Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 23 Sie, 2015 Lustrzanka do 1500-2000zł
Witam wszystkich. Bardzo potrzebuję pomocy w rozwiązaniu mojego problemu z fotografowaniem na który myślę że mogę przeznaczyć 1500-2000zł.
Głównie robię zdjęcia różnych produktów, czyli są to zdjęcia dosłownie z 50-100cm i szukam aparatu który najlepiej sprawdzi się do takich celów.
I teraz powiem z czym mam największy problem i jakie są moje potrzeby.
1. Jak robię zdjęcie na cały kadr np. książki która ma tekst na górze i na dole, to zawsze się ten focus tak ustawi że np. na dole jest wyraźny tekst, a na górze rozmyty. Szukam więc aparatu, który jest dla takich laików jak ja i który będzie miał jakiś program który właśnie rozwiąże mi ten problem w sposób jak najbardziej zautomatyzowany.
Ja wiem, że zaraz przyjdzie grupka ludzi która powie: "helloooł, ale to każda lustrzanka jest super, tylko naucz się obsługiwać". Ja wiem, że można tam setki parametrów ustawiać, ale zrozumcie że nie mam takiej możliwości by co chwilę wchodzić w ustawienia i kombinować czy tak czy inaczej jest lepiej. Mogę przestawić program czy coś, ale to musi być w jakiś sposób zautomatyzowane. Nie dam rady inaczej ustawiać się na książkę, inaczej na piłkę która odbije mi flasha, a jeszcze inaczej na coś co jest ciemne/jasne. Cyfrowy aparat odpada.
2. Drugi problem - kolory. Mam pożyczonego Canona 300D i nie jestem zadowolony z kolorów jakie otrzymuję. Zdjęcia muszą być ciepłe, a on nawet w świetnych warunkach świetlnych robi mi dość ciemne zdjęcia (w sumie to nawet z flashem są ciemne, a już na pewno sztuczne). Sprawdzałem różne ustawienia, ale nigdy nie osiągnąłem takich ładnych i soczystych kolorów.
3. WiFi - musi mieć WiFi
To są te trzy rzeczy, które chciałbym by aparat spełniał. Do tego kupię oczywiście jakiś statyw (jak macie jakiś konkretny na oku to możecie podpowiedzieć). Ewentualne dodatki mogę też zakupić, byleby się zmieścić w tych widełkach.
1. Potrzebujesz w takim razie wydłużyć głębię ostrości. Zrobisz to zwiększając parametr f/ oraz oddalając się możliwie od tej książki.
2. To dziwne. Czy możesz dać jakieś fotki, najlepiej bez wykasowanych danych ekspozycji. Przewiduję, że źle ustawiasz czas i przysłonę.
3. Dlaczego musi mieć Wi-Fi?
Co byś nie pisał i nas oceniał, to powinieneś zacząć od wiedzy teoretycznej, bo może się okazać, że nawet aparat za 15000-20000 ci nie pomoże.
1. Jak daleko się mam od niej oddalić? I do ilu zwiększyć ten parametr f?
Z tego co praktykowałem (bo czytałem różne tutoriale itd.) to zazwyczaj o ile zdjęcie było ogólnie ładniejsze pod względem kolorów, o tyle sam tekst na tej książce czy innym przedmiocie nie był ostry (słabe szczegóły).
2. A jak powinienem ją dobrze ustawić? Później może podeślę Ci zdjęcia na PW
3. Musi mieć WiFi, bo dzisiaj latanie z tym kabelkiem (ewentualnie przekładanie karty) po prostu jest już męczące. Świat już tak poszedł do przodu, że to wydaje mi się być podstawową funkcją, zwłaszcza że szukam sprzętu na lata. Skoro mam WiFi w TV, to w aparacie tym bardziej się przyda. Dodatkowo dzięki temu na bieżąco będą mi się wyświetlać zdjęcia na kompie (czasem przydatne).
A pomijając już moje konkretne problemy, to jaki aparat by się sprawdził najlepiej w tych kwestiach?
- ładne żywe kolory
- dobra ostrość/szczegóły/focus
- wifi
chester, to nawet nie to Michalinski33, brak ci jak na razie podstawowej wiedzy w dziedzinie fotografii. Poczytaj o zależnościach pomiędzy czasem naświetlania, przysłoną i ISO.
Robiąc takie reprodukcje, najlepiej korzystać ze statywu.
Nadal nie rozumiem, dlaczego chcesz koniecznie WiFi, bo nie wiem czego oczekujesz przy jego wykorzystaniu. Ja do zgrywania fotek, sporo korzystałem z kart Eye-Fi, potem wbudowanego WiFi, ale i tak kabel to znacznie szybsze i stabilniejsze rozwiązanie.
Ostrość nie zależy od korpusu, a od obiektywu, za to za kolory odpowiada "operator" aparatu. Zainteresuj się formatem zapisu zdjęć do RAW.
Jakie to ma znaczenie dlaczego chcę WiFi? Po prostu chcę, bo jest dla mnie wygodniejsze. Nie chce mi się codziennie bawić z tymi kabelkami, przekładaniem kart itd. Robię zdjęcie, od razu jest na kompie i o to chodzi. Prosiłem o pomoc w wyborze aparatu, a tymczasem nie otrzymałem choćby jednej propozycji konkretnego modelu... Zamiast tego to debatujemy o wyższości kabla nad technologią bezprzewodową...
To tak jakbym poprosił o pomoc w wyborze myszki bezprzewodowej, a otrzymał tekst typu: "przecież myszka na kablu jest tak samo dobra, po co Ci bezprzewodowa? Ja mam myszkę na kablu i działa."
Michalinski33, spokojnie, nie denerwuj się, jak oczekujesz porady. Nie wiem czy w tym budżecie da się kupić sensowny aparat wyposażony w WiFi, ale jak już Ci koledzy napisali, niektórych z problemów nie rozwiążesz żadnym aparatem, a już na pewno nie trybami automatycznymi.
Michalinski33 napisał/a:
1. Jak robię zdjęcie na cały kadr np. książki która ma tekst na górze i na dole, to zawsze się ten focus tak ustawi że np. na dole jest wyraźny tekst, a na górze rozmyty.
Trzeba unikać takiego ustawiania książki, żeby góra i dół mocno odbiegały odległością od aparatu. Ponadto rzeczywiście trzeba zwiększyć głębię ostrości (poprzez przymknięcie przysłony głównie) i do tej przymkniętej przysłony dostosować resztę parametrów ekspozycji.
Michalinski33 napisał/a:
Ja wiem, że można tam setki parametrów ustawiać, ale zrozumcie że nie mam takiej możliwości by co chwilę wchodzić w ustawienia i kombinować czy tak czy inaczej jest lepiej. Mogę przestawić program czy coś, ale to musi być w jakiś sposób zautomatyzowane. Nie dam rady inaczej ustawiać się na książkę, inaczej na piłkę która odbije mi flasha, a jeszcze inaczej na coś co jest ciemne/jasne.
Nie da rady. Poziom oświetlenia (lub parametry ekspozycji) trzeba zmieniać w zależności od fotografowanego obiektu, bo jasny obiekt odbija inną ilość światła niż ciemny (pomijając inne kwestie typu odblaski itd.).
Michalinski33 napisał/a:
2. Drugi problem - kolory. Mam pożyczonego Canona 300D i nie jestem zadowolony z kolorów jakie otrzymuję. Zdjęcia muszą być ciepłe
To kwestia ustawienia odpowiedniego balansu bieli, w czym może pomóc np. szara karta. Automatyka nie dobierze Ci nigdy tego idealnie, chyba że będziesz fotografował zawsze neutralne kolorystycznie obiekty na idealnie białym tle. Korzystając z trybów automatycznych możesz w konfiguracji aparatu zrobić jedynie kompensację balansu bieli w kierunku cieplejszego, jeśli taki preferujesz. Jak to zrobić – zależy od aparatu, ale w każdej lustrzance ta opcja jest dostępna. W kompaktach – nie wiem, pewnie w tych bardziej zaawansowanych też.
Michalinski33 napisał/a:
robi mi dość ciemne zdjęcia (w sumie to nawet z flashem są ciemne, a już na pewno sztuczne)
To jest właśnie efekt użycia automatyki, ewentualnie niedobór światła. Zajrzyj do działu Lampy błyskowe i oświetlenie, gdzie ostatnio było trochę tematów o fotografii produktowej, co do niej jest potrzebne i ile pieniędzy trzeba na to wydać. Jakiego światła używałeś w dotychczasowych próbach? Podejrzewam, że nie masz żadnego oświetlenia foto?
Generalnie w tym budżecie ciężko coś doradzić, najbardziej jednak brakuje umiejętności i (zapewne) światła. Jaki masz obecnie aparat?
Ewentualne dodatki mogę też zakupić, byleby się zmieścić w tych widełkach
Obawiam się, że obecna oferta wszelakich producentów wyklucza takie zestawienie cech. Komor już zaproponował częściowe rozwiązanie problemu. Ze swej strony dodam, że mam aparat z kartą bezprzewodową (kosztował znacznie więcej niż 2000 zł), i nie jest to funkcja, która przyda się przy fotografowaniu dużej liczby przedmiotów, np. przeznaczonych na sprzedaż. Zdecydowanie lepszy będzie kabel.
Najlepiej by było, gdybyś przygotował sobie stałe stanowisko do fotografowania fantów, z oświetleniem, które w pełni możesz kontrolować, tak aby jedyny parametr, który będziesz potrzebował zmienić to czas otwarcia migawki (w zależności od fotografowanego przedmiotu, jak zauważyli koledzy wyżej). Toteż proponuję zainteresować się na początek tanim zestawem lamp błyskowych, ewentualnie jakimś jednolitym tłem, no i statywem, pozwalającym na takie ustawienie aparatu, aby np. książka w całości znajdowała się w głębi ostrości (proponuję wartości F w granicach 9-16, jeśli będziesz fotografował pod kątem).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9