Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakbyś się trochę dokładniej wczytał w to, co napisałem, to zauważyłbyś, że pisałem o umowie cywilnoprawnej.
W którym miejscu? Trochę mi się już nie chce przepychać się bez sensu, ale cofnąłem się na poprzednią stronę, gdzie napisałeś:
T.B. napisał/a:
jak umówił się z pracownikiem - bo, być może, umówił się na wypłaty z zysku
więc może ustalmy, czy pracownikiem możemy nazwać kogoś zatrudnionego nie na umowę o pracę? Bo tak możemy się długo przerzucać, co nazywamy pracownikiem, co zyskiem a co kosztem. Dopóki nie ustalimy czy mówimy językiem kodeksu pracy, językiem podatkowym, czy ogólnymi pojęciami z zakresu moralności i etyki zatrudnienia i prowadzenia biznesu, to jeszcze długo możemy się przerzucać taki kwiatkami, jak Twoje stwierdzenie, że zarząd generuje koszty, a nie zyski.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 17 Lip, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli zarząd jest czymś w rodzaju właściciela firmy, to obojętnie co generuje. Właściciel to właściciel. To jego brocha, jak zarządza firma. Jak ktoś ma z tym problem, zawsze może utworzyć swoja własną firmę i prowadzić ją lepiej.
[ Dodano: Pią 17 Lip, 2015 07:21 ]
Poza tym właściciel tworzy firmę, aby konsumować owoce działalności, a nie wdawać w dyskusje, czy sam przynosi zysk, czy nie..
... kwiatkami, jak Twoje stwierdzenie, że zarząd generuje koszty, a nie zyski.
Masz kłopoty z pamięcią, z czytaniem, czy tylko ciągle te same - z rozróżnianiem pojęć?
Natomiast czy to, co rzeczywiście wtedy napisałem, jest "kwiatkiem", czy prawidłowym przekazem, to już każdy ocenia wg swoich możliwości. (Gdyby mi się chciało czekać, co ewentualnie odpowiesz, to zapytałbym Cię o uzasadnienie Twojej oceny.)
Reszta Twojej ostatniej wypowiedzi nie zasługuje na uwagę.
Wysłany: Pią 17 Lip, 2015
T.B. napisał/a:
komor, uspokój się.
Chcesz mnie pouczać, że - co do zasady - zarząd przedsiębiorstwa generuje jakiekolwiek przychody? No to, co do zasady, gadasz bzdury. Zarząd generuje tylko i wyłącznie koszty.
.
T.B. - ta narastająca z Twej strony nieuprzejmość ma jakieś podłoże? Może wypij zimne piwo?
Nie ukrywam niechęci do wygłaszanych bzdur (nie myl tego z sytuacją, gdy ktoś czegoś nie wie, ale chce się dowiedzieć). A gdy jakaś bzdura jest powtarzana, to moja niechęć narasta.
Czy takie wyjaśnienie Ci wystarczy, maziek?
(No i aż się boję, czy przypadkiem nie jest nieuprzejme dla Ciebie?)
Nie da sie jednak jednoznacznie stwierdzic, czy lepiej pracowac jako pracownik, czy jako freelancer. Na dzien dzisiejszy, kiedy stoimy w przededniu kryzysu (a w zasadzie juz w niego wchodzimy), bezpieczniej jest pozostac na etacie. Co oczywiscie nie gwarantuje comieisecznej pensji, ale napewno jest lepsze od rozkrecania wlasnego interesu.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Lip, 2015
OJP!
Tak z rana?
Usjwo napisał/a:
Na dzien dzisiejszy, kiedy stoimy w przededniu kryzysu (a w zasadzie juz w niego wchodzimy)
-Gdzie -w Chinach,
czy po wyborach parlamentarnych w Polsce?
Nie narzekaj tylko sie ciesz. Do wieczora zdazysz wyplacic oszczednosci i kupic jakies zloto.
dcs napisał/a:
-Gdzie -w Chinach,
czy po wyborach parlamentarnych w Polsce?
Cokolwiek sie pojawi w Chinach, mniej wiecej za pol roku dociera do Polski. Wiec obydwa twierdzenia moga byc sluszne
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Lip, 2015
Wynajdując wymówki żeby nie przejść na swoje
zjeb... mi weekend.
Teraz będę cały czas myślał o kryzysie.
Idę się przejdę
zahaczę o dyskont i zrobię kryzysowe zakupy na niedzielę.
W poniedziałek musowo zapasy konserw, ryżu, zupek ...błyskawicznych i herbaty na ciężkie czasy. -Wiadomo ile to potrwa?
Kto będzie w takich czasach potrzebował artysty?
Usjwo, ale już tak na poważnie, jaki kryzys masz na myśli? Myślałem, że już z niego wychodzimy, na co widzę pewne symptomy na moim prywatnym podwórku. Masz na myśli konsekwencje greckich pierepałek?
Tak na powaznie. To kilka symptomow zwiastujacych, pewnie pojedynczo zadne by nie bylo grozne
- rynek samochodowy leci w dol. Wprawdzie podpisane kontrakty (czyli na rok 2016) jak na razie sie realizuje, ale bardzo duzo inwestycji ktore byly w fazie negocjacji zostalo wstrzymanych. Co bylo wskaznikiem kryzysu w 2008?
- Shiping. Popatrz na ceny. Teraz wozi sie towar za 25% niedawnej stawki. To nie altruizm firm, poprostu nie ma czego wozic. Sytuacje troche ratuje spadek cen ropy
- banka chinska, gospodarka zwalnia, gielda stoi, rzad pompuje pieniadze. Dzieki temu ostatniemu jeszcze to wyglada dobrze, ale worek nie jest bez dna
- Grecja, a w kolejce stoja Wlochy, Hiszpania i Portugalia. Skad te Niemce wezma pieniadze na ratowanie Europy? Ja wiem ze partia "idaca po wladze" uwaza ze oni ciagle maja dlug, ale takie myslenie juz sie ni sprawdzilo po I WS
- ISIS. Zblizenie z Iranem, ktory nagle nie jest "be", oznacza ze ISIS jest wiekszym problemem niz wyslanie 4 jednostek Gromu.
To sa tylko symptomy, rozne osobne przypadki w roznych czesciach swiata. Z radoscia odszczekam czarnowidztwo jak moje slowa okaza sie bzdurami
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 19 Lip, 2015
Usjwo napisał/a:
poprostu nie ma czego wozic
-konsumpcja w USA i EU nieprzerwanie rośnie.
Usjwo napisał/a:
a w kolejce stoja Wlochy, Hiszpania i Portugalia.
-te kraje wychodzą z recesji. Gorzej już było.
Usjwo napisał/a:
Zblizenie z Iranem, ktory nagle nie jest "be"
-a ten zgłasza chęć zwiększenie produkcji ropy (-a więc jeszcze większa nadpodaż na rynku), choć wcześniej chciał obniżenia produkcji
[ Dodano: Nie 19 Lip, 2015 11:19 ]
Usjwo napisał/a:
banka chinska, gospodarka zwalnia, gielda stoi, rzad pompuje pieniadze. Dzieki temu ostatniemu jeszcze to wyglada dobrze, ale worek nie jest bez dna
-ceny akcji i nieruchomości były rozdęte jak w stanach pamiętnego roku.
Korekta ich wartości -to pozytywne zjawisko. (choć nie dla spekulantów)
-Chiny mają rekordowe rezerwy.
Może wreszcie zwolnią z wykupywaniem reszty świata po kawałku (papiery skarbowe USA, złoża)
Niech pompują w swój kraj i zwiększają popyt wewnętrzny. (z głową)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10