Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
kamera sportowa- 60fps double frame vs 30 fps
Autor Wiadomość
niron 
Bywalec

Wysłany: Sro 10 Cze, 2015   kamera sportowa- 60fps double frame vs 30 fps

Witam.

Jakiś czas temu kupiłem sjcam sj4000, kamera daje łądny obraz ale smuży przy obracaniu nią. Kamera oferuje zapis w 1080p 30fps i 720 60fps. Z tym że w przypadku 2 ( 720p 60fps) ilość 60 klatek uzyskuje przez powielanie, Czyli tworzy tak naprawdę po 2 klatki tego samego. Tu moje pytanie- nie rozumiem w jakim celu zostało to zrobione- czy niesie to jakieś korzyści ? Film jest płynniejszy względem prawdziwego 30fps? Czy jest to zabieg tylko i wyłącznie marketingowy a 60fps( dublowane z 30) niczego nie zmienia w nagrywaniu i dalszej produkcji ?

Zastanawiam się czy warto zrezygnowac z 1080p 30fps na rzecz 720p 60fps tracąc przy tym jakość jak i miejsce na karcie a zyskując? no właśnie co:)

Pozdrawiam

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 10 Cze, 2015   

niron, tak naprawdę po zrobieniu paru ujęć testowych sam możesz zdecydować, czy ten obraz jest w jakikolwiek sposób lepszy. Moim zdaniem to tylko chwyt marketingowy, ale może jakąś super technikę tam zastosowali?

niron 
Bywalec

No właśnie ja jakoś nie widzę różnicy ale dopiero zaczynam przygodę z filmami więc z uwagi na brak doświadczenia moge jej nie zauważać. Super technika to raczej nie. Gdy oglądam film klatka po klatce to porpostu 2 klatki są takie same kolejna klatka jest inna ( widać zmiane ruchu) a kolejna znowu tak sama jak poprzednia. Takie oszukane 60fps. Dlatego się zastanawiam w jakim celu było by to lepsze dla mnie i dla uzyskiwanych filmów.

komor 
Moderator

Jeśli przeanalizowałeś klatka po klatce i nie widzisz różnicy między dwoma sąsiednimi to nie warto sobie tym trybem zawracać głowy.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

niron, a nie masz tam trybu 50i dla FullHD? Wydawało mi się że SJCam SJ4000 miał 50i.
Jakie maja mieć przeznaczenie twoje filmy?
Jakim dysponujesz monitorem?

niron 
Bywalec

Nie, kamera posiada 1080p 30fps, 720p 30fps, 720p 60fps, i niższe rozdzielczości jakieś tam.

Przeznaczenie- bawie się w urbex exploracje, szwędam się po opuszczonych budynkach, wojskowych, industrialnych itp. Nagrywam z tego filmy dla celów w sumie własnych.

Chodzi o to że obraz smuży w momencie ruchy kamery
https://www.youtube.com/watch?v=aduEvoSs_i8

i zastanawiam się jak to ratować sta pytanie o 60fps, bo moim zdaniem smużenie wynika z faktu 30 fpsów tylko.

Monitor to albo wbudowany lcd w lapka albo jakiś lg, zwykły standardowy

komor 
Moderator

niron napisał/a:
Chodzi o to że obraz smuży w momencie ruchy kamery
https://www.youtube.com/watch?v=aduEvoSs_i8

Nie widzę tu jakiegoś specjalnego smużenia. Na pewno dobry link dałeś?

niron 
Bywalec

Tak, popatrz na budynki w oddali albo iglice kościoła co się z nią dzieje w momencie ruchu kamery. Może za wiele wymagam od tej taniej kamerki ale denerwuje mnie to ;p

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

tutaj np dzieje się coś złego z napisami w momencie ruchu kamery ( w nieco słabszej jakości wyrenderowane)

Wojmistrz 
Obserwator

niron, ale co robisz z tymi plikami? Będziesz to na DVD nagrywał, publikował na YouTube czy co?

niron 
Bywalec

w większości przypadków YT :)

Wojmistrz 
Obserwator

Ja bym to po prostu inaczej robił. Kręcił bym film nawet w FullHD 25/30p po czym montował z płynnymi przyśpieszeniami, a po dotarciu do ciekawego miejsca rozkładał bym się z mini statywem i choćby kompaktem, byle bez dystorsji, wykonywał był ładną, czystą panoramę w wysokiej rozdzielczości (składaną ze zdjęć), którą umieszczał bym w filmie. Całość montował bym w 4K z pełnym efekciarstwem, przejściami i wizją z kilku mini kamer, np innej, którą ma zamontowaną kolega.
SJ4000 to nie jest zbyt wybitna kamera, więc nie oczekuj super jakości, bo ona ma rejestrować zdarzenie, a nie produkować super film na miarę Hollywood. Jest jaka jest i efektu żelatyny się nie pozbędziesz.

niron 
Bywalec

Cytat:
Całość montował bym w 4K z pełnym efekciarstwem

Po renderowaniu w 4k mój laptop wyglądał by tak

;p
on na 1080 się dusi. Kilka zdjęć panoramy oczywiście mam wykonanych lusterkiem). Aż takie podejście do tematu mnie nie kręci, dodatkowo na wiele obiektów wchodzę nazwijmy to mało legalnie i muszę być niezauważalny. Tona sprzętu nei wchodzi w grę. Plecak+lustro+statyw+monopod+kamera+ cała masa latarek, baterii, akcesoriów to i tak za dużo :)

Ale co z tym 60fps. to coś daje czy to tylko po to aby napisać na pudełeczku że ma 60 :) ?

Wojmistrz 
Obserwator

niron, nagraj szybką udawaną scenę na HD/60p i podobną FullHD/30p i sam oceń na swoim sprzęcie jak dla ciebie najlepiej. Mi się wydaje, że ta kamera przy szybkim ruchu zawsze będzie mieć efekt żelatynki.

Odpowiedz do tematu