Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Sie, 2015 Przesiadka z Panasonica FZ-150
Witam,
proszę o pomoc w wyborze nowego sprzętu.
Zdjęcia macro (robaczki, kwiatki), dzikie zwierzęta, krajobraz i teraz mam ochotę na eksperymenty po zachodzie słońca Zdjęcia czasem trafiają do prasy lokalnej.
Zastanawiam się między Panasonic-em FZ-1000 albo FZ-300, który ma być we wrześniu. Obecnie mam FZ-150 i z jakości zdjęć jestem zadowolony ale już zaczyna mi szwankować. Brakuje mi tutaj także fotografii nocnej - funkcji bulb
Rozważam też zakup tego Olympusa
http://fotozakupy.pl/olym...-srebrny/40806s
Na aparat mogę przeznaczyć około 3000 z hakiem.
Pomyliłeś dział, bo wymienione przez ciebie modele to kompakty, a nie bezlusterkowce.
FZ1000 to niesamowita konstrukcja, ma względnie dużą matrycę i fajny obiektyw. Do tego całkiem dobrze nadaje się jako kamera 4K.
Podany Olympus to bardzo dobry aparat ale niestety tak szeroki wachlarz tematyczny wymaga szerszego wachlarza obiektywów a to kosztuje.
Obiektyw 14-150 jest ciemny niby uniwersalny ale ani specjalnie szeroki ani specjalnie długi do macro też niespecjalny.
Jeżeli budżet masz ograniczony to na ten moment bardziej uniwersalny jest FZ1000.
Niemniej FZ100 jest ograniczony tym co ma już na starcie - niewymienny drogi obiektyw boli. Prędzej czy później pojawi się podobny dylemat jak z FZ-150.
Powiem szczerze będzie Ci trudno dobrać coś idealnego.
Wybrałem coś takiego:
http://fotonia.eu/kasa-wr...-zl-o_2198.html
oraz
http://fotonia.eu/kasa-wr...-zl-o_2132.html
z czasem dokupię coś do macro. Po zwrocie od Panasonica cashback-a wychodzi około 4700 zł. Teraz najważniejsze i chyba bardzo lamerskie pytanie Czy jakość zdjęć będzie lepsza od od Panasonica FZ1000 i co tracę nie mając długość ogniskowej od 43-74 mm?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,64 sekundy. Zapytań do SQL: 15