Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka kompaktowa
Autor Wiadomość
kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Czw 04 Cze, 2015   

Abs napisał/a:
Jednak ciągle kusi małe HG na wyjazdy ale 1700zł nie dam...jak zdarzy się okazja to co innego. Trudny zakup zwłaszcza ze zasmakowałem w dobrej optyce...

Trzeba systematycznie szukać i polować jak na zająca zwłaszcza jeśli nie boisz się używki;
http://www.ebay.co.uk/itm...=item3aaacc7f4c
albo renowacji;
http://www.ebay.co.uk/itm...=item463ab38f6c

Ps. W temacie kompaktów najgorszą rzeczą jest fakt że nie ma za bardzo gdzie ich ze sobą porównać zwłaszcza w jednym miejscu.

Reklama

Guliwer 
Maniak

Trzy zdania o nazewnictwie.
Jeśli zrobimy analogię do pistoletów, to lornetki pod względem wielkości można podzielić na duże, standardowe, semikompaktowe, subkompaktowe albo kieszonkowe i... operowe (odpowiednik derringerów). :smile:
Dla przykładu, Nikon EX 7x35, VNF 10x32 są zaliczane do kompaktów.
To, czego szuka Kolega Abs, to IMHO subkompakty, lornetki kieszonkowe.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Kolejna standaryzacja wg Guliwera, cos takiego?:
Duże 50-56mm
Standardowe 40-45
Semikompaktowe 30-33
Subkompaktowe 20-28

Najpierw była piramida lornetek wzorowana na zegarkach:
http://forum.optyczne.pl/...ramida+lornetek

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pią 05 Cze, 2015   

Dziękuję Koledzy...Jeśli za dużo wybieramy, przebieramy to tracimy powoli rozeznanie. Trochę jak z perfumami - po przewąchaniu piątego szósty pachnie już tak samo :wink:
Inna sprawa, że nie mogę osobiście porównać paru kompaktów a liczę jedynie na Wasze i swoje doświadczenie...
Dziś nr 1 to M7, dalej waham się nad HG lub Trinovidem a w dalszej perspektywie mam Pentaxa DCF, Ecotona...
Jeśli ktoś może powiedzieć coś o małych Pentaxach DCF (roof) 8x25, szczególnie o ich "ostrości" bo ,że pole małe to wiem...
Rozdzielczość/kontrast a potem dystorsja to dla mnie najważniejsze argumenty.

PS.O M7 sporo dobrego napisał mi Krzysiek29 a o Pentaxie Sylwester - za co serdeczne dzięki

kivirovi 
Optyczny

Szczerze mówiąc, to po przewachaniu Hg 25 bym go skreślił. M7 (i analogi) to dobry wybór jeśli szukasz jeszcze dużej ale juz kompaktowej. Jeśli byś chciał cos jeszcze mniejszego, to Ecotone jest znacznie ale juz ma zwężone pole.

Pentaksy dcf 25 widziałem. To podobny poziom co Olympus wp2 i Nikon sporter drobne różnice które przy względnie niskiej cenie można pominąć. Widzialem wszystkie ale Pentaksa osobno wiec nie porownywalem. Pamiętam lepsza ostrość ogolnie i na brzegach i oddanie bieli oraz lepsza mechanikę. To wciąż jednak chinszczyzna, może nie tak tania jak Sporter ale jednak budzetowa: plastik, mostek czy muszle oczne się poluzuja itp. Ecotone do transportu jest od nich znacznie większa, bo ma jedno złamanie. Dzięki temu jest znacznie łatwiejsza w obsłudze po rozlozeniu - jak kazda normalna lornetka. Obraz tez jest lepszy, a produkcja japonska, znacznie się spośród nich wybija. Można powiedzieć, ze Ecotone nadaje się jeszcze do obserwacji, a reszta juz tylko do zerkania.

Pytanie czy chcesz mieć lornetkę głównie w kieszeni, tylko na wszelki wypadek ale przez cały dzień, a jak dojdziesz na punkt widokowy, to sobie zdejmiesz rękawiczki, rozlozysz, ustawisz i popatrzysz przez jakiś czas. Wtedy podwójny mostek się sprawdzi. Nie trzeba dumac czy wziac lornetke, bo zajmuje tyle co telefon. Jeśli chcesz używać podobnie, przez jakiś zaplanowany czas, a nosić ja w plecaku, to wtedy m7 ma najmocniejsze karty. Różnica w masie niewielka a w polu widzenia porazajaca. Jeśli chcesz nosić na szyi non stop, a chcesz by była lzejsza i mniej widoczna niż M7, to wskazanie na Ecotone, np. W górach wyskakuje zwierzyna i nie ma czasu na szukanie czy skladanie lornetki, a QD-7 byłaby w gotowości non stop.

Oczywiście jak się zdecydujesz na zerkanie, to Ci nie daruje dopóki przynajmniej nie wyprobujesz Trinovid. To jest metal, a nie jakis ogumowany plastic-fantastic :)

kimek27 
Optyczny

Mialem i rozbieralem pentaxy dcf, ogumowane metalowe tubusy i mostek. Trinovid to najslabsza optycznie lornetka klasy " premium" jak dla mnie i pamietaj jest nie uszczelniana ( a grzyb powloki leiki raczej lubi :) , oraz moga zrazic jej wewnętrzne luzy ( lornetka grzechocze w osi optycznej).

Abs 
Optyczny

Co do M7 martwię się o ewentualną trwałość ale cena jest względnie przystępna...względnie bo niewiele gorsza wg testu Prostaff 7s jest blisko połowę tańsza. Nurtuje mnie jedna kwestia - rodzaj okularu. W M7 mamy zupełnie inną konstrukcję ze znaczną średnicą szkła. To typowe rozwiązanie dla droższych lornetek. Zdaje się że HG względem Trinovida także tak ma. Ecotone ma małą średnicę co wg mojej subiektywnej oceny plasuje niżej lornetkę. Czy ktoś coś na ten temat wie? Może się mylę.

Jeśli ktoś coś jeszcze wie nowego o kompaktach (ma swoje typy) to zapraszam. Klimek na jaką ty byś postawił?

kivirovi 
Optyczny

Kimek to na hg postawi...

Myślę, ze z tym okularem w Ecotone to złudzenie. Jest ona względnie dużą wiec średnica szkła wydaje się mała. Tam są całkiem dobre okulary wstawione. No i korpus aluminiowy. Tyle, ze pole male.

Niestety z M7 wielu ma takie wątpliwości co do trwałości. Jest plastikowa i dzieki temu jest lekka. Był tez skandal w USA, ze powłoki zlazily z soczewek ale to juz poprawili. Zawsze możesz sięgnąć po analoga, np. Kite Lynx, ma elementy metalowe, wymienne muszle i korpus z włókna szklanego. Jest trochę drozej, ale do Bytomia nie nasz daleko, możesz pojechać na zwiady... Jak ni, to w 32 jest duży wybór. No ale kieszonkowy lornetka nie będziesz poniewieral.

...albo Cie jakoś namówi na Swara ;)

kimek27 
Optyczny

Eee tam z tego co pamietam trinovid ma podobna srednice soczewki co hg. W Trinowidzie lubialem wysuwane muszle oczne, zamiast wykrecanych. Bylem w Chorzowie 4dni, moglem wziasc skwarka :D Dla mnie bardzo wazne w malej lornetce jest dopasowanie muszli do oczodolow, i jak sie nie wspomozemy np dodajac EyeShield to kazda wypadnie slabo w ergonomii. Jesli komus pasuja muszle od np N action ex nigdy nie podejda mu male lornetki. Powiem jeszcze tak ze ostatnio coraz bardziej zastanawiam sie nad sprzedaza 8x32 SE

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Sob 06 Cze, 2015   

kivirovi napisał/a:

Pentaksy dcf 25 widziałem. To podobny poziom co Olympus wp2 i Nikon sporter drobne różnice które przy względnie niskiej cenie można pominąć.

Olympusa wp2 nie widziałem więc się nie wypowiem ale ze stwierdzeniem że pomiędzy Pentaxem DCF a Nikonem Sportstarem są drobne różnice zgodzić się nie mogę bo;
- Pentax ma fazę czego Sportstar nie ma
- Pentax ma wyraźnie lepszą ostrość i kontrast
- Pentax ma znacznie mniejszą AC
dla mnie to nie są drobne różnice.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 06 Cze, 2015   

Abs, a może zamiast Pentaksa 10x25 lepiej też Pentaksa tylko 9x28?
http://www.us.ricoh-imagi...ts/DCF_LV_9x28#!product-specs

Pole też nie rzuca na kolana, ale jasność powierzchniowa obrazu będzie lepsza.

Lornetki wciąż dostępne jako nowe:
http://www.ebay.pl/itm/Pe...=item541fdc6aca

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Nie 07 Cze, 2015   

Jest niezły, to fakt. ale to wbrew pozorom to całkiem spora lornetka. Ecotone jest mniejsza, a nawet przypuszaczam, ze M7 bedzie.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 07 Cze, 2015   

Dorzuć może jeszcze coś do listy np. Pentaxa Papilio czy małego Olymuska, albo... pozostań przy posiadanym Nikonie Sportstar. :razz:
Dla amatora daje radę, jak wiesz. Jak zgubisz/rozbijesz, to żalu nie będzie.
Chociaż widzę, że podrożały prawie o stówkę. :roll:

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 08 Cze, 2015   

Dziękuję. Nie wiem czy wiem więcej...pewnie tak ale w umyśle dochodzi do jakiejś inflacji...

Dziś chodziłem trochę w górach z Olympusem EXWP 10x42. Nie jest specjalnie duży ale na wycieczki za duży. Nie jest to dla mnie jakaś niespodzianka - rzadko ma takie przeznaczenie.

Chciałoby się wyraźnie mniejszej, ostrej nie mniej niż Olympus i z większym polem.
Teoretycznie pasuje M7 choć mogłaby być trochę mniejsza...Pasuje HG 10x25 poza małym polem. Ideału chyba nie ma.

PS. Co do Pentaxa 9x28 jakieś dwa, trzy dni temu rozmawiałem o tej właśnie lornetce z jej posiadaczem. Jego zdaniem, świetna jakość ale optycznie robi gorsze wrażenie od M7...Ogólnie Pentaxy są warte uwagi.

[ Dodano: Pon 08 Cze, 2015 22:39 ]
PS.2 Jeszcze parę lornetek mniej popularnych a może wartych uwagi: Kowa BD 8x25, Minox BV 9x25, Meopta MeoSport 8x25. Ceny różne choć pow. 600zł. Może tutaj jest coś wartościowego?

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 09 Cze, 2015   

Kowa niestety nie. Jest niezbyt ostra i aberracyjna. Powinna być poniżej tysiąca. Wcale nie taka mala, a nawet Ecotonka lepsza.

Minoksa bym zaryzykował. Widziałem starsza, zielona serie i były bardzo fajne. No i jak na kieszonkowa, to pole przynajmniej nie poraża.

Odpowiedz do tematu