Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja widzialem kilka monarchow w terenie (5, 7, X) i jakos zaden mnie nie zachwycil. HGL widzialem w kazdej jej odslonie, i to sa lornetki, ( akceptujac ich wady) ktore mozna by miec.
[ Dodano: Pią 22 Maj, 2015 20:06 ]
Podeslalem linka do nowej, uzywki okazyjnie chodza po mniej. Ja bym nie wydal tyle na chinskiego monarcha. Ostatnio znajomy sprzedal starsze SLC za 400 funtow, wiec raczej bym z ta kasa szukal dobrej uzywanej lornetki ktora posluzy lata, a jesli nie podejdzie to sie nie straci, lub nawet zyska na odsprzedaży.
Wysłany: Sob 23 Maj, 2015
HG to najwyższa półka ale są lepsze, są i tańsze. To czy warto zależy od ceny. Nie ma sensu porównywać do M7 nowych egzemplarzy (1700 zł/3800 zł). HG jest ciężka ale pole nie jest takie małe bo 8x mają od 7 stopni.
Tyle, że w HG to pole jest idealnie ostre do samego brzegu, a w M7 dużo mu do tego brakuje. Co kto lubi...
Ja w ogólności popieram kimka27. W klasie 10x42 w tym budżecie bym bezapelacyjnie polecał Vanguarda. W 8x42 już nie. Tutaj budżet 2500 zł pozwala zainteresować się czymś naprawdę topowym, używanym ale wciąż w dobrym stanie.
Może warto napisać do tego gościa co sprzedaje Nikona HG i zapytać czy opuści te 50-60 funciaków.
Potragować sie można np. jeszcze tutaj:
Wszystko powyżej to prawda. HGL to jest bardzo ostry skurczybyk. Sam od lat mam HGL 8x32. W klasie 8x42 było wszystko w miarę poukładane przez lata ale właśnie Nikon namieszal swoim Monarchem 7. Pole nawet 60 trudno znaleźć u konkurencji, a oni dali 65! No a niestety przy lornetce leśnej na ptaki jest to niesamowicie przyjemne.
Sam kiedyś chorowalem na Trinovid i uznaje się za przewlekle chorego na Leica. Trinovid ma jak dla mnie dwie wady: zbyt żółty obraz oraz bardzo szeroki mostek, ograniczający ergonomię chwytu. Do tego nalezy, podobnie jak inne z tamtego czasu, np. HGL, do lornetek ciezkich. Ma bardzo duze pole widzenia ale ostrosc na brzegac ustepuje HGL. Nie ma co robic akurat z tego dramatu przy ptakach. Nie są to duże wady przy wszelkich jej zaletach ale wszelkie inne lornetki nowe są pod tym względem znacznie lepsze. Pod tym względem o 200g lżejsze: M7 wraz z imponującym polem, czy Kowa BD XD z imponującą mechanika sa w stanie konkurować z używanymi HGL, czy Trinovid. Na pewno nie dalbym za Trinovid czy HGL więcej niż 2200zl, a Zeissa Victory FL 2600... Swarovski SLC zależnie od stanu generacji tez wart bylby dla mnie gora 2800zl. Mowie tu o cenach niemieckich.
Miałeś go przy oczach? Możesz coś powiedzieć o ostrości na brzegach? To samo co w innych Zeissach czy w koncu ostrosc praktycznie po brzegi jak w skwarkach?
Mialem kilka minut, kupowalem od goscia 10x50 i mial taka, taka troche nijaka, ostra po sam brzeg jak dla mnie, ale kontrast slaby, dzien byl pochmurny. Ta klasa powinna byc po przylozeniu do oka wow a tu lipa bardzo dobry bezpluciowy instrument i to ogumowanie, jak plastik prawie,luz na pokretle ostrosci, nie dal bym takiej kasy.
Witam dzisiaj przyszła Nikon HG 8x42 - kupiona na ebay- prawie nowa podobno nieużywana
Na razie szybki test - jest bajka - widać ostro, ostrzy szybko, delikatnym ruchem pokrętła, pole widzenia jak dla mnie ostre w całości.
Dziękuję Wszystkim za doradztwo, a kimek27 za wypatrzenie jej na ebay.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9