Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 27 Lip, 2015 kupno lornetki kompaktowej na wycieczki
Witam.
Ostatnio miałem okazję trochę poużywać sobie pożyczonej lornetki (jakaś za 100 parę zł, 10x50) i teraz chciałbym sobie kupić taki sprzęt.
Lornetka ma być głównie na sobotnie/niedzielne wycieczki rowerowe po okolicy, żeby pooglądać sobie krajobrazy z jakichś wzniesień i wież widokowych i czasami pogapić się na przelatujące samoloty. Nocne obserwacje i przy bardzo złej pogodzie raczej odpadają. Interesowałby mnie jakiś niedrogi model kompaktowy (żeby nie zajmowała dużo miejsca w plecaku), no i nie potrzebuję jakiś super/hiper sprzętów, czy możecie polecić jakieś przyzwoite modele kompaktowe w cenie około 200 zł do 300 zł (ewentualnie trochę powyżej 300 jeśli warto dopłacić).
No i jeszcze jedno, z tej 10x50 patrzyło się całkiem fajnie, czytałem trochę o tych parametrach, ale jako kompletny amator teraz jak poczytałem sam nie wiem na jakie się zdecydować, więc mam pytanie też jakie parametry będą optymalne do wyżej wymienionych zastosowań no i w ogóle czy lornetka kompaktowa dobrze się w nich sprawdzi?
W tak małym obiektywie raczej bym polecał powiększenie 8x. Na pewno nie potrzebujesz 10x50, bo za duża na dzienne wycieczki. 8x32 ewentualnie 10x42 (jak chcesz większe powiększenie). Jak 10x32 to dobrej firmy, ale
to już nie w cenie do 300 zl.
A duża będzie różnica pomiędzy powiększeniem 10 a 8? Pytam bo poza 10x50 nie miałem innej lornetki w rękach.
I jeszcze pytanie o tą firmę z linka w pierwszym poście - czy ta firma jest ok czy też w podobnych cenach można znaleźć coś lepszego?
Ostatnio zmieniony przez nomennominandum Pon 27 Lip, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Zawsze na rowerze w schowku mam olympus 8x25 WP II dobra lornetka ale możesz śmiało szukać coś o średnicy 30/32 w tej cenie może Delte optical one 8x32. Jeśli lepiej optycznie trzeba zwiększyć budżet 2x.
Wprawdzie to 50% więcej niż zakładany budżet, ale generalnie za 300pln nie poszalejesz...
Pytanie czy warto szaleć - jestem amatorem, nie zamierzam podbijać Afganistanu z tą lornetką. Prawie 500 zł to wg mnie sporo, a ta pożyczona lornetka za 100 zł wg mnie była ok na tych kilku wycieczkach na których ją miałem ze sobą. Osobiście raczej nie widzę sensu wydawać aż tyle.
Tutaj większość to amatorzy. A lornetka za 100 zl może wyglądać dobrze na początku. W porównaniu z czymś lepszym przepadnie z kretesem, nie mówiąc o tym, że po jednym sezonie wycieczkowym może nadawać się do wywalenia.
Chcesz tanio, to może używka? Jakiś Zeiss Jena 8x30?
Hmmm, no ok, powoli mnie przekonujecie, chociaż rzucać tą lornetką o drzewa nie zamierzam więc rozpaść by się nie rozpadła taka za 100 też.
Ale patrzę teraz Allegro, tego Vortexa Raptora 8.5x32 albo Delte optical one 8x32 można dostać za 400 - 450 zł. W sumie to tylko 100 więcej niż planowałem absolutnie maksymalnie wydać, a zakup nie jest na jeden sezon... muszę to sobie przemyśleć jeszcze, bo pewnie macie rację i warto dopłacić.
Teraz pytanie, jakbym się zdecydował zwiększyć budżet to Delte optical one 8x32 czy Vortexa Raptora 8.5x32 ?
Jak mamy festiwal pomyslow, to oto moje. Do turystyki to rzeczywiscie mniejsza lepsza ale z takim budżetem to dziadostwo się zapowiada po prostu. Opcje są 3:
1. Kupujesz 10x50 i wozisz ja w plecaku, a za to jak wyciagniesz to dobrze widać te samoloty...
DO Silver (380) a nawet Entry (220) da rade, tzn, będzie raczej lepsza od tej pozyczonej. Ja jestem fanem Ecotone Kamakura WP-2 ale to juz 420zl. [Miejsce na spadająca żuchwę Naczelnego]
2. Średniej wielkości... 10x30 bedzie ok. Narzuca się ta DO One a ze nie widziałem to się nie wypowiem. W podobnym rozmiarze DO Forest II, 10x42, której fanem nie jestem ale wydaje się, ze byłaby dobrym kompromisem wielkosci i jakosci obrazu. Uzywka Arka, bardzo dobry pomysł z tej kategorii.
3. Prawdziwa miniaturka: Nikon Sportstar lub Olympus WP2. To są takie sobie lornetki do zabrania wszędzie i krótkiego rozejrzenia sie po okolicy. Obraz bedzie gorszy niz w tej pozyczonej. Jak nie będziesz jej forsował w terenie to na 2 lata starczy.
jeśli budżet jest ograniczony, a małe rozmiary nie są wymogiem krytycznym to można wziąć pod uwagę lornetkę porro Nikon Aculon A211 7x35 za ok. 270 zł. Zaletą tego sprzętu jest ogomne pole widzenia - 9.3 stopnia. Ponieważ jest łatwo dostępna w wielu sklepach łatwo można sprawdzić osobiście czy spełnia założone wymagania użytkowe i jakościowe.
Hmmm, no ok, powoli mnie przekonujecie, chociaż rzucać tą lornetką o drzewa nie zamierzam więc rozpaść by się nie rozpadła taka za 100 też.
Ale patrzę teraz Allegro, tego Vortexa Raptora 8.5x32 albo Delte optical one 8x32 można dostać za 400 - 450 zł. W sumie to tylko 100 więcej niż planowałem absolutnie maksymalnie wydać, a zakup nie jest na jeden sezon... muszę to sobie przemyśleć jeszcze, bo pewnie macie rację i warto dopłacić.
Teraz pytanie, jakbym się zdecydował zwiększyć budżet to Delte optical one 8x32 czy Vortexa Raptora 8.5x32 ?
To już zależy od Ciebie - lornetka porro będzie dawać bardziej przestrzenny obraz, oraz (zazwyczaj) dla tego samego poziomu cenowego mieć lepszą transmisję - jest łatwiejsza w wyprodukowaniu niż dachówka. Za to dachówki są bardziej kompaktowe.
Tu masz opinie użytkowników, ale najlepiej zrobisz idąc do sklepu i oglądając obie "na żywo".
Przemyślałem to sobie i przyznaję Wam rację. Zwiększę budżet bo skoro to zakup na kilka długich lat, to lepiej kupić coś lepszego co da większą frajdę.
No czytałem opinie, chyba zdecyduję się na Raptora 8.5x32. Połażę w sobotę po mieście, może w jakimś sklepie znajdę tą lornetkę, a jak nie to przez net zamówię.
Znacie może jakieś sklepy stacjonarne w Poznaniu gdzie jest szansa że będą mieć Raptora 8.5x32?
Dzięki za pomoc.
Przemyślałem to sobie i przyznaję Wam rację. Zwiększę budżet bo skoro to zakup na kilka długich lat, to lepiej kupić coś lepszego co da większą frajdę.
No czytałem opinie, chyba zdecyduję się na Raptora 8.5x32. Połażę w sobotę po mieście, może w jakimś sklepie znajdę tą lornetkę, a jak nie to przez net zamówię.
Znacie może jakieś sklepy stacjonarne w Poznaniu gdzie jest szansa że będą mieć Raptora 8.5x32?
Dzięki za pomoc.
Na Allegro z Poznania nikt nie oferuje? Lornetki.pl oraz cyfrowe.pl (to to samo sądząc po adresie) mają sklep w Poznaniu, zapytaj czy mają na stanie.
Z drugiej strony możesz kupić przez internet, wtedy możesz spokojnie zaznajomić się ze sprzętem i masz bodaj 10 dni na odesłanie (tzn. zakup poza miejscem prowadzenia działalności czy jakoś tak...).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10