Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakup 10x56 lub 12x56???
Autor Wiadomość
Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 07 Sie, 2015   Zakup 10x56 lub 12x56???

Witajcie.
Sprzedałem sporo swojego sprzętu i czuję pustkę... :twisted: Chcę kupić coś na kilka dooobrych lat do oglądania nieba (70%) i czasami ziemskich widoków wieczorem, samolotów itp (30%). Bawię się myślą o Swarku 10/15x56 SL56 (nowa seria-znam opisy i testy z Cloudynights), ale próbuję się zracjonalizować i otrząsnąć znajdując tańsze rozwiązania. Mierzyłem źrenicę i mam nadal 7 mm pomimo 45 lat, ale lata płyną więc coś w rozmiarze 10/12/15 x 56.
Z tańszych rozwiązań wpadło mi do głowy: KOWA BD 10/12x 56 XD Prominar lub Nikon Monarch 5 16 x56. Pierwsza ma bardzo mało opisów użytkowników, drugi wydaje mi się ciut ciemny, choć Swarek SL56 15x56 daje radę, no ale ten ma pryzmaty Ab-K... Rozrzut budżetowy jak widać mam spory, ale chce dobrze wydać pieniądze i być po prostu zadowolony. Daję radę w łapkach trzymać 1,5 kg. Na tę chwilę został mi w domu Vortex Viper HD 10x42. Czy możecie mi coś powiedzieć o Kowa i Nikonie M5? A może coś innego?

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pią 07 Sie, 2015   

Jedyne czego mozesz byc pewien, to to, ze ja bede za Kowa a Arek za Monarchem:) Ostatnio 3mnich zamiescil fajna recenzje duzych 10x50-56 lornetek:
http://www.optyczne.pl/18...etki.html#dodaj

No a powazniej, nie ma jeszcze nowej Kowy przynajmniej w Polsce. Sam mam na nia chrapke wiec obserwuje i szukam. Obie wersje 42mm sa zajebiste wiec nie licze na nic gorszego niz wspaniale :)

Swaro 10x50 widzialem, to swietna lornetka ale 56mm jest zaiste niemozebnie drogi! Na mojej liscie lornetek tego typu jest jeszcze Zeiss Conquest HD 15x56 i Optolyth Royal 15x63. Ta ostatnia jest najwieksza znana mi lornetka reczna (i tak tylko 1.34kg) niestety trzeba miec szeroka twarzoczaszke, 64mm rozstaw minimalny galek patrzacych :(
http://www.orniwelt.de/pr...-15x63-BGA.html
jest tez wersja 10x56

Arek 
Redaktor

Volver, jeśli szukasz czegoś na lata unikaj chińszczyzny, a taką jest Kowa.

Jeśli nie Swarek, to wspominane już Docter 15x60 lub Conquest HD 15x56. Optolytha nie miałem w rękach.
Myślę, że wciąż można dostać Victory FL 56 mm - to też sprzęt zdecydowanie godny polecenia.

Volver 
Entuzjasta

Zastanawiam się czy lepiej 10/
12x, czy jednak 15x?? Co sądzicie o tym Nikonie M5? Podobno nawet noszący znamię Japan mój Vortex Viper jest z Chin. Tylko maja tam japoński nadzór...brrr. Swarek jest ultymatywnym wyborem.

Arek 
Redaktor

Daruj sobie. To półka niżej od Kowy.

Volver 
Entuzjasta

Arku, a czy polecalbys ktores z tych powiększeń? Mam rozterkę...jakoś myślę o 12x, ale to w zasadzie zostaje ta Kowa. Czy tam jest rzeczywiscie fluoryt?? Czuję w ich publikacjach marketingowy bełkot... No i Swarek SLC56-klasyk i ekstraliga ale w powerze 10x.

Arek 
Redaktor

10x to coś innego niż 15x. Ale do astro nie bałbym się większych powiększeń.

A Fujinon 16x70 jest za duzy?

kivirovi 
Optyczny

Z uwaga będę śledził ta dyskusje, bo sam chce taka sama. Zawezylem do 12-15x56-60.

Im wieksza role odgrywa cena tym lepsza ta Kowa. Im bardziej chcesz wycisnac z reki na max tym srednica. Roznice w wadze nie sa wielkie.

Te soczewki xd sa na prawde lepsze niz mozna się spodziewac za 2x wyzsza scene. Kontrast i ostrosc sa niesamowite, wykonanie tez ale na brzegach wiecej nieostrosci I aberracji niz w nikonie hg. Bardzo trudno mi zrozumiec ze mozna uznac Vanguarda za znakomitego, a Kowe za chinszczyzne. Trudno mi uwierzyc, ze wypowiedz taka jest podyktowana wrazeniami z bezposredniego porownania. Wersja XD jest bardzo podobna do starej, tylko podnieśli nieznacznie parametry i obniżyli cenę. Jakość produktu jest moim zdaniem wyraznie lepsza. Stara była na poziomie starego Conquesta i nowa tez nie odbiega.

Parametry Kowy jak sam widzisz tez kuszace, dokładnie jakich szukamy.

Volver 
Entuzjasta

Panowie, żeby zawęzić dysputę: potrzebuję lornetki jednak mobilnej, tak max. +/-1250 g. Powiększenie do oglądania nieba z ręki-statyw odpada, optyka i jakość wykonania najlepsza za średnio-duże/ duże pieniądze. Pow. 12x wydaje mi się optymalne, ale mam za małe doświadczenie, by to stanowczo twierdzić. Z tego co wiem, to pod krakowskim i okolicznym niebem 10/ 12x będzie dawało ciemne tło nieba i znośną jasność obrazu. Miałem Monarcha 10x56 DCF-był przyzwoity i nic więcej. Nie chcę dublować Vortexa, jest malutki i fajny, w sam raz na wycieczki i wakacje. Fuji jest za duże, miałem już 15x70 BA8 (Orion) i się go pozbyłem, a teraz chciałbym jakościowo iść w górę, zachowując rozsądek. Choć mogę sobie pozwolić na Swarka (tu wchodzi w rachubę 10x56 SLC56), to pytanie czy w stosunku do Kowy (12x56) za 3,5 x tyle pieniędzy otrzymam właściwy ekwiwalent (proporcjonalnie). Pewnie nie i jestem tego świadomy, ale czy z drugiej strony obraz będzie 3,5 x gorszy? Arku, wiem o Twoich preferencjach i baardzo cenię Twoje zdanie. Kivirovi, Ciebie też śledzę forumowo i mam bliskie poglądy. Kowa wydaje się niedroga (ok. 2000 zł) i w miarę fajna, ale zero testów. To inna seria niż Genesis i trudno odnieść się do innych modeli tej firmy. Boję się chińszczyzny, przyznaję.

kivirovi 
Optyczny

BD XD jest pod każdym względem lepsza od starego monarcha 10x42.
Od vipera HD ma lepsza śrubę ostrości, fajniejsza gumę na obudowie, lepszy kontrast i ostrość ale nieco gorsze brzegi obrazu. Moim zdaniem to jest podobny poziom do viper HD, decyduje gust.ja lubię je obie ale dziś bym juz do vipera nie dołożył.

56mm dopiero weszły. To są parametry łowiecki i astronomiczne, a Kowa jest rozpoznawalna głównie w strzelectwie i ptasiarstwie. Nie oczekuje wysypu recenzji.

Volver 
Entuzjasta

Vortexa kupiłem za fajne pieniądze, więc nie narzekam. A stwierdziłem, że 56 mm będzie najlepszym wyborem, bo nie jest to jakiś wielki sprzęt, a zarazem w sumie tani. Dlaczego nowe 56 BD XD Prominar są tańsze od Genesisa i to o 30%? Nie wynika to jednak z jakości? Nie wierzę w cuda, w sumie... Kivirovi, 10x czy 12x-12x nie będzie za ciemna?

widoczek 
Optyczny

12x50 nikon se, 900 gram, ergonomiczna budowa, swietna optyka, duzy odstep zrenicy. Polecana do astro. Tylko ze przydalby sie lezak albo krzeselko podczas obserwacji nieba, na stojąco to po kilkunastu minutach zacznie Ci się trząść obraz. Z resztą lornetki o pow. 10x też nie są zbyt stabilne przy obserwacjach astro na stojaka.

Volver 
Entuzjasta

Też o nim myślałem, ale czy nie lepiej 56 mm? No i jak inne SE wrażliwy jest na osiowość patrzenia, bo robią się blackouty... :cool:

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sob 08 Sie, 2015   

To prawda SE ma blackouty :(
50mm to spokojnie można do 1kg. 56mm juz przekracza.

Tak, BD XD jest gorsza od genesis ale genesis jest ponad 2x droższa, większą i cięższa. BD XD 42 wielkoscia blizej do Genesis 33.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 08 Sie, 2015   

Tak podejrzewałem...10 czy 12x??? Jest różnica, o którą warto się bić? 1,300 kg jest ok...

Odpowiedz do tematu