Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W ostatnim tygodniu spędziłem wiele godzin na czytaniu recenzji, oglądaniu zdjęć i porównywaniu parametrów próbując podjąć najlepszy wybór jeśli chodzi o aparat kompaktowy do około 1200zł. Wydawało mi się, że już podjąłem ostateczną decyzję i zakupię Nikona P340, jednak naszła mnie jeszcze wątpliwość, czy nie lepszą opcją byłby Nikon 1 J1 z obiektywem Nikkor 10mm 2.8. Taki zestawik można obecnie skompletować w podobnej cenie jak Nikona P340. Wiem, że dużo osób lekceważy taką "zabawkę" jak Nikony serii 1, jednak przeglądając zdjęcia zrobione tymi aparatami muszę stwierdzić, ze prezentują się całkiem efektownie, ładne kolory, rozmyte tło. Jak myślicie która opcja będzie lepsza? Teoretycznie skłaniałem sie bardziej do kompaktu o niewielkich rozmiarach, ale Nikon J1 z naleśnikiem to też zgrabny i poręczny zestaw.
J4 również biorę pod uwagę. Zdaje się, że jest on również najmniejszy z całej serii 1, co niewątpliwie jest dla mnie zaletą. Tylko czy rzeczywiście lepiej decydować się na tego małego bezlusterkowca? Chciałem móc wrzucić aparat do kieszeni i nosić go przy sobie jak najczęściej, a w przypadku bezlusterkowca zawsze trochę ten obiektyw wystaje i może to być już trochę mniej wygodne. Do tego trochę ciężko porównać kompakta z bezlusterkowcem.
Nikkor 10mm ma światło f/2.8, a te zoomy na 10 i 11mm - f/3.5 -różnica nie jest bardzo duża,
w rozmiarach również.
10-30 PD ZOOM jest droższy od 10/2.8.
Brałbym aparaty w kolejności:
J4 10-30 PDZ
S2 11-27
...
-chyba że sterowanie w S-kach ci nie odpowiada.
Wysłany: Sob 06 Cze, 2015 Re: Nikon 1 J1 vs Nikon P340
Rozważ może Samsung NX mini.
rabauken [Usunięty]
Wysłany: Nie 07 Cze, 2015
O NX mini również czytałem trochę, ale zrezygnowałem z brania go pod uwagę pomimo tego, że jego cena jest bardzo atrakcyjna. Za to zastanawiam się jeszcze nad NX 3000. Im więcej czytam i szukam informacji, tym dylemat staje się coraz większy. Chciałem jak najmniejszy aparat, ale przeglądając zdjęcia z J4 czy NX 3000 widać różnicę pomiędzy nimi a kompaktem P340. Teraz pytanie co lepsze J4 czy NX 3000. Ten drugi większy, ale z tego co widzę to chyba mniej szumi na wyższym ISO. J4 powyżej 800 ISO spisuje się gorzej.
No ok, tylko pytanie który z nich jest faktycznie lepszym aparatem A5000 jest trochę droższe od Nikona i Samsunga, o jakieś 200-300zł. W Samsungu podobają mi się pokrętła, sterowanie wszystkim za pomocą menu na wyświetlaczu nie jest takie fajne. GF5 faktycznie był (jest?) w dobrej cenie tylko zastanawiam się, czy posiadając 1 obiektyw nie lepiej aby posiadał on jakiś zoom. Będąc amatorem i nie posiadając większego doświadczenia ze sprzętem fotograficznym ciężko podjąć decyzję.
dcs [Usunięty]
rabauken napisał/a:
A5000 jest trochę droższe od Nikona i Samsunga, o jakieś 200-300zł.
No wiem, że sam rozważałem taką możliwość ale po zastanowieniu stwierdziłem że to chyba jednak błędne myślenie Zgadza się, że brak wbudowanej lampy to minus, ale wydaje mi się, że i tak bym z niej rzadko korzystał więc, minus robi się troszkę mniejszy.
Nad LX7 również się zastanawiałem, jeszcze zanim zacząłem rozważać bezlusterkowca i zdecydowałem się jednak na P340. Stwierdziłem, że bardziej mi się opłaca trochę mniejszy i tańszy o ok. 250zł Nikon P340. Zdjęcia robią podobnej jakości.
dcs [Usunięty]
rabauken, To musi być nowe?
rabauken [Usunięty]
Wolałbym nowy sprzęt, zawsze to fajniej kupić coś nowego, ale zastanowić się zawsze mogę nad każdą opcją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9