Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 16 Sie, 2015
Następca dla Casio EX-FH 20
Autor Wiadomość
Madrian 
Bywalec
Totalny amator :)

Wysłany: Nie 16 Sie, 2015   Następca dla Casio EX-FH 20

Witam.
Niestety, po wielu tysiącach zdjęć, po kilku latach współpracy, Casio odmówił współpracy - prawdopodobnie uszkodzenie wyłącznika. Pewnie da się naprawić, ale za tydzień wypad do Radomia i potrzebny jest zastępca.

Chciałby kupić kompakt typu Ultra zoom (czy też super czy też mega - wszystko jedno jak to nazywają sprzedawcy), który godnie by zastąpił poprzednika. A Casio jak naprawię, trafi może do kogoś z rodziny, na zachętę. :)

Co mnie interesuje:
- Dobry zoom optyczny. Często robię fotki lotnicze lub odległych obiektów ze statywu.
- Szybki i skuteczny AF - często robię coś pod wpływem impulsu i liczy się czas od sięgnięcia po aparat do zrobienia zdjęcia.
- Mile widziana stabilizacja obrazu w 3 osiach ale nie koniecznie. Może być dwuosiowa.
- Dobra jakość zdjęć i filmów. Mile widziane filmy full HD.
- Możliwość pracy w trybie makro (lubię "focić" robaczki).
- Tryb zdjęć seryjnych mile widziany.
- Koniecznie - możliwość manualnego ustawienia parametrów naświetlania (czas i przesłona oraz ISO) i ostrości.
- Celownik elektroniczny.
- Długi czas pracy na akumulatorze lub zasilanie bateryjne. Casio chodził na paluszki 4 x AA, co może i nie starczało na długo, ale zawsze można było dostać nowe lub wziąć zapas ze sobą. Przyzwyczaiłem się do tych baterii i mam ich spory zapas oraz nieco akumulatorków AA.
- Karty pamięci oczywiście SD z możliwością włożenia np. SDXC lub adaptera do micro SD, ale to raczej standard.
- Tryb zapisu raczej JPG jako główny, RAW mile widziany, ale niekonieczny. Nie lubię się bawić w obróbkę zdjęć. Wolę "gotowce".

Cena z przedziału 1000 - 2000, z możliwością lekkiego poszerzenia gdyby było warto. Zakup i tak będzie ratalny.
Najlepiej gdyby aparat był dostępny od ręki w sieciówkach typu Euro, Saturn, Media M itp.
Mam pod nosem kilka salonów.

Mam na oku kilka typów, ale nie wiem co sobą prezentują. Dawno nie śledziłem rynku.

- Sony Cyber-shot DSC-HX400V
- Sony Cyber-shot DSC-HX300
- Canon PowerShot SX410 IS
- Canon PowerShot SX60 HS
- Nikon Coolpix P610
- Panasonic Lumix DMC-FZ300
- Nikon Coolpix P600

A może coś przegapiłem?
Co z tego wybrać?

Fotografuję głównie:
- Makro, owady i kwiaty.
- Widoki, pejzaże i zbliżenia obiektów, zwierzęta.
- Pokazy lotnicze i fotografia lotnicza.
- Okazjonalnie ludzi i imprezy.
- Zdjęcia nocne z długim czasem naświetlania lub parametrami ustawianymi ręcznie (trochę astrofotografia amatorska).

Od aparatu oczekuję szybkiej gotowości do pracy i szybkiego łapania ostrości w trybie auto. W stylu idę lasem, widzę dzięcioła na drzewie, wyciągam kompakta, "strzelam" fotkę nim odleci.
Poszukuję czegoś z jasnym obiektywem, możliwie szeroką rozpiętością ogniskowej, dużą i mało szumliwą matrycą. Raczej nie interesuje mnie wymienna optyka i lustrzanki.

Czy możecie coś polecić? Z góry dziękuję za każdą poradę i przepraszam za pewnie tysiąc n-ty temat o tym jaki aparat wybrać.

[ Dodano: Nie 16 Sie, 2015 14:01 ]
Posiedziałem trochę nad specyfikacjami.
Widzę, że prawie wszystko w tym segmencie ma matrycę CMOS w standardzie 1/2,3 cala.
Największą ma chyba Sony Cyber-shot DSC-HX400V czyli 7,82 mm. Jeden z droższych aparatów w zestawieniu. Okazuje się, że akumulatory do tego aparatu są tanie - ok 28 zł / szt, więc nie powinno być problemu w zakupieniu kilku więcej. Sam aparat jest tylko minimalnie większy i o podobnej masie co stary Casio. Martwi mnie jednak duża liczba Mpx przy podobnym wymiarze matrycy. Czy nie przełoży się to na jakość zdjęć i szum, szczególnie przy słabszym oświetleniu? Prawie wszystkie parametry są lepsze w nowych aparatach niż w moim Casio. No cóż - postęp. Większość aparatów ma filmy full HD, co automatycznie wyklucza te, które go nie mają.

Sony Cyber-shot DSC-HX400V wysuwa się obecnie na prowadzenie, jeżeli chodzi o możliwości i parametry. I prawie jestem na niego zdecydowany. Ale może jest coś lepszego w ofercie rynkowej?

[ Dodano: Pon 17 Sie, 2015 01:10 ]
Niestety widzę, że chyba nie znajdę pomocy.

Po przeglądaniu różnych testów, porównań, opinii, dyskusji itd, w grę wchodzą dwa aparaty:
Sony Cyber-shot DSC-HX400V
Cannon PowerShot SX60 HS

Sony jest tańszy, ma jaśniejszy obiektyw, więcej Mpx, gorszy nieco zoom optyczny, dużo lepszy cyfrowy, choć cyfrowy mnie akurat nie grzeje, wbudowany GPS, obsługuje więcej standardów kart pamięci, ma większą rozdzielczość zdjęć, ręczne ustawianie ekspozycji - co dla mnie jest akurat ważne, migawkę o większej rozpiętości czasu pracy - jest i szybsza i dłużej może być otwarta, większy zakres ISO.

Podobne wymiary i masę.

Cannon może tylko zaoferować RAW, szybkie filmy, zoom optyczny i mniej MPx co przy podobnej matrycy może sugerować mniejsze szumy.
Poza MPx, nic z tego nie ma dla mnie znaczenia aż tak, by dopłacać za to 200 zł.
Natomiast wady w postaci braku ręcznej ekspozycji nie przeboleję.

I tak Sony wygrywa. Szkoda, że nikt nie chciał nic doradzić. Widocznie nie ma lepszego wyboru.

Reklama

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 17 Sie, 2015   

Ano pewnie nie ma, sam wszystko sobie znalazłeś ;)
Natomiast nie wiem skąd ci się wzięło, że ten Canon nie ma pełnego manuala?

Madrian 
Bywalec

Z jednej ze specyfikacji, podanej w popularnym sklepie sieciowym.
Również specyfikacja ze strony Canona nie podaje, żeby miał ręczną regulację ekspozycji.
Wyłącznie AF z korekcją EV i ręcznie uruchamianym AE.
Inne źródła też nie potwierdzają tego. Nawet Optyczne.pl podają że ręczne ustawienia manualne są dostępne tylko w czasie filmowania.

Ale może coś źle czytam?

TomPL2 
Optyczny

Jeśli chodzi ci o ten fragment opisu:
W środku znalazła się matryca CMOS o rozdzielczości 16.1-megapiksela oraz procesor DIGIC 6. Dzięki temu aparat oferuje m.in. możliwość nagrywania filmów w jakości Full HD z szybkością 60 klatek na sekundę oraz pełny tryb manualny w czasie filmowania.
to chyba źle czytasz - tu nie ma słowa "tylko", w takim kontekście trzeba rozumieć to jako "także" :mrgreen:

valdas 
Nowy

Ja zastanawiam się między Panasonic-em FZ-1000 albo poczekam na FZ-300. Obecnie mam FZ-150 i z jakości zdjęć jestem zadowolony. Brakuje mi tutaj fotografii nocnej - funkcji bulb - naświetlania chociaż kilku minut :)
Na aparat mogę przeznaczyć około 3000. Coś, ktoś może poradzi :)

Madrian 
Bywalec

TomPL2 napisał/a:
Jeśli chodzi ci o ten fragment opisu:
W środku znalazła się matryca CMOS o rozdzielczości 16.1-megapiksela oraz procesor DIGIC 6. Dzięki temu aparat oferuje m.in. możliwość nagrywania filmów w jakości Full HD z szybkością 60 klatek na sekundę oraz pełny tryb manualny w czasie filmowania.
to chyba źle czytasz - tu nie ma słowa "tylko", w takim kontekście trzeba rozumieć to jako "także" :mrgreen:

Nie. nie o ten. Natomiast nie ma w teście potwierdzenia, że manual w czasie zdjęć jest. Dodatkowo np. PowerShot SX50 HS, ma wyraźnie podane w specyfikacji, że ręczne ustawienia są. Może Canon coś ukrywa? Albo się ktoś pomylił?

Chodzi o kilka porównywarek, gdzie ten model ma wyłączoną opcję ekspozycji ręcznej i zaznaczone jako brak. Także Canon w opisie modelu na swojej stronie, nie wymienia ręcznego nastawiania ekspozycji w specyfikacji.
Dla mnie to duża wada, ale nawet gdyby manual był, to dopłata 200 zł za RAW i ciut mniejszą rozdzielczość zdjęć wydaje mi się nieco nie na miejscu.
No i ewentualni miłośnicy cudzej własności mniej się będą kusić na napis "SONY" niż "CANON". :)

Nie mniej dyskusja jest już nieaktualna. Sony DSC HX400 V jest już u mnie. Konkurencyjnego modelu Canona niestety nie było już w sklepie, a tym samym brak było konkurencji.
Mam nadzieję, że posłuży u mnie równie długo co poprzednik.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Odpowiedz do tematu