Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A propo EXIF'a - http://www.optyczne.pl/102-słownik-EXIF.html lepij tego nie wyjaśnie po prostu nic w zdjęciu żadnym programem nie rób. Mozesz podlinkować JPG , mozesz i rawa, obiektywowi to różnicy nie zrobi
a co to exif ? mam podlinkować RAWA ??? czy mam dać JPG "large" ???
Wystaw JPEGA LARGE takiego prosto z aparatu, to będzie zawierał exif. Styl obrazu ustaw na standard. Zdjęcie z wyłączoną stabilizacją i przysłoną f/5.6 lub f/8, na ISO 100 oraz czasem 1/125 sek lub krótszy, punkt AF ustawiony na środkowy i na niego ustawiaj ostrość.
przy dzisiejszej pogodzie jak wróce z pracy niemożliwe z takim czasem i taką przysłoną, przy tym ISO, chmury mamy, tamte zdjęcia to było ISO 200 , F4.5-5, T = około 1/80 sek,
na programie P jak pamiętam
tamto było na "krajobraz" robione
więc raczej nie uda sie Twoich parametrów ustawić
[ Dodano: Pon 14 Lip, 2008 17:02 ]
oki, już wiem w czym sprawa, zrobiłem sobie testy w postaci leży linijka i robie zdjęcie w okreslonym miejscu i ...
znalazłem odpowiedź, ostrość ustawia sie PRZED obiektem, generalnie, linijka 30 cm, celowałem w 15 cm, leżała a ja stałem, kąt powiedzmy 40 stopni, 0 leżało daleko, 30 blisko i ostrość była mniej więcej od 15-15.5, zaś poniżej 15 już nie taka
ogólnie zdjęcia wychodzą lepiej jak sie kilka razy poklika do połowy migawka i są duuże kontrasty, np. srebrny samochód na tle ciemnego bloku, ale... no generalnie duża ogniskowa nieco rekompensuje (wiadomo głębia ostrości działa)
ale wg. mnie to ewidentne ustawianie ostrości przed obiektem, ostre są samochody stojące blisko, blok za nimi nie, mimo że celowałem w blok,
wg. mnie te zdjęcia są do kitu, nie wiem jak wy oceniacie, aby nie robic na ekstremalnych wartościach zooma, jest 21 i 51 mm , achtung 7 i 6 MB zdjęcie !
zdjęcie 55 mm to całkiem tragedia jeśli idzie o ostrość :
zdjecia z 70-300 są rewelka i ostrość dokładnie na obiekt, życzcie mi szczęścia w serwisie !
za pare dni skasuje bo to takie FTP robocze i nie moje :]
[ Dodano: Pon 14 Lip, 2008 17:06 ]
ahaaa
zapomniałem dodac, te zdjęcia były "pare razy klikane" na migawke, nie że biore i na szybciora robie, jakbym robił np. na wycieczce lub widząc coś interesującego
były robione bez IS zgodnie z zaleceniem panów powyżej
zaraz sie zburze
miałem 3 lata 300D !!!!
i byłem zadowolony, mam do niego tele i wychodzą super,
wiec skoro miałbym poruszyć ogniskową 40 mm na przykład, to jakim cudem nie poruszam 110, 200, 300 ??? heee??
nie jest to efekt poruszenia, IS wyłączony był
zawsze "winny" użytkownik, czy poprostu "technika do du***" ???
statyw ???
taaa będę chodził na wycieczki ze statywem, w góry, na Rysy lub Świnice gdzie kazdy gram sie liczy
w tym tele nawet konwerter KENKO 2 X nic nie knoci i AF działa
jutro ide w bojowym nastroju do serwisu Canona, zakładam że zostanie to załatwione pozytywnie, bo aparat kupiłem bo z dziewczyną mam wyjechać w góry za 2 tygodnie, po to wymieniłem mojego EOSa 300D a z czymś "takim" to ja w góry nie pojade :[
Ostatnio zmieniony przez revolta Pon 14 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
hehe na co ustawiałeś ostrość? Jeśli na dom to masz cholernie zajebistego fronta. Zobacz co jest ostre - jarzębinka Też nie za bardzo ostra ale na pewno bardziej niż domek.
no ostrość była w punkcie centralnym, czyli dom
wiem.. pisałem o linijce, jak dla mnie kit do kitu, muszą wymienić, jak nie to i powiedzą, że okej, to co, sąd ??? ja serio niedługo w góry mam jechać
nigdy nie spodziewałem sie po firmie Canon takiego gó****
Hmmm....teoretycznie powinni wymienić ale to zależy od przyzwoitości i chęci sklepu. Jakbyś kupował internetowo z wysyłką to do 10 dni od zakupu można oddać bez podania przyczyny byle stan sprzętu nie wskazywał na użytkowanie.
W takiej sytuacji to nie wiem - rękojmia? Niech ktoś bardziej obeznany w prawie się wypowie.
Ostatecznie jeśli nie wymienią i nie przyjmą zawsze można się udać do serwisu na kalibrację a jeśli stwierdzą że się nie da to wtedy muszą wymienić.
Też miałem podobną sytuację z C40D + 17-55 2.8IS. Był front, może nie tak spory ale był i wpływał na zdjęcia przy przesłonie 2.8 i nieco mniejszej.
Podpiąłem obiektyw od c300d (kit) i zdjęcia zrobiły się ostre.
Więc nie jesteś osamotniony. Takie rzeczy się zdarzają choć uważam że nie powinny bo to obciach dla firmy i przez to stracili jednego (przynajmniej) klienta
A kontaktowałeś sie ze sklepem? Może poszliby na rękę i wysłali inny egzemplarz? Tutaj nie ma co się wstydzić tylko walczyć o swoje. Ciężko by było te 10 dni wykorzystać, bo jak piszesz to wychodziła niedziela. Napisz dzisiaj do nich maila. Napisz cokolwiek, że np zacząłeś sprawdzać obiektyw w sobotę/niedzielę i stwierdziłeś co stwierdziłeś.
gadałem z Fotojokerem, mówią że mogą oddać do serwisu, ale jak ja oddam to będzie szybciej , bo oni i tak by dawali do serwisu kurierem na Żurawiej 15 (ode mnie 15 minut z domu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9