Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sz@kal, no no... coraz bardziej mi się to podoba. co do drugiego zdjecia jednak odszedłbym od B&W i kolor w odbiciu. widziałbym to raczej całe czarno białe z większym kontrastem. pierwsze natomiast jest ok gdyby nie ten cień :/
byłem dzisiaj u fotografa i to takiego konkretnego powiedział mi że panasonic przekłamuje w kolorach i nic z tym nie zrobie mówi ze dobry jest sony r jakiś tam że wali wszystkie na łeb.pojechałem potem do drugiego foto.takiego znajomego i troche mi wytłumaczył oco w tym chodzi troszkę zakumałem.Troche się zmartwiłem jak powiedział mi ten pierwszy foto.że ten aparat to kicha ale będe próbował przecież wam wychodzi
Nie wiem na ile wyczerpująco określił się pierwszy z fotografów, ale śmierdzi mi to zasadą typu "bo Panasonic nie robił nigdy aparatów, więc niech dalej tego nie robi". Zamiast zastanawiać się nad tym jaką kichą dysponujesz po prostu rób zdjęcia, a okaże się wkrótce, że i fotograf numero uno będzie się wycofywał z tego co powiedział. W internecie można znaleźć kilka blogów profesjonalnych artystów foto, którzy - ze względu na dużą popularność tego aparatu - stworzyli kilka galerii pod FZ18 i efekty są powalające.
Dziwne, że tylu tzw. profesjonalistów uzależnia możliwość wykonania dobrego zdjęcia od jakiejś jednej bzdury, albo - co gorsze - od logo na obudowie.
W internecie można znaleźć kilka blogów profesjonalnych artystów foto, którzy - ze względu na dużą popularność tego aparatu - stworzyli kilka galerii pod FZ18 i efekty są powalające.
Możesz podlinkować te fotoblogi? Jak nie tu na forum to chociaż na PW
jak taka mania wrzucania to ja też wrzucam fotke....musiałem robić na manualu ponieważ było jeszcze jasno program P chciał mi pokazać niebieskie niebo wiec zwalniał migawke przez co nie dało sie zrobić zdjęcia z wyciągnietymi rekami za okno z drugiego pietra wiec wskoczyłem na manuala dałem przysłone na f4.0 i trzymałem sie wartości migawki w okolicach 1/500 żeby wyszło mi piękne czarniutkie niebo zamieszczam fotke [img=http://img258.images...0182to4.th.jpg] krytyka mile widziana....zdjęcie może się przydać jeszcze niezdecydowanemu użytkownikowi stasimon niestety mieszkam w mieście dodatkowo w centrum wiec narazie nie dam rady zamiescic fotek gwiazd dopiero po około 26 lipca po wyjeździe na wieś moze wrzuce jakieś gwiazdki
Możesz podlinkować te fotoblogi? Jak nie tu na forum to chociaż na PW
Przyznaję, że oglądałem je ponad pół roku temu, gdy z braków czasowych i ciągłego pstrykania na AUTO córki biegającej po domu zwątpiłem lekko w FZ18. Wpisywałem wtedy w google "fz18 review", "fz18 test photo gallery" itp. Dziś podczas pisania poprzedniego posta próbowałem znaleźć, ale kiepsko poszło. Pamiętam, że jeden z blogów był autorstwa kobiety - jakiejś znanej pani fotograf, która stwierdziła, że nie mogła się powstrzymać by sprawdzić ten aparat po tym jak wszyscy go chwalą. Potwierdziła przede wszystkim bardzo dobrą jakość zdjęć. Jak tylko znajdę pidlinkuję, bo naprawdę warto.
EDIT: Znalazłem jeden z tych, o których pamiętałem: http://www.digicamhelp.com/camera-logs/9/ To foto blog niejakiej Gail Bjork. Jeśli ktoś zna angielski to mocno polecam. Poza galerią i ogólnymi wrażeniami znaleźć można tam m.in.
- wskazówki uzytkowania FZ18 dla początkujących
- sposoby na fotografowanie w słabym świetle
- propozycje ustawień aparatu
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008 Jak zrobić portret, tak żeby tło (obraz z tyłu) był zamazany
Witam Serdecznie, posiadam od tygodnia FZ18, po wielkich testach stwierdziłem, że niekiedy zdjęcia wychodzą zamazane, tylko nie wiem daczego, używam trybu P, ISO mam ustawione na 100, lampa przeważnie auto, kolory wyostrzone (po po cool), balans bieli przeważnie na "słoneczko", jakie wasze są sugestie , co robię nie tak???
Dodatkowo chciałem zrobić zdjęcie portretowe, tak żeby obraz z tyłu był zamazany, a postać wyraźna, jak to się robi???, niedawno widziałem takie zdjęcie i wyglądało to super. Proszę o poradę. Dziękuję
Rozchodzi się o głębię ostrości (GO).
Nieostrość będzie tym większa im dalej od przedziału głębi ostrości znajduje się fotografowany przedmiot. Zauważmy, że przedział głębi ostrości podzielony jest na dwa odcinki, licząc od przedmiotu, na który nastawiono ostrość aparatu. 1/3 tego przedział jest przed punktem najlepszej ostrości, 2/3 za tym punktem.
Im mniejszy otwór przesłony (przysłony), czyli im większa liczba opisująca ten otwór, tym większa głębia ostrości.
Im większa odległość od aparatu przedmiotu, na który nastawiamy ostrość, tym większa głębia ostrości.
Im dłuższa ogniskowa obiektywu, czyli im większe przybliżenie, tym mniejsza głębia ostrości.
adam1980, tak jak banan11 napisał - opisał bardzo ładnie, mam jednak jedno ale... TO JUŻ BYŁO TYLE RAZY WAŁKOWANE... wystarczyłoby chyba ze dwie trzy ostatnie strony przeczytać... jeśli zdjęcia wychodzą zamazane to albo nie łapiesz ostrości, albo poruszasz aparatem przy dłuższych czasach naświetlania... zamieść jakiś przykład to Ci powiemy o co lotto
Bardzo łopatologicznie - ustaw modela/ke 2 m od siebie, tak zeby w tle nie bylo zadnych bilskich obiektow (czyli blizej niz 5m, najlepiej pejzazyk). Ustawiasz aparat pionowo. Kadrujesz ciasno glowe i ew. ile wejdzie torsu - zoom okolo 3.5-4x (ogniskowa 100mm), w kadrze nie powinienes zmiescic wiecej niz obojczyk i czubek glowy. Następnie przelaczasz sie na tryb Av, upewniasz sie ze jest najmniejszy numerek jaki sie da (to sie zmienia wraz z zoomem) i robisz fote. Rozmycie powinno byc widoczne juz na podgladzie foty.
[quote="Sz@kal" napisał - .... albo nie łapiesz ostrości, albo poruszasz aparatem przy dłuższych czasach naświetlania... .
Czy możecie mi powiedzieć w takim razie jak pstrykać zdjęcia by uniknąć rozmazania, bo teraz z pięciu pstrykniętych wychodzą może z dwa dobrze, a tak postacie są rozmazane. Dziękuję
adam1980, już Ci napisałem - zamieść przykład tego rozmazania bo jest dużo przyczyn nieostrego zdjęcia - jak zobaczymy jak rozmazane to powiemy jak zaradzić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10