Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 13 Sie, 2015 Wybór kompaktu z dużym zoomem
Witam wszystkich, sprzedałam canon 7d mark I + 580 ex2 oraz 18-55 kit i 50 f 1.8 gdyż znudziła mi się fotografia, ponadto sprzęt dużo ważył, teraz zamierzam sobie za około maks miesiąc kupić jakiś superzoom, moje pytanie brzmi co wybrać zależy mi na
1. możliwie najmniejszej ilości drgań na maks zoomie z ręki, testowałam w sklepie fz 72 i wychodziły lux zdjęcia, na wyświetlaczu oraz super szeroki kąt
2. możliwie jak najszerszym szerokim kącie
3. możliwie jak najlepszych jakościowo filmikach w full hd
4. braku wyłączania mikrofonu w momencie oddalanie i zbliżania w filmach
5. jak najlepszej jakości zdjęć na full zoomie
kasa około 1100zł
sprzęt musi być nowy
wacham się między sony dsc h400 choć mnie zastanawia że kręci w HD więc boję się o jakość filmów, jak z kolei ze zdjęciami?
samsung wb 2200f
oraz panasonic lumix fz 72, fujifilm s9200 i s9400w czym się różnią? bo w opisach identyczne?
początkowo też myślałam o nikon coolpix l840 jednak mały zoom 38x mnie zniechęcił
a może jakieś inne propozycje? oczekuję możliwie jak najlepszej jakości obrazu, jak na kompakt, 50 x zoom optyczny minimum filmy full hd oraz aby zoom nie wyciszał mikrofonu w filmowaniu. Dziękuję wszystkim za propozycje.
PS posiadałam kiedyś sony dsc h50 i ostatnio strzeliłam sobie nim kilka fotek, jakość dla mnie wystarczająca, więc jak będzie choć minimalnie lepsza to już będzie mega dobrze
Nati1991, nie dubluj postów. Jeśli nikt nie odpowiedział na twój post, może być to spowodowane tym, że nowego za 1100zł nikt nie jest w stanie nic sensownego doradzić lub nie ma na ten temat rozległej wiedzy. Dział tanich kompaktów, nie jest modny na tym forum i ze względu na jakość, większość stara się wybić z głowy pomysły na zakup megazoomów. Jeśli masz rozwinięte wymagania co do filmowania, dlaczego szukasz aparatu, a nie kamery?
SX50HS nie wyłączał dźwięku z tego co pamiętam, a P900 ma bardzo udaną stabilizację na maksymalnej ogniskowej, za to jest poza twoim zasięgiem cenowym i nie wiem jak z odcięciem dźwięku.
więc tak możliwie jak najlepsze filmiki wśród kompaktów z minimum 50 krotnym zoomem w tej kasie nie chodzi mi że filmiki mają zamiatać pod dywan kamery 4k, więc czytaj uważnie, oczywiście jakość zdjęć też chcę jak najlepszą wśród kompaktów, po drugie do cholery co to znaczy nie jest modny kompakt z dużym zoomem na tym forum? skoro ktoś to produkuje to ktoś to kupuje, a jako że jak i lustrzanek jest wiele aparatów z takim zoomem to się pytam co by kupić najlepszy z nich w danej klasie cenowej, twoje rozumowanie jest na poziomie jaki kupić zestaw na początek fotografii czy nikon d3200 starczy lub canon 700d a ty byś napisał nie są modne na tym forum tanie lustrzanki i wyskoczył żebym sobie kupiła nikon d4, ogarnij chłopie to że ty masz hype na lustro to nie znaczy że nie ma tu użytkowników którzy np ja mają potrzebę kupić coś innego.
Nati1991, gdybyś poczytała to forum i testy tworzone przez optyczne.pl, to wiedziała byś, że megazoomy są zaprzeczeniem jakości, a marketing sprzedawców robi niektórym osobą wodę z mózgu i wierzą, że kupują super sprzęt, bo ma dużo cyferek.
więc tak czytałam różne testy na optyczne.pl w tym lustrzanki jak byłam na kupnie swojej, a teraz czytam testy kompaktów i szczerze ja nie widzę różnicy w piękny słoneczny dzień robiłam zdjęcia swoim aparatem z podpiętą 50 1.8 albo 24-70 L i długi czas miałam sony h50 z 15 krotnym zoomem jakość według mnie podobna w piękny słoneczny dzień, szczerze nie widzę różnicy tak samo z 18-55 był taki sam dla mnie obraz jak z L 16-35 więc sama nie wiem co tak hejtujecie te kompakty z dużym zoomem, mi taki wystarcza więc ponawiam pytanie lepszy kompakt i lepsza jakość obrazu będzie w dsc hx300, fz72 czy wb2200f, kolejne pytanie ostrzejsze filmy da fz72, hx300 czy wb2200f dzięki za odpowiedzi:)
Nati1991, jeśli nie widzisz różnicy, to masz fajnie. Ciekawe dlaczego ludzie wydają taki szmal na obiektywy, przecież można kupić megazooma Jeśli nie widzisz różnicy, to bierz to co ci się podoba z wyglądu i dobrze leży w ręce. Własne odczucia, to często najlepszy doradca.
Nie chcę powiedzieć, że różnicy nie ma, ale poddaję w wątpliwość Twoją zdolność do odgadywania, jakim aparatem zostało zrobione zdjęcie - jeśli zostało zrobione przynajmniej poprawnie i mówimy o wydrukach nie większych niż A4.
Drogą kupna nabyłem ostatnio książkę Jacka Boneckiego "Fotograf w podroży". Są tam zdjęcia wykonane najróżniejszymi aparatami - od zabytkowej Konicy Minolty z matrycą mniejszą od paznokcia i liczbą pikseli prawie żadną, poprzez współczesną "małpkę" i całe stado aparatów z matrycami APS-C, do pełnoklatkowych lustrzanek i bezlusterkowców. Nie uwierzę, że bez podpisów wiedziałbyś, jakiego typu aparatem zostały wykonane poszczególne zdjęcia z tej książki.
T.B., nie obraź się, ale muszę użyć tego argumentu. Patrząc na niektóre Twoje prace nie dziwię się, że nie widzisz różnicy. Ale niektórzy widzą. Co nie znaczy oczywiście, że twierdzę, iż słabym aparatem nie da się zrobić dobrego zdjęcia, i odwrotnie.
T.B., looz, dlatego ludzie sprzedają sprzęt za kilka/naście/dziesiąt/set tysięcy i kupują kompakty. Tylko dla przykładu, próbowałem megazoomami fotografować ptaki i z kilku tysięcy fotek "światło dzienne" ujrzały 3, a z lustrzanki z odpowiednim szkłem, pewnie z 50% była lepsza od tych trzech. Sam jestem na etapie, że wolę często zaawansowany kompakt niż ciągać lustrzankę, ale to nie tak, że nie widzę różnicy. Przy lustrze bywa, że z kadru wywalę nawet 80% z kadru i fota nadaje się do publikacji, a przy kompakcie, szczególnie z matrycą 1/2.3" najlepiej zachować cały kadr i jeszcze go pomniejszyć. Jeśli komuś potrzeba fotek na fejsa, to smartfon wystarcza, prawda?
komor, nie obraź się, ale muszę użyć tego argumentu:
- Twój argument jest durny i niegodny moderatora w szczególności.
[ Dodano: Sob 15 Sie, 2015 13:24 ] Wojmistrz, nie powiedziałem, że nie ma różnicy - zwróć na to uwagę.
Co do reszty, rozstrzygnąć mogłaby tylko próba na żywo, której raczej nie przeprowadzimy. Chyba, że same wpadną mi w ręce jakieś przykłady odpowiednie do zadania Ci zagadki.
więc tak zapomniałam powiedzieć że nie zamierzam robić żadnych wydruków, nawet najmniejszych fotki tylko do oglądania na 22 calowym monitorze w 1920 na 1080, bez powiększania tak samo filmy, w odróżnieniu od was jestem amatorem więc nie zamierzam tych fotek drukować czy publikować gdzieś poza właśnie fb. aparatem tym zamierzam robić też zdjęcia do moich anonsów na stronach z ogłoszeniami więc zdjęcia będą w pokoju około 3 na 4 metry oraz lubię też z nudów cykać fotki parek nad wisłą np z tego tarasu widokowego na wawelu, stąd potrzebne mi duże zbliżenia, dodam że w lustrzance miałam obiektyw o maks ogniskowej 300mm co na aps-c daje dużo więcej a to dla mnie było wciąż za mało dlatego 20-1200 będzie ok myślę teraz wkleję wam linki i byłabym wdzięczna za przestudiowanie przez was danych tych aparatów i poleceniu mi najlepszego waszym zdaniem
Nati1991, gdy ja wybierałem dla siebie aparat i bolała mnie od tego głowa, żelazne postanowienie miałem tylko jedno:
- nie prosić o pomoc w wyborze na żadnym forum internetowym.
Właśnie dlatego, żeby np. na pytanie "jaki bezlusterkowiec doradzacie" nie dostawać odpowiedzi "nie kupuj bezlusterkowca".
dzięki za odpowiedzi, tylko tak ten olympus ma maleńki zoom a z kolei niezbyt szeroki kąt w porównaniu do 20 mm którego potrzebuję, ale dochodzę do wniosku że kupię dwa aparaty, więc po kolei
1.potrzebuję superzooma minimum 1200 mm żeby robić zdjęcia parek w dobrej jakości jak na kompakty co poleciacie?
2 potrzebuję kompaktu z jak najszerszym kątem i ogólnie mającego się dobrze sprawdzić do zdjęć w pokoju 3 na 4 m, nie ja je będę wykonywać tylko moja współlokatorka chodzi o zdjęcia mnie na łóżku do anonsów na ogłoszeniach, przy ścianie itd w każdym razie musi być dużo uchwycone, ja wyraźnie żebym była dobrze odwzorowana czyli aparat z szerokim kątem do względnie dobrze nasłonecznionego pokoju i dobrze odwzorywujący kształt osoby. dzięki za uwagę
a jeżeli chodzi o nagrywanie filmów to myślałam o jakiejś kamerze kto coś zaproponuje zależy mi na dużym szerokim kącie oraz dużym zoomie i dobrej jakości dźwięku budżet przez dwa ostatnie dni wzrósł i wynosi około 8000zł więc podawajcie propozycje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14