Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 03 Lip, 2015 EOS 750D i wybór obiektywu (amator)
Jestem kompletnie zielona w temacie sprzętu, to będzie moja pierwsza lustrzanka, więc wybaczcie głupie pytania
Zastanawiałam się pomiędzy 760, a 750, ale z tego co wyczytałam zdaje mi się że nie ma między nimi kolosalnych różnic (a filmów nie zamierzam kręcić).
Obiektywy przeglądałam tylko z oferty na stronie canona:
- Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
- Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
Szukam uniwersalnego obiektywu na początek nauki, druga opcja jest tańsza. Zastanawia mnie to:
Cytat:
Jednak duży zakres ‘zoom’ wiąże się z skomplikowaną budową układu optycznego, co nie zawsze odpowiada wysokiej jakości obrazu.
- czyli jakościowo 2>1?
Na razie mam zamiar fotografować głównie małe i średnie obiekty, ludzi, zwierzęta. W przyszłości chciałabym dokupić coś z małą wartością przysłony, podobają mi się portrety takie jak TEN
Któryś z tych obiektywów, czy polecicie coś innego? Cenowo nie chciałabym wychodzić sporo ponad 1000zł, a najlepiej się w nich zmieścić .
Za tysiaka jest niezła sigma 18-200 OS HSM II. Jako zamiennik kita daje radę.
aleeksaw [Usunięty]
Wysłany: Pią 03 Lip, 2015
Przepraszam za zły dział, jest możliwość przeniesienia?
Przy tym budżecie na początek lepiej pozostać przy kicie, a pieniądze odkładać na jakiś konkretny obiektyw?
Za tysiaka jest niezła sigma 18-200 OS HSM II. Jako zamiennik kita daje radę.
To już lepiej szukać promocji i kupić Sigmę C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM. Cena zbliżona, a jednak "C" jest zauważalnie ostrzejsza w całości obrazu i wszystkich ogniskowych.
aleeksaw napisał/a:
Przy tym budżecie na początek lepiej pozostać przy kicie, a pieniądze odkładać na jakiś konkretny obiektyw?
Często tak bywa Drogie hobby, jeśli chce się mieć dobrą jakość obrazu. W większości obiektywów, cena przekłada się na jakość.
aleeksaw [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Lip, 2015
Wojmistrz napisał/a:
Drogie hobby, jeśli chce się mieć dobrą jakość obrazu. W większości obiektywów, cena przekłada się na jakość.
cóż, jestem tego świadoma, jednak na początek nie chcę szaleć, jak się wkręce będę inwestować
Dlatego jeśli nie masz kasy na inwestycje, zostań przy oryginalnym Canonie, tym bardziej, że pewnie na początek będziesz fotografować w JPG. Twój aparat będzie dość prawidłowo korygował mankamenty (masz do tego specjalną zakładkę w menu) Canona EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, poza tym AF będzie szybszy od tanich i niesystemowych obiektywów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10