Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic LX100 - wrażenia użytkowników. Czy warto?
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Cze, 2015   

Wizjer Ci potrzebny?

Pewnie wystarczyłby ci Canon G7x
i z mniejszym bólem zmieniłabyś jak potrzeby ci się skonkretyzują
... a na rynek trafią nowe ciekawe aparaty (teraz producenci będą musieli się bardziej postarać żeby coś sprzedać).

"na dłużej" elektroniki się nie kupuje.
(samochodów -też)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

margaret86, koniec końców to twoje pieniądze. Pomimo kilku małych wad, aparat jest warty swojej ceny.

adf1985
[Usunięty]

Napiszę, bo trochę czasu minęło od kiedy kupiłem aparat.

W zasadzie po prawie miesiącu użytkowania nie jestem w stanie wskazać jakichś wad. Aparat całkowicie spełnia moje oczekiwania odnośnie funkcjonalności i jakości zdjęć. Jego jedyną poważną wadą jest cena, ale to jest cena za jakość i uniwersalność na dobrym poziomie.

Jakbym miał się czepiać, to 75mm to za mało, przydałoby się tak ze 120mm, ale to fizycznie niemożliwe przy tej wielkości aparacie.
Druga sprawa, wizjer - jak świeci słońce, to trzeba zasłaniać oko przy wizjerze ręką, żeby nie raziło (chyba, że są jakieś specjalne nakładki, żeby osłaniały bardziej oko zbliżone do wizjera
).

Poza tym aparat nie ma żadnych wad. Jest po prostu doskonały, jeśli ktoś potrzebuje ogniskowych 24-75mm. Jakość zdjęć obłędna jak na kompakt, przy obróbce jest tak samo przyjemnie jak 600D, którego wcześniej używałem, z tym, że LX100 ma znacznie lepszą rozpiętość tonalną.

margaret86 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Cze, 2015   

Kupiłam LX i jestem zachwycona:) Cały czas się uczę, ale jak na razie nie widzę absolutnie żadnych wad i problemów. Jak coś znajdę to się podzielę (oby nie!)
Co do wizjera to jak na razie nie jest to jakiś straszny kłopot (btw są takie nakładki??)

a co do kupowanie na dłużej. Fakt technologia szybko się starzeje, ale myślę, że na jakiś czas na początek będzie dobrze. Boję się że mi się apetyt zaostrzy za czas jakiś:D

LEX 
Bywalec

Gratuluję.

http://www.dpreview.com/forums/post/54631257 ;)

Bad points
Screen isn't touch-sensitive and doesn't tilt.
Corner softness at 50-75mm unless stopped-down to f8.
Below average stabilisation for stills and video.
EVF sometimes suffers from rainbow artefacts for me.
No built-in flash.
No microphone input.
No built-in ND filter.
No exposure control via Wifi app.
Exposure controls too clicky for video use.
Moire on video could have been avoided.
1:1 square mode could use full sensor height.
No USB charging.
Body a little too large to be genuinely pocketable.

Arek 
Redaktor

LEX, chciałeś popsuć jej humor?

margaret86, ciesz się nowym sprzętem i nie przejmuj malkontentami. Wady wymienione przez dpreview albo nie są wadami, albo drobnostkami, na które większość osób nie zwróci nawet uwagi.

Born2Be3 
Uczestnik

LEX ja swojego LX7 sprzedałem i kupiłem LX100. Jakość obrazka jest zdecydowanie lepsza w LX100, a zakres tonalny zostawia w przedbiegach LX7, ale głównym czynnikiem determinującym zakup był wizjer którego w LX7 brak a kupno dedykowanego mija się z celem biorąc pod uwagę jego cenę.

margaret86 
Nowy

szczerze? zupełnie mi to nie przeszkadza:) Nie jestem zawodowym fotografem, a ten model spełnia wszystkie moje oczekiwania a nawet więcej.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

margaret86, gratuluję wyboru i życzę dobrego światła.

LEX 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015   

Born2Be3 napisał/a:
LEX ja swojego LX7 sprzedałem i kupiłem LX100. Jakość obrazka jest zdecydowanie lepsza w LX100, a zakres tonalny zostawia w przedbiegach LX7, ale głównym czynnikiem determinującym zakup był wizjer którego w LX7 brak a kupno dedykowanego mija się z celem biorąc pod uwagę jego cenę.

Nie chcę nikomu psuć humoru bo nie w tym rzecz.
Chodzi głównie o opłacalność tego aparatu w stosunku do tańszych modeli np lx7,rx100 itp teraz sam sobie odpowiedz czy jest przepaść i warto było nie oszukujmy się,wydając taką sumę odpowiesz tak. bo na nic innego o kompaktowych rozmiarach nie wymienisz już ;) . Z drugiej strony przesiadka w twoim wypadku z lx7 to nie tylko powód wizjera lecz dodatkowo brak umiejętności łączenia teorii z praktyką.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
adf1985 napisał/a:
Poza tym aparat nie ma żadnych wad. Jest po prostu doskonały

Nie ma takiego aparatu.
W tej cenie minusów jest znacznie więcej ale...... ok

margaret86 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Cze, 2015   

LEX napisał/a:

Nie ma takiego aparatu.
W tej cenie minusów jest znacznie więcej ale...... ok

Powiem tak... jak dla mnie jako amatora... jest doskonały i nie ma wad:) Ale ja aż tak głębokiej wiedzy nie mam...

Born2Be3 
Uczestnik

Wysłany: Pią 26 Cze, 2015   

LEX napisał/a:
Nie chcę nikomu psuć humoru bo nie w tym rzecz.
LEX napisał/a:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Choćbyś nie wiem jak się starał to i tak nie popsujesz :razz: Wszelkie porównywarki są dla mnie w tym momencie o kant d... Miałem LX7 mam LX100 i widzę różnicę w jakości gołym okiem, z resztą nie tylko ja. Jest to dla mnie niepodważalny argument stwierdzający o zasadności zakupu :) Za podobnej klasy sprzęt w przypadku bezlusterkowca z obiektywami musiałbym dać około 5k, a tak mam jeden aparat zamknięty w akceptowalnych rozmiarach i przede wszystkim w rozsądnych pieniądzach w odniesieniu do relacji cena - jakość.

Odpowiedz do tematu