PocketWizard MiniTT1+FlexTT5
2. PocketWizard Plus II
3. Nadajnik i dwa odbiorniki SKYPORT
PocketWizard Plus II nie pozwoli Ci na żadną regulację mocy błysku, ani w body ani w nadajniku. Nie wiem jak z pozostałymi. Zapewne na stronie producenta znajdziesz te informacje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10