Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Prosze o opinie
Autor Wiadomość
Binoman89 
Początkujący
Binoman89

Wysłany: Wto 21 Lip, 2015   Prosze o opinie

Kilka zdań na temat tej lornetki od osób które miały z nią do czynienia :idea: Interesuję mnie który to będzie rok produkcji, jakość optyczna itp... Mogę sobie ją sprawic za 1100zł w całkiem dobrym stanie :mrgreen: pytanie tylko czy optyka z przed 10/15 lat nadal będzie cieszyć oko . Model slc wb 8x30
Prosze o opinie :grin: nie krępować sie :wink:

275224889_1_1000x700_lornetka-swarovski-8-30-wb-slc-szczecinek.jpg
Plik ściągnięto 4601 raz(y) 80,16 KB

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 22 Lip, 2015   

Pierwsze SLC Swarovskiego trzymałem w rękach około roku 2002 i już wtedy byłem urzeczony jakością ich optyki. Ta lornetka pochodzi pewnie z tego samego okresu, ewentualnie jest tylko trochę starsza. Tak więc o obraz bym się nie martwił a cena 1100 zł jest naprawdę fajna.

Binoman89 
Początkujący
Binoman89

Wysłany: Sro 22 Lip, 2015   swarovski slc 8x30

Arku z tego co mi sie udało dowiedzieć od właściciela to lornetka została zakupiona w 1999 roku, czyli jest to jeszcze starszy model slc. Aktualnie posiadam habichta 7x42 z 2007 i jestem z niej zadowolony,z tego co pamietam to seria slc jest jedną z lepszych lornetek swarovskiego. Niebawem dowiem sie czy optycznie bedzie na podobnym poziomie co habicht. Czekam z niecierpliwością ponieważ w piątek lornetka ma być u mnie :mrgreen: Czy ktoś posiada informację jakie powłoki były stosowane w modelach slc miedzy 1993-2003 :?:

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

To jest na pewno lornetka z lat 90tych. Kiedy w ogole pierwszy raz zobaczylem folder (i cennik Swara) chyba juz nie byla produkowana. Ilez to sie w Polsce zmienilo, ze ten cennik juz nie poraza...

Nie bylbym az tak jak Arek entuzjastyczny, w koncu nowsze lornetki premium 8x32 chodza po 1500zl (np. Trinovid) ale przy podanej cenie mozna sie zastanowic. Miejmy nadzieje, ze wszystko mechanicznie jest jeszcze cacy. Warto, zebys nawiazal tez jakas relacje fizyczna z nowa lornetka o takich parametrach. Mysle o: Kite Lynx, Nikon Monarch 7, Kowa BD XD. Zeby miec porownanie.

Arek 
Redaktor

kivirovi napisał/a:
w koncu nowsze lornetki premium 8x32 chodza po 1500zl (np. Trinovid)

Trinovida 8x32 czy 10x32 z lat 2000ych w dobrym stanie sam bym kupił za 1500 zł. Może źle szukam, ale ja widuje je na poziomie 2000-3000 zł:

http://www.ebay.pl/itm/AN...=item3aad48fb47

http://www.ebay.pl/itm/Le...=item1a02deba28

dcs
[Usunięty]

http://www.ebay.de/sch/i....=p2045573.m1684 po tyle chodzą
http://www.ebay.de/itm/Le...=p2047675.l2557
http://www.ebay.de/itm/EX...=p2047675.l2557

Arek 
Redaktor

No właśnie. Za 1500 zł trudno uświadczyć coś w ładnym stanie.

kivirovi 
Optyczny

A Swaro kolegi Binomana to wygląda jak nowka w kartoniku?

Arek 
Redaktor

Ale kosztuje 1100 zł a nie 1500 zł...

Binoman89 
Początkujący
Binoman89

Wysłany: Pią 24 Lip, 2015   swarovski slc 8x30

Jest i on :wink: dzisiaj dotarła paczka z habichtem slc 8x30 z jak sie okazło po numerach seryjnych lornetka pochodzi z 1994 roku. Technicznie jest w dobrym stanie, gdyby nie brakowało pokretła regulacji dioptrii to pod tym względem byłoby super ! jeśli chodzi o sprawy zwiazane z optyka muszę przyznać, że ostatnio zakupiony pentax 8x42 dcf hrc jest dużo bardziej jaśniejszy i wydaje sie że obserwacja sprawia więcej frajdy jak z SW :lol: lornetka SW ma bardzo dobrą głebie ostrości, oraz dobry kontrast, lecz obraz jest zbyt mało jasny :o tutaj kłaniaja sie powłoki z przed 20 lat :lol: które niestety sa zbyt mało wydajne . Oczywiście klase swarovskiego widać w każdym szczególe instrumentu :!: Jest Piękna :mrgreen: dopracowana do ostatniego szczegółu. Niestety dopatrzyłem sie kilku mikro rysek oraz minimalnych zmatowień pwłok na szkłach okularu :???: prawdopodobnie powstały od czyszczenie w nieprawidłowy sposób. Niemniej jednak myślę, że pomimo tych wad lornetka i tak jest słabsza optycznie od pentaxa ponieważ wady jakie posiada nie wpływaja w znaczny sposób na wydalany obraz. . Cena ze strony sprzedającego spadła do 800zł :?: Musze się zastanowić czy warto mieć w kolekcji takie cacko, cena nie jest jakaś zbyt wysoka, obraz jako całość dobry +, lecz niestety nie jest to obraz który robi wielkie wrażenie :o liczyłem na więcej :lol: habicht 7x42 z 2008 roku jest dużo bardziej sprawniejszy oddawanie bieli , odwozrowanie kolorów , a przede wszystkim jasnośc obrazu jest kompletnie nieporównywalna /

DSCF8089.JPG
Plik ściągnięto 4351 raz(y) 222,81 KB

DSCF8087.JPG
Plik ściągnięto 4351 raz(y) 234,44 KB

DSCF8084.JPG
Plik ściągnięto 4352 raz(y) 188,28 KB

DSCF8080.JPG
Plik ściągnięto 4352 raz(y) 257,04 KB

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Lip, 2015   

Cóż, nie będę udawał zdziwienia. Tym bardziej, ze cena spadła, a kupiec za 1100 się zgłosił :)

Może Swaro wymaga tylko czyszczenia w środku? Poza tym to jest znacznie mniejsza źrenicą wyjściową. Na cale twoje szczęście serwis Swara jest podobno niedrogi i sprawny. Akurta wyjdzie 1500 łącznie...

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 26 Lip, 2015   

Brak pokrętła to jednak wpadka, która MZ obniża znacząco cenę.

Też nie spodziewałem się tak słabej oceny. Fakt, że pierwsze SLC jakie patrzyłem były o prawie 10 lat młodsze...

Odpowiedz do tematu