Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 08 Cze, 2015 Używany aparat <1000pln OBRACANY EKRAN do YT
Od 10 lat nie byłem obecny na rynku i nie wiem co w miarę dobre.
Byłbym wdzięczny za poradę jaki model wybrać.
Aparat ma służyć do: zdjęć na aukcje, od czasu do czasu rodzina etc, nagrywanie filmów na yt.
Może moje zdanie jest błędne. Lecz zawsze uważałem że lepiej kupić dobry ultrazoom niż kiepską lustrzankę.
Koszt dobrej lustrzanki używanej + obiektyw chociaż 28-300 to koszt > 1500pln.
WYMAGANIA:
BARDZO ISTOTNE:
a) wejściu mikrofonowym. Jeśli była by wyraźna różnica w cenie pewnie zakupię zoom h1.
b) Obracanym panelu LCD w kierunku obiektu fotografowanego
c) Nagrywanie 1920 full HD. HD ewentualnie do przeżycia.
mało istotne:
e) Pierścienie do ostrości i przysłony
f) sanki do flasha choć to akurat wymóg preferowany.
Mile widziane nagrywanie > 90k/s
I brak długości filmu.
Miło było by się zmieścić w ok 500pln.
----------------------
Z tego co się rozejrzałem to jest problem i dylemat. Sony Alpha można fajny zestaw w okolicach 1000 1500 kupić. Z kilkoma obiektywami itd. Full HD + wejscie. No ale ekranik.
Jedynie co znalazłem to NIKON P520, PANASONIC FZ100, PowerShot SX 40 HS
Ale i tak wychodzą drogo w porównaniu do np Sony Alfa SLT-A35, czy nikonów 5XXX
Sony ma tą wadę że wyświetlacz idzie w dół. Więc statyw go zasłoni.
A chodzi o to by widzieć siebie w sensie co się kręci.
Nie musi to mieć przecież super zooomu. Ale cena CANON G w porównaniu do lustrzanek poraża.
Przepraszam zapewne chodziło ci o Lumix DMC-G5 a nie o Canona G5.
Tutaj rodzi się problem obiektywów.
Po pierwsze rzadkość. Po drugie nie jest to rozsądny system np. Alphy żeby zbierać i dokupywać obiektywy.
Gdyby Sony miało odpowiednik i obiektywy zgodne z alpha bardzo chętnie.
Cytat:
Canon G5 nie ma Full HD.
Nawet G11 nie ma.
G16 na pewno już ma.
A wydawanie ok 800pln na taki mały kompakcik z 5x zoom wydaje mi się niepoważne.
Podobnie z FZ200 ok 1100pln.
Obu powyższych aparatów niemal brak na rynku wtórnym. Jedynie FZ100 cena ok 700pln i 1080i. Ale to bym jakoś przebolał.
Natomiast jeśli człowiek widzi jw 800pln za kompakt i podobną cenę za lustro Aplha z kitem. I ekranem do dołu... No to zaczyna się zastanawiać nad sensem tego
Albo jakiegoś kompaktu po prostu jw z HD, obracanym ekranem i wejściem mikrofonowym za 500pln np.
Czy np totalnie nowe aparaty w stylu:
Panasonic DMC-TZ55 za ok 600pln. Z mega niepotrzebnym zoomem.
Ale bez stopki i złącza mikrofonowego.
Coś na rynku musi istnieć.
Śmieszą mnie ceny aparatów z moich marzeń typu FZ50 za 300pln. Bo chyba nie było lepszego ultra zoomu.
A jednocześnie brak aparatu spełniającego moje potrzeby. W rozsądnej cenie.
Jeśli już są to właśnie na granicy tych 1000pln. Za 1500pln można dostać 600D, alphę czy d5100 itp.
[ Dodano: Wto 09 Cze, 2015 01:44 ]
Może nie wyraziłem się zbyt jasno.
Ale oczekuję po prostu takiego zestawienia
WSZYSTKIE MUSZĄ MIEĆ OBRACANY EKRAN. Wejście mikrofonowe niemal konieczne.
I albo ja wymagam cudów żeby nie było nic takiego w przystępnej cenie albo nie wiem.
kwota ok 400-700pln Jakiś kompakt lub ultra zoom. I spełnia moje wymagania ale np nie ma wejścia mikrofonowego. PO PROSTU CO MOGĘ KUPIĆ NAJTANIEJ np ma wejście ale ma 1080i. Albo ma wszystko ale nie ma stopki np. I tutaj nie znalazłem nic innego niż FZ100 z 1080i
Kwota ok 900-1100pln Ultrazumy i bezlusterkowce. Tutaj w zasadzie też tylko G5 i to nowy lub prawie nowy I kupa nowych aparatów w cenach ok 1500pln.
Wyjątek to właśnie starsze alphy. Ekran można do dołu ale nie wiem czy można obrócić a jeśli tak to statyw zasłoni. Lumix G2 np ma wszystko obracany ekran złącze na mikrofon. Ale nie ma filmów. Mamy następcę G3 i co? I nie mamy złącza na mikrofon ?? Do pierwszej kategorii nie zaliczę bo nie ma niemal na rynku wtórnym. Lub cena taka że taniej wychodzi G5.
Kwota ok 1500pln. I tutaj mamy Canona 600D (połowa ludzi w necie na tym nagrywa). Nikony D5000 D5100 D5200 itd. I w zasadzie też nic innego. Np jakaś starsza lustrzanka?
Rozumiem, że chcesz filmować. System m4/3 jest pod tym względem super, o masz zarówno świetną jakość zdjęć, jak i bardzo dobrą jakość filmów.
Dla mnie kolejność sprzętu do filmowania aparatami w FullHD to: Canon, za nim Panasonic, potem Sony i dalej za nimi wlecze się cała reszta. Niestety, ale sensownego sprzętu Canona za 1000zł nie kupisz. Panasonikiem DMC-G5K 16M + 14-42mm jesteś w stanie kręcić bardzo przyzwoite filmy i pstrykać całkiem fajne fotki, a zestaw w stanie idealnym powinieneś znaleźć poniżej 1000zł. Poza tym, G5 spełnia wszystkie twoje potrzeby: cena do 1000, obracany ekran, wejście na mikrofon, chyba, że coś przeoczyłem.
Tutaj rodzi się problem obiektywów. Po pierwsze rzadkość.
W sensie że obiektywy do systemu Mikro 4/3 to rzadkość???
homman napisał/a:
Po drugie nie jest to rozsądny system np. Alphy żeby zbierać i dokupywać obiektywy.
Mikro 4/3 to bardzo rozsądny system, obiektywnie raczej rozsądniejszy od Sony, gdyż nieobarczony nieprzewidywalnością dalszych posunięć Sony.
homman napisał/a:
A wydawanie ok 800pln na taki mały kompakcik z 5x zoom wydaje mi się niepoważne.
Dlaczego? Są kompakty za 2000, 3000 i więcej i są tak samo rozsądne – to kwestia budżetu i potrzeb. Dobry kompakt za takie pieniądze daje większą uniwersalność przy zachowaniu małych gabarytów i przyzwoitej jakości obrazu. Lustrzanka lub bezlusterkowiec z zestawem obiektywów da finalnie lepszą jakość i (jako zestaw) większą nawet uniwersalność, ale kosztem znacznie większego budżetu, a także większego rozmiaru i ciężaru. Coś za coś. Trzeba wybrać. Podstawowa, używana lustrzanka z kitowym obiektywem za 800 zł to znowu nie jest takie cudo, żeby się obruszać na kompakty w podobnej lub wyższej cenie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Cze, 2015
komor napisał/a:
Mikro 4/3 to bardzo rozsądny system, obiektywnie raczej rozsądniejszy od Sony, gdyż nieobarczony nieprzewidywalnością dalszych posunięć Sony.
-To Olympus uśmiercił po 7 latach produkcji lustrzankowy system 4/3 zostawiając na lodzie także posiadaczy koszmarnie drogich obiektywów tego systemu.
Ile systemów zamknęło Sony?
Mikro 4/3 to już nie tylko Olympus. Sony po przejęciu Minolty robiło lustrzanki, potem SLT, potem rzuciło się na bezlustra, w których ma już dwa bagnety. Bagnet A jest praktycznie porzucony, nowych aparatów jakoś brak – to chyba znacznie gorsze perspektywy dla kupującego niż wejście w m4/3?
Przepraszam zapewne chodziło ci o Lumix DMC-G5 a nie o Canona G5.
Tutaj rodzi się problem obiektywów.
Po pierwsze rzadkość.
Jesteś pewien, ze piszesz o obiktywach mikro 4/3?
Oczywiście to co poniżej nie oszałamia, ale aby to była rzadkość to chyba lekka przesada...
http://allegro.pl/obiekty...d-category-tree
homman napisał/a:
Po drugie nie jest to rozsądny system np. Alphy żeby zbierać i dokupywać obiektywy.
Trudno z tym dyskutować nie znając Twojej definicji rozsądnego systemu, ale na dziś to jednak mi (opinia oczywiście subiektywna) mikro 4/3 wydaje się być rozsądniejszym systemem do zbierania obiektywów od Sony A. Ostatnio Sony jakoś nie odświeża oferty korpusów w tym systemie poza drugą wersją A77 i - mówiąc prawdę - trudno zgadywać przyszłość tego mocowania. Jednak świetlaną lub rozwojową owej przyszłości nazwać bym się raczej nie odważył. Sony E to już "lekko" co innego.
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 09 Cze, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Dodaliście odpowiedzi zanim napisałem.
Chodzi po prostu o cenę.
Chodzi o cenę obiektywów micro 4/3.
Dokupienie obiektywu jakiegokolwiek dłuższego do kita będzie przewyższało koszt kit + G5.
Tak jak pisałem alphe bez wyświetlacza można kupić za max 2000 z 2 obiektywami, lampą torą i kto wie jeszcze czym.
Poza G5. Jeszcze Samsung NX20 znalazłem.
I długo długo nic sensownego.
Sam rozumiesz że stawianie G5 za 900pln przy FZ100 za 700 jest nieporozumieniem. To są różnice +-200pln. Między prawie nowym z wymienną optyką. A używanym kilkuletnim ultrazoomem z 1080i.
PowerShot SX 60 IS nie do upolowania za te 600pl np. Więc stosunek pozostaje podobny.
Wciąż po prostu szukam czegoś czego nie ma.
[b]Coś ala Fujifilm FinePix S1 Wystarczy mi 7x zoom. Wszystko fajnie zoomu aż nadto a złącza mikrofonowego brak. Jak dawny FZ50.
[/b]
Lustro dla mnie nie ma znacznia > wzrok. Ale jednak w lustrach matryca większa. I obiektywy tańsze. Zestaw fajnego szkła do sony kupisz za 1500 max 2000. Tutaj za to zakupisz jeden obiektyw.
Natomiast lustrzanka jest dla mnie niewygodna. Ja robię bardzo mało zdjęć. Aparat będzie wyjęty raz na miesiąc na 5 fot. Wolał bym coś małego. Natomiast brak aparatów typowo konsumenckich malutkich np canon G kompakciku za te 300 400pln.
Znalazłem np Samsung EX1, NIKON Coolpix P7700. Ale nigdzie tego nie idzie kupić. Podejrzewam że cena mogła być równie chora jak Canon G1 X, G11 itp.
Jedynie kilka sztuk samsung EX2F. Plastik. Cena koło 700pln.
Znalazłem kompakt BenQ G1 cena kolo 250pln i w zasadzie tyle. Produktów niby masa np Samsung MV800 ale nigdzie tego nie ma. Ani nowego ani używanego.
10 lat temu co drugi ultrazoom miał obracany ekran. FZ30 FZ50. Nie rozumie dlaczego od tego odeszły firmy. Ok ekrany coraz większe no ale.[/b] Taki FZ50 + filmy hd byłby dla mnie idealny nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. I ta cena obecnie koło 300pln
Dziś znajduje np takie cudo. Samsung WB2200F tylko 1000pln grzech nie brać Ale co z tego jak wtyku brak.
Wydawało mi się że wymagania na poziomie zoom 5 - 10X. Stopka, Obracany ekran i wejście mikrofonowe. Będę mógł przebierać. A tu po prostu nic nie ma kompletnie. Chyba że po 1500 2000.
Rozumiecie teraz o co mi chodzi?
Że nie za bardzo chce lustrzankę czy duży aparat. Gdybym miał do wyboru np G5 panasa I G 15 czy tam ile Canona woziłbym canona w cenie tych 800pln. Ale te drugie kosztują 1500>
Ostatnio zmieniony przez homman Wto 09 Cze, 2015, w całości zmieniany 1 raz
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Cze, 2015
komor napisał/a:
Sony po przejęciu Minolty robiło lustrzanki, potem SLT,
G5 są bardzo szybko kupowane zaraz po wystawieniu.
Ale ofert za ok 900pln nie brakuje.
Tutaj masz za 989 wystawiana 3 raz z Lombardu i nikt nie chce wziąść
Jest to 5km ode mnie. Podejrzewam że jakbym wyłożył 900 na stół nie było by problemu. A może i mniej.
Jeśli jest dobra oferta a w archiwum są i po 800pln to idą w 2 tyg max.
JW znajdź mi teraz szkło które nie kosztuje 800pln i da przedłużenie kita. Nie ma. Może wygrzebiesz jakieś za 600. Porównaj teraz do alphy.
Dlatego tutaj wojmistrz mi zabił klina. Bo naprawdę nic innego sensownego nie ma.
Canon 600D którym jak pisałem połowa ludzi filmuje nie jest pozbawiony wad. Choćby ograniczenie max długości filmu.
I gdyby nie to że Panas G5 jest duży to brałbym w ciemno. Bo te 2000 z wszystkim przeżyje jakoś.
Tylko tak jak napisałem aparat będzie wyjęty raz na ruski rok.
Cytat:
I myślałem że znajdę coś za te 500. Tak jak podałem Canona 40 z lampą.
Nie będzie mi szkoda. Nie będę myślał o utracie wartości itd.
Gdyby sx40 kosztował 500pln z lampą też bym się nie wąchał i brał Canona Bo mniejszy.
Ma stopkę, wejście jack, ekran odchylany i 1080p. A tu różnica między sx 30 a sx40 to prawie 2x.
Tak jak pisałem nie potrzebował bym kto wie jakiego zoomu. Ale też nie ma małych kompakcików spełniających wymagania.
Wiec wydaje mi się że właśnie wojmistrz mnie tu najlepiej zrozumiał.
Znajdź mi aparat jw 5x zoom, stopka, wejście jack (może nie spełniać wszystkich wymagań. Ale musi mieć obracany ekran).
Bo ja niestety w cenie < 700pln nie znalazłem
Ja naprawdę widzę tylko dylemat sx 30 sx 40 pz1000 pz 2000 i g5. A z podanych po prostu najekonomiczniej wychodzi G5. Najmniejsza utrata wartości itd.
Podejrzewam ze jest może jakić canon G 10? Nie wiem od którego modelu spełniał by moje wymagania. Ale ich na rynku wtórnym nie ma. Z panasem g5 jest problem a co dopiero z Canonem.
Poprawka nawet Canon g12 nie ma full HD a kosztuje 800pln >
Ostatnio zmieniony przez homman Wto 09 Cze, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Co to znaczy przedłużenie kita?
homman, poczytaj troszkę teorii na dobry początek. To forum techniczne i ciężko pisze się z kimś kto nie rozumie podstawowych zagadnień związanych z fotografią.
Nie pisz tu o krotnościach zooma, bo to bez sensu, bo 14-42mm to zoom x3, jak i 18-55mm czy 70-210mm. Dla jednego aparatu ogniskowa 200mm będzie dawała efekt olbrzymiego przybliżenia, a dla innego będzie dość standardowa, bo za to odpowiada wielkość matrycy, dlatego mówimy o ekwiwalencie ogniskowych.
Panasonic jest dobry do filmowania, znacznie lepszy niż Olympus pracujący w tym samym systemie mocowania. Do tego dochodzą obiektywy z wspomnianego systemu 4/3, gdzie po zamocowaniu adaptera, masz komfortową pracę z pełną elektroniką, a takie szkła nie są wcale drogie. Oczywiście jak do większości systemów masz również inne adaptery, ale to inny temat, za to szansa na dobre filmowanie lub fotografowanie tanim kosztem.
Wojmistrz dla mnie użyteczna ogniskowa po przeliczeniu było by jakieś 24mm szerszy kąt do filmowania z bliska do max 100 120mm. Przybliżyć gdzieś tam w podróży. Żadna fotografia ptaków itd.
Dlatego podałem że kompakt 5 7X. Stopka, wejście mikrofonowe jest dla mnie idealny.
Gniazdo mikrofonowe można odpuścić bo kupię zooma h1 i będzie ok. Np 500pln kompakt + 250 zoom h1.
I jw szukałem coś ala Canon G.Canon SX czy stare Panasy FZ50.
Ale po prostu Panasonikiem G5 zabiłeś mój system. Bo co innego było gdy widziałem lustrzanki spełniające moje wymagania tak jak podałem 600D, 5100> I cenie 1500> Za kit.
A co innego Panas G5 za 900pln. I jak człowiek widzi za kompakt te 700 800 skłania się ku lumix g5.
Tylko że nawet nie znalazłem takiego kompaktu za 700np.. Bo jak piszę 3 raz. No co masz poza PZ200 pz 100.
Zwykły malutki kompakt za 500 lub zoom z /pierścieniami do regulacji ogniskowa/ stopką/ jackiem/ (nie muszą być wszystkie wymagania) jw obracany ekan i full HD ... i nie ma nie stworzyli
G5 są bardzo szybko kupowane zaraz po wystawieniu.
Ale ofert za ok 900pln nie brakuje.
Tutaj masz za 989 wystawiana 3 raz z Lombardu i nikt nie chce wziąść
Jest to 5km ode mnie. Podejrzewam że jakbym wyłożył 900 na stół nie było by problemu. A może i mniej.
Jeśli jest dobra oferta a w archiwum są i po 800pln to idą w 2 tyg max.
JW znajdź mi teraz szkło które nie kosztuje 800pln i da przedłużenie kita. Nie ma. Może wygrzebiesz jakieś za 600.
No kurde, przeciez podałem pierwszy z brzegu obiektyw do mikro 4/3 z allegro, 45-150 za 670 PLN... O co chodzi?
Jak jest zbyt drogie OK, nie ma problemu. Ale ewidentnie bez kłopotu da sie nabyć nowe 45-150 nawet poniżej kosztów lombardowych G5 + 14-42...
Nota bene olympusowe 45-150 można kupić (nowe) za 550 PLN... na tymże samym allegro. Swoją droga ze względu na kwestie stabilizacji chociażby raczej wersja Panasonikowa do G5 jest sensowniejsza.
A szczerze mówiąc reszty chaosu Twych pytań/problemów jakoś nie jestem w stanie pojać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10