Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon 12x50 SE
Autor Wiadomość
krzysiek.p 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Cze, 2015   Nikon 12x50 SE

Cześć,

Mierzę się z zakupem Nikona 12x50 se.
Mój wybór lornetek musi być ograniczony ze względu na szeroki rozstaw oczu, który wynosi 74mm i najlepiej żeby tyle minimum w maksymalnym rozstawie miała lornetka.

Czy pomożecie oszacować/zmierzyć jaki jest REALNY maksymalny rozstaw okularów w tym modelu ?

W testach był Nikon 10x42 se i miał zmierzone 73.5mm , a producent podaje max 74mm
Nikon 8x32 se miał zmierzone 74.1mm, a producent podaje max 73mm

Czyli wychodzi na to,że różnie z tym rozstawem bywa.

Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu realnej szerokości rozstawu źrenic.

Obecnie mam WO 10x50 ed i tutaj jest spory zapas.

Krzysiek

Reklama

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 19 Cze, 2015   

Przed chwilą zmierzyłem suwmiarką: 73,6 mm

krzysiek.p 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Cze, 2015   

Dzięki serdeczne !
Zaczerpnąłem też info w sklepie i niestety wychodzi ,że nie dla mnie tak zacny sprzęt.

Krzysiek

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 20 Cze, 2015   

Może nie do końca pomoge ale zastanawiam się sam nad możliwie największą lornetka ręczna i upatrzylem sobie Optolyth Royal 15x63. Jak na takie parametry nie jest wcale za duża, a i pole widzenia ładne 62st. Znacznie tez lżejsza od WO ED 50mm, a 63 mm to juz jest ogromna przewaga. Niestety ma właśnie ogromny rozstaw oczu, także bez operacji czaszki z niej nie skorzystam. Może Cie zainteresuje:
http://www.orniwelt.de/pr...-15x63-BGA.html

Optolyth to bardzo zacna, niemiecka marka, znana a Niemczech a nieznana w Polsce. Produkcja tez jest w Norymberdze a nie w Ghangzu. Arek przetestował jednego Optolytha i dość dobrze wypadł.Royal 8x56

krzysiek.p 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Cze, 2015   

Dzięki !
Zaczerpnę tematu,bo też rozważałem zakup takich parametrów.
Miałem na myśli Docter Nobilem 15x60

A ten Optolyth 15x63 jest lżejszy.Ciekawe jak z transmisją ,astygmatyzmem,CA,komą i nieostrością na brzegach..Tak pod kątem też obserwacji astro chciałbym taką lornetkę.
Jeśli by było porównywalnie do tej testowanej 8x56 nie było by tak źle.

W tym segmencie jest jeszcze Vortex Kaibab 15x56 ,ale CA,astygmatyzm i koma przeciętnie wg/testów.

Krzysiek

kivirovi 
Optyczny

To jest podobną polka co Nobilem. Obie trudno dostać to i porównać. Jak masz wielkie łapy to cię sie Nobilem spodoba.

[ Dodano: Nie 21 Cze, 2015 13:40 ]
No i nie za bardzo masz wybór... Ze wzgledu na rozstaw odpada ci Kowa BD XD 12x56 i Nikon Monarch 5 16x56. Zeiss Conquest HD i Docter Nobilem 15x56 są na granicy 74mm. No Swarovski SLC 15x56 jest juz drogi, choć i tak to juz lepszy wybór niż Ultravid 12x50...

krzysiek.p 
Nowy

Również szkoda mi tej Kowy 12x56.

Odpada też Fujinon 16x70 , a Lunt 16x70 jest na granicy 74mm,ale wrażliwy na nieosiowe patrzenie podobnież.No i są duże.

Chyba pozostanie mi szukać z tym powiększeniem mocno statywowej 15x85 lub podobnych z szerokim rozstawem.( o ile są ) i raczej tylko do astro.

Lub 4 tyś na Optolyth 15x63 lub trochę mniej na Doctera w/g testów zmierzone 74.8mm

Krzysiek

goornik 
Optyczny

Pozostaje Ci operacja czaszki. Nie będzie tanio, ale za to ile lornetek w zasięgu :)

krzysiek.p 
Nowy

Albo zostają stare klasyki od Zeissa lub rosyjska optyka :wink:

Czyli tanio,albo najwyższa pólka Docter,Swarovski :twisted:

Dzięki chłopaki za zainteresowanie !

Pozdrawiam,
Krzysiek

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Pon 22 Cze, 2015   

Porro wbrew pozorom nie jest lepsze od Abbe-Koninga.
Tobie szkoda Kowy, mnie Optolyth... Tak to juz jest :)

Moim zdaniem 70 to juz za dużo do reki, lepiej od razu cos jeszcze większego i na statyw:
http://www.teleskop-expre...Okularpaar.html

Albo Canony stabilizowane:
http://www.astrokrak.pl/184-lornetki-canon
15x50 jest szczególnie polecany.

Odpowiedz do tematu