Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakiś czas temu kupiłem sjcam sj4000, kamera daje łądny obraz ale smuży przy obracaniu nią. Kamera oferuje zapis w 1080p 30fps i 720 60fps. Z tym że w przypadku 2 ( 720p 60fps) ilość 60 klatek uzyskuje przez powielanie, Czyli tworzy tak naprawdę po 2 klatki tego samego. Tu moje pytanie- nie rozumiem w jakim celu zostało to zrobione- czy niesie to jakieś korzyści ? Film jest płynniejszy względem prawdziwego 30fps? Czy jest to zabieg tylko i wyłącznie marketingowy a 60fps( dublowane z 30) niczego nie zmienia w nagrywaniu i dalszej produkcji ?
Zastanawiam się czy warto zrezygnowac z 1080p 30fps na rzecz 720p 60fps tracąc przy tym jakość jak i miejsce na karcie a zyskując? no właśnie co:)
niron, tak naprawdę po zrobieniu paru ujęć testowych sam możesz zdecydować, czy ten obraz jest w jakikolwiek sposób lepszy. Moim zdaniem to tylko chwyt marketingowy, ale może jakąś super technikę tam zastosowali?
No właśnie ja jakoś nie widzę różnicy ale dopiero zaczynam przygodę z filmami więc z uwagi na brak doświadczenia moge jej nie zauważać. Super technika to raczej nie. Gdy oglądam film klatka po klatce to porpostu 2 klatki są takie same kolejna klatka jest inna ( widać zmiane ruchu) a kolejna znowu tak sama jak poprzednia. Takie oszukane 60fps. Dlatego się zastanawiam w jakim celu było by to lepsze dla mnie i dla uzyskiwanych filmów.
niron, a nie masz tam trybu 50i dla FullHD? Wydawało mi się że SJCam SJ4000 miał 50i.
Jakie maja mieć przeznaczenie twoje filmy?
Jakim dysponujesz monitorem?
Nie, kamera posiada 1080p 30fps, 720p 30fps, 720p 60fps, i niższe rozdzielczości jakieś tam.
Przeznaczenie- bawie się w urbex exploracje, szwędam się po opuszczonych budynkach, wojskowych, industrialnych itp. Nagrywam z tego filmy dla celów w sumie własnych.
Tak, popatrz na budynki w oddali albo iglice kościoła co się z nią dzieje w momencie ruchu kamery. Może za wiele wymagam od tej taniej kamerki ale denerwuje mnie to ;p
Ja bym to po prostu inaczej robił. Kręcił bym film nawet w FullHD 25/30p po czym montował z płynnymi przyśpieszeniami, a po dotarciu do ciekawego miejsca rozkładał bym się z mini statywem i choćby kompaktem, byle bez dystorsji, wykonywał był ładną, czystą panoramę w wysokiej rozdzielczości (składaną ze zdjęć), którą umieszczał bym w filmie. Całość montował bym w 4K z pełnym efekciarstwem, przejściami i wizją z kilku mini kamer, np innej, którą ma zamontowaną kolega.
SJ4000 to nie jest zbyt wybitna kamera, więc nie oczekuj super jakości, bo ona ma rejestrować zdarzenie, a nie produkować super film na miarę Hollywood. Jest jaka jest i efektu żelatyny się nie pozbędziesz.
;p
on na 1080 się dusi. Kilka zdjęć panoramy oczywiście mam wykonanych lusterkiem). Aż takie podejście do tematu mnie nie kręci, dodatkowo na wiele obiektów wchodzę nazwijmy to mało legalnie i muszę być niezauważalny. Tona sprzętu nei wchodzi w grę. Plecak+lustro+statyw+monopod+kamera+ cała masa latarek, baterii, akcesoriów to i tak za dużo
Ale co z tym 60fps. to coś daje czy to tylko po to aby napisać na pudełeczku że ma 60 ?
niron, nagraj szybką udawaną scenę na HD/60p i podobną FullHD/30p i sam oceń na swoim sprzęcie jak dla ciebie najlepiej. Mi się wydaje, że ta kamera przy szybkim ruchu zawsze będzie mieć efekt żelatynki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9