Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dcs, nie ma to jak konkretna porada a tak powaznie to bardzo dziękuję za zainteresowanie --> trochę mnie przeraża, że ten NIkon wypuszcza tak czesto nowe modele... praktycznie się nie rózniące. Zakrawa to o samsunga i jego serię galaxy S (smartfony)
Sunders wiesz, że od dawna boję się polecać Canona, bo to jest nielegalne na tym forum. martyna3275, ja sam używam Canona, więc wolałbym wybierać między modelami Canona, który ma wiele zalet, ale ma też trochę wad. Generalnie Canon jest drogi, nawet w segmencie entry-level jego zestawy są zawsze parę stów droższe od Nikona. Nie do końca jestem przekonany czy dlatego, że są lepsze. Nikon ma obecnie świetne matryce, Canon pod tym względem stracił prowadzenie parę lat temu. Jeśli chodzi o ofertę amatorskich, ale fajnych obiektywów to obecnie właśnie Nikon ma moim zdaniem fajniejszą, choć ostatnio Canon zaczął nadganiać nieco zaległości.
Ale najważniejsze jest przejść się do sklepu i wziąć w łapki jeden i drugi korpus. Przyjemność z używania wypływa także między inny z tego, czy się dobrze trzyma, czy menu pasuje, czy przyciski się do ręki kleją.
kurde... widzisz, zamotałam się bo myślałam o Nikonie D7100 a on nie ma uchylnego
[ Dodano: Pią 19 Cze, 2015 22:06 ]
komor napisał/a:
Ale najważniejsze jest przejść się do sklepu i wziąć w łapki jeden i drugi korpus. Przyjemność z używania wypływa także między inny z tego, czy się dobrze trzyma, czy menu pasuje, czy przyciski się do ręki kleją.
Nikona d5300 i d5200 już trzymałam w ręku 5500 nie było na stanie dlatego nie moge porónać
Sunders wiesz, że od dawna boję się polecać Canona, bo to jest nielegalne na tym forum.
A ja myslalem ze to bardziej nielegalne jest tutaj polecanie Pentaxa
martyna3275 napisał/a:
Nikona d5300 i d5200 już trzymałam w ręku 5500 nie było na stanie dlatego nie moge porónać
Martyna nie oplaca sie placic za tzw.nowosci ktore sa obarczone "podatkiem za nowosc" - juz lepiej roznice przeznaczyc na lepsze (lub drugie) szklo.
W dobrej cenie masz teraz d5200 i w sumie d5300 takze (choc ja osobiscie wolalbym miec silnik AF - ale tu sa rozne zdania jak sama widzisz)
w dobrej cenie masz takze Canona 700D oraz Pentaxa K-50
sama wspomnialas tez o bezlusterkowcach - moze coz z nich? Olympus/Panas , Fuji.....?
Prawda jest taka ze przechodzac z takiej puszki jak sx 40 - to co nie kupisz to bedzie spory skok wiec najlpiej wypisz sobie kilka tych modeli co Ciebie interesuja i pomacaj wszytskei - ktory najlepiej lezy CI w rece i najlepiej Ci pasuje ergonomia, menu itp. - ten wez
Martyna nie oplaca sie placic za tzw.nowosci ktore sa obarczone "podatkiem za nowosc" - juz lepiej roznice przeznaczyc na lepsze (lub drugie) szklo.
W dobrej cenie masz teraz d5200 i w sumie d5300 takze (choc ja osobiscie wolalbym miec silnik AF - ale tu sa rozne zdania jak sama widzisz)
w dobrej cenie masz takze Canona 700D oraz Pentaxa K-50
sama wspomnialas tez o bezlusterkowcach - moze coz z nich? Olympus/Panas , Fuji.....?
Prawda jest taka ze przechodzac z takiej puszki jak sx 40 - to co nie kupisz to bedzie spory skok wiec najlpiej wypisz sobie kilka tych modeli co Ciebie interesuja i pomacaj wszytskei - ktory najlepiej lezy CI w rece i najlepiej Ci pasuje ergonomia, menu itp. - ten wez
właśnie dzisiaj (znowu!) siedzę na róznych stronach i wymyśliłam, że raczej odpuszczam d5500 - niby ten dotyk to fajny bajer, no ale.... czy rzeczywiście będę starsznie pokrzywdzona nie mając go? raczej nie. Powaznie przeglądam ofertę Canona, ale wszędzie krzyczą że matrycami są daleko za murzynami. Pewnie sama bym tego na poczatku w użytkowaniu nie zauważyła --> ale kupując body nie chcę go za rok wymieniać.
Co do bezlusterkowca to kolażanka polecała mi Olympus O-MD E-M10 ... ale raczej go nie chcę.
Powaznie przeglądam ofertę Canona, ale wszędzie krzyczą że matrycami są daleko za murzynami. Pewnie sama bym tego na poczatku w użytkowaniu nie zauważyła --> ale kupując body nie chcę go za rok wymieniać.
A niby po co miałabys wymieniać? Oczywiście, jeśli z Canona wyjdą Ci niesatysfakcjonujące fotki to z pewnością będzie to wina owej matrycy co daleko za murzynami (nota bene nasza piekna Republika w kilku aspektach też daleko za murzynami, i co...), ale jeśli z Nikona to jakiż czynnik 'obiektywny' będzie winny? Niestety, to tak nie działa...
Nie chcesz uzywać aparatu do niczego ponad standard. Nie ma najmniejszego powodu by nie kupować Canona. Poza tym, że z jakichkolwiek powodów go nie chcesz. No i kwestia ceny.
Mam również podobny dylemat jak autorka tematu, siedzę od miesiąca w wolnej chwili i czytając testy na optyczne.pl wynika z tego, że każdy z aparatów ma tam jakieś wady mniejsze czy większe, które przekreślają dany aparat. Patrze głównie na Nikony.. może źle.
Robię głównie zdjęcia krajobrazów, architektury, zamki, pałace (także w środku w pomieszczeniach), komunikacji miejskiej (zdjęcia w ruchu) jak i mojego psa w ruchu na spacerze lubię też bawić długością czasu naświetlania .
Odkąd wyszedłem z ustawień auto i zacząłem rozumieć ustawienia manualne zdjęcia na tak bardzo podstawowym aparacie jakim jest kompakt Canon PowerShot SX150 IS niestety z aparatu nie mogę już wycisnąć na tyle, aby zadowolić się zdjęciami, bo albo mam problemy z balansem bieli, ze zdjęciami powyżej f4.5 a z samym iso lepiej nie wychodzić powyżej 200 w samych pomieszczeniach, z reki bez większej czułości znów zdjęcia poruszone, a przy dłuższym czasie naświetlania najlepiej jak wszędzie zabierałbym statyw, w muzeum pewnie dziwnie by na mnie patrzyli
Odwiedziłem takie sklepy jak Saturn czy Euro RTV AGD, chce kupić jako amator aparat nowy i niestety na raty na które mogę sobie pozwolić w granicach 4 tyś zł. Polecano mi z początku Nikony 3200 i 3300 oraz Canon EOS100D minusy wyczytane na optyczne i opinie są krytyczne.
Po tym czasie myślę jednak by zakupić Nikona D5300/D5500 lub nawet D7100 z uniwersalnym obiektywem 18-100..
Myślałem też o takich aparatach ja Sony Alpha a6000 czy Samsungu NX500.
Jeśli kupię lustrzankę to zakup kolejnego obiektywu przewiduje za 2 lata, a nowego body ewentualnie jeśli będzie to konieczne za 3 lata.
Jako amator może bez sensu czytam minusy bo ostatnio powiedziano mi, że przejście na cokolwiek (najtańszą lustrzankę, bezlusterkowca) przyniesie już bardziej oczekiwany efekt w porównaniu z moim aktualnym canonem.
Reasumując teraz może jednak zostawić myśli i kupić lepszego kompakta, np. :
- Sony Cyber-shot DSC-RX10
- Panasonic Lumix DMC-FZ1000 albo FZ200
Im więcej człowiek czyta tym więcej się zastanawia, gdybym miał grubszy portfel to bym się nie zastanawiał tak nad wyborem, ale jednak chciałbym te 4 tyś rozłożone w ratach dobrze wydać niż potem żałować.
dobra a teraz jeszcze ja mam pytanie po dzisiejszej wizycie w fotojokerze --> pewien Pan (klient) powiedział mi, że canon eos 650d jest o niebo lepszy niż d700.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10