Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
czy 6d podoła z af przy reportażu?
Autor Wiadomość
beata_k 
Początkujący
smutny jezus

Wysłany: Nie 28 Cze, 2015   czy 6d podoła z af przy reportażu?

Serdecznie wszystkich witam

Jestem tu nowa i nie za bardzo ogarniam możliwości tego forum. Fotografuje w studio i zarabiam także na fotografii reportażowej. Do tej pory używałam 7d, mam kilka szkieł do niego. Niestety nie stać mnie na 5d3 i dlatego chciałam zapytać, czy 6d ma podobny af jak 7d.
Mój 7d jest już dość mocno wysłużony i to chyba pora na wymianę, czy powinnam zmienić system czy może w moim przypadku lepiej kupić 7d2?

Reklama

kurdeniewiemco 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Cze, 2015   

wymieniasz sprzęt dlatego że jest "stary"? to trochę dziwne. Ja jak coś wymieniam to dlatego że brakuję mi czegoś w tym co do tej pory mam, coś co mnie ogranicza. A to że jest stare to w niczym nie powinno przeszkadzać.

komor 
Moderator

Patrząc na specyfikacje modułów AF w 7D i 6D łatwo dojść do wniosku, że oczywiście 6D nie ma tak „reporterskiego” AF jak 7D. W zastosowaniach np. sportowych może więc mu iść gorzej (co nie znaczy, że źle). Ale 6D ma za to bardzo czuły środkowy punkt AF dobrze pracujący w ciemnych warunkach. W zastosowaniach reporterskich to też dość istotna cecha, wszystko więc sprowadza się do tego, jakiego rodzaju reporterkę uprawiasz.

Osobną kwestią oczywiście pozostaje zmiana formatu matrycy, która może pociągnąć za sobą zmianę części szklarni.

Arek 
Redaktor

Dopóki poprzestajesz na centralnym punkcie AF będzie dobrze. Jeśli zaczniesz używać bocznych będzie źle. Kwestia jak pracujesz.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

To też ne tak, że będzie źle, ale centralny 6D jest znaczącym punktem w tym aparacie, co nie znaczy, że trzeba się opierać jedynie na nim.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

AF 6D z pewnością nie stworzy leniwego komfortu (jak np. w Nikonie), ale jeżeli operator aparatu ma wiedzę i cierpliwość to spokojnie reporterkę takim 6D zrobi. Skoro dawało się to robić starym 5D to tym bardziej da się 6D. Będzie duuużo łatwiej. Trzeba tylko chcieć i trochę umieć. Na pewno warto skupić się na centralnym punkcie o czym pisał już Arek i będzie dobrze. Jakość zdjęć do tych z 7D jest bez porównania lepsza, więc moim zdaniem warto w to wchodzić.

beata_k 
Początkujący
smutny jezus

kurdeniewiemco napisał/a:
wymieniasz sprzęt dlatego że jest "stary"? to trochę dziwne.

beata_k napisał/a:
Mój 7d jest już dość mocno wysłużony i to chyba pora na wymianę

niestety takie czasy, migawka się zacina, jego dni są policzone, wymiana migawki to około 35% jego wartości. Poza tym nie dostałam kilku zleceń z tego powodu że nie dysponuje FF.
Ja tylko się zastanawiam, bo pewnie kilka robót mogę odpuścić jak zdecyduje sie na 7d2.
Tylko martwie się o ten af.
Wymieniać z tego powodu, że jest stary to ja sobie mogę smartfona :wink:

komor napisał/a:
W zastosowaniach reporterskich to też dość istotna cecha, wszystko więc sprowadza się do tego, jakiego rodzaju reporterkę uprawiasz.

to raczej reportaż ślubny, jakieś eventy, reportaże z konferencji prasowych, zero sportu.

komor napisał/a:
Osobną kwestią oczywiście pozostaje zmiana formatu matrycy, która może pociągnąć za sobą zmianę części szklarni.

Niestety robiłam zdjęcia aparatami nikona i one miażdżą na wyższych iso mojego canona, ja wiem że to wiekowy aparat i nie nalezy go porównywać ale czy ten af jest rzeczywiście taki słaby na ciągłym, że nie doruwnuje temu z 7d?

Panowie, jest ktoś wśród was, kto używał obu w takich warunkach i mógłby coś napisać?

dcs
[Usunięty]

beata_k, jakie obiektywy masz do Canona (i lampy)?

komor 
Moderator

beata_k napisał/a:
to raczej reportaż ślubny, jakieś eventy, reportaże z konferencji prasowych, zero sportu

To ja wolałbym 6D w takim przypadku jednak. Mam 7D i doceniam jego komfort pod względem AF. Też nie robię sportu.

dcs napisał/a:
jakie obiektywy masz do Canona

Pytanie jest o tyle istotne, że jeśli nie ma się obiektywów z bardzo dobrym AF, to różnicy (na gorsze) między 7D a 6D można nie zauważyć, bo błędy AF spowodowane przez obiektyw będą skutecznie ukrywać różnicę między tymi korpusami.

dcs
[Usunięty]

Pytanie jest o tyle istotne bo pewnie 24-70 lub 24-105 nie masz
i będziesz musiała i tak kupić -w sumie wydatek z 10 koła :razz:
Ostatnio zmieniony przez dcs Nie 28 Cze, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

beata_k 
Początkujący
smutny jezus

mam:

s14/2.8
c50/1.4
c50/1.8
c17-55is (ten tylko pod cropa)
t90/2.8
c70-200/2.8
c135/2
c85/1.8
c40/2.8

ex580
metz 58/1
2x Yn 580III

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2015 20:53 ]
dcs napisał/a:
Pytanie jest o tyle istotne bo pewnie 24-70 lub 24-105 nie ma

24-105 szybko się zepsóło, no własnie się martwię, że na wymianie starcę i kolega od nikona mnie straszy, ze lepiej uciekać z tego systemu.

dcs
[Usunięty]

Czyli jak pisałem.
Chyba, że cię zadowoli 70D.

6D kosztuje tyle co 7D II, ale do niego chyba przydałby ci się choćby Tamron 24-70.

beata_k 
Początkujący
smutny jezus

dcs napisał/a:
Chyba, że cię zadowoli 70D.

ale ten aparat to zupełnie inna liga, koledzy uzywaja go do filmowania.

dcs napisał/a:
6D kosztuje tyle co 7D II, ale do niego chyba przydałby ci się choćby Tamron 24-70.

ja wiem że będę musiała sprzedać 17-55 i dołozyc do jakiegośc lepszego zuma, to jest powód dla którego nie stać mnie na 5d3

tylko panowie, powiedzcie mi ktoś z was używał obu czy jest tak jak piszę MM, że trzeba ograniczyć się do centralnego?

dcs
[Usunięty]

beata_k napisał/a:
ale ten aparat to zupełnie inna liga

-inna liga,
6D -to też inna liga
ale ile komfortu wprowadza pstrykanie takich szalonych imprez na dwa korpusy -nigdy o tym nie myślałaś?
-Może wystarczy ci sam pełnoklatkowy 6D lub 5D III
i stary 7D z 17-55
Ostatnio zmieniony przez dcs Nie 28 Cze, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

beata_k 
Początkujący
smutny jezus

dcs napisał/a:
le ile komfortu wprowadza pstrykanie takich szalonych imprez na dwa korpusy -nigdy o tym nie myślałaś?

mam 2 korpusy, jeszcze 50D

dcs napisał/a:
stary 7D z 17-55

to wymieniać migawkę w 7d, ona naprawdę jest zajechany a jaka pewność że coś poza migawka nie padnie?

Odpowiedz do tematu