Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Sie, 2015 Aparat do filmowania - megazoom czy bezlusterkowiec?
Witam i proszę o pomoc!
Używam od wielu lat lustrzanki Canon 300d, ale teraz chciałabym dokupić jakiś aparat z możliwością filmowania - ostateczna ostateczność to 1300zł! Przyglądałam się megezoomowi Lumix fz200 - u znajomych - fajna bryła, dość dobre HD, ale zdjęcia po lustrzance wydają się słabe... Wiem, wiem - cudów nie będzie! Zaczęłam się jednak zastanawiać, czy nie znajdzie się czegoś ciekawszego za tę cenę - kompaktu czy bezlusterkowca, z lepszą jednak trochę jakością zdjęć. Niestety, utonęłam w morzu polecanych modeli...! Czy ktoś mógłby polecić mi coś konkretnego - w zamian za lumixa - dobre HD (nawet niekoniecznie full), a przy tym stosunkowo dobre fotki... Błagam o pomoc!
A jakie szkła masz do 300D? Może warto zmienić lustrzankę na np 100D lub jeśli chcesz obrotowy ekran, to 700D. Pozostała by ci bardzo dobra jakość zdjęć, a do tego super jakość materiału video. Oba proponowane modele posiadają AF podczas filmowania.
eremo [Usunięty]
Wysłany: Nie 16 Sie, 2015
Zaskoczę cię pewnie - mam tylko i wyłącznie klasyczny 18-55...
Pomysł bardzo mi się podoba, ale samo body 100d kosztuje 1600zł - nawet bez dodatkowych obiektywów. Sama się zastanawiam jednak, czy to nie najrozsądniejszy pomysł... Nic nie zastąpi lustrzanki, nawet najsłabszej.
Ale gdyby jednak próbować innych rozwiązań - jak w temacie...? Zostawiając starego 300d do zdjęć.
Szkło zostaw, sprzedaj korpus 300D i powinno na 100D wystarczyć. To najmniejsza lustrzanka cyfrowa na świecie, ale jest niesamowita
Nie zastanawiałaś się nad kamerą?
eremo [Usunięty]
Trochę, ale doszłam do wniosku, że nie wykorzystam jej tak naprawdę. Bawię się przede wszystkim fotografią - funkcji filmowania potrzebuję do krótkich klipów: ujęcia krajobrazów, szczegółów przyrody, filmy wspomnieniowe itp.
Zaciekawiło mnie bardzo to 100D. Czy możesz coś więcej napisać o tym aparacie? Tutaj - w porównaniu z Lumixem czy innym kompaktem - tracę tylko funkcję zoomu, który też trochę się przydaje, ale może tego nie szkoda dla jakości zdjęć i video.
A gdybym, dajmy na to, wygrała na loterii jeszcze tysiąc złotych - co byłoby najlepszym rozwiązaniem? Jakiś obiektyw z zoomem i 100D? A może w ogóle nie Canon? Coś słyszałam o dobrym filmowaniu w Soniakach (Alpha)... Co myślisz?
PS Ile można wziąć za 10-letniego 300D...? W dobrym stanie, po remoncie spustu migawki.
Żyję w innych realiach cenowych, ale wydaje mi się, że ze 300zł najmniej wyciągniesz za tego 300D.
Jakość filmów z Canona bazuje na bardzo wysokim bitrate, czyli względnie niewielkiej kompresji, wiec zachowuje się wiele detali. Gdybyś zdobyła 100D z obiektywem IS STM, to w ogóle byś była zaskoczona. To dość popularny obecnie model, więc sądzę, że warto obejrzeć go w supermarkecie.
Z Sony SLT, pewnie masz na myśli model A58, ale osobiście wolał bym jakiegoś NEXa. Bezlusterkowce są dobre do filmowania, więc może Canon EOS M?
eremo [Usunięty]
Podoba mi się ten mały Canon.
Jeszcze tylko jedno pytanie dla uściślenia - na początku proponowałeś oprócz 100D także 700D, czy możesz powiedzieć, co przebija w tym drugim (oprócz obracanego ekranu ), tzn. dlaczego byłby bardziej wart zakupu niż małe 100D. I dlaczego akurat 700d, a nie poprzednie modele - 600... Przepraszam z góry za naiwność moich pytań!
(Na Value Basket znalazłam 100d z IS STM za 1600zł - tyle, ile u nas samo body! Nie korzystałam nigdy z tego wysyłkowego marketu, ale może się skuszę )
Canon 100D i 700D to pod względem wnętrza prawie identyczne modele, nawet tego samego dnia miały premierę. Od 650D pojawił się AF podczas nagrywania, ale w 700D jest dotykowy ekran.
Nie ufam takim sklepom, potem możesz np mieć do zapłacenia cło i VAT. Już lepiej kupić używany w komisie lub z aukcji.
eremo [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Sie, 2015
Wielkie, wielkie dzięki za pomoc! i cierpliwość dla mnie...
Jak zobaczę te modele na żywo - zadecyduję ostatecznie który.
Raz jeszcze - dziękuję!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10