Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 02 Wrz, 2015 8x56, czy mocniejsze powiększenie
Przymierzam się do zakupu lornetki przede wszystkim do obserwacji nieba. Chcę to potraktować jako wstęp do astro. Jako, że lubię generalnie kupować raz a dobrze to jestem w stanie wydać na nią do max 4.000 zł.
Zastanawiałem się nad Docterem 8X56, ale teraz mam wątpliwości, czy nie skupić się na lornetce klasy 10X lub nawet więcej. Co mówicie?
Nie wiem na ile rozszerza mi się źrenica. Musiałbym jakoś to zmierzyć. Mam 40 lat. Odnoszę wrażenie, że to chyba nie ma znaczenia czy to będzie Fujinon, czy Docter - obydwie są super. Ale czy Fujinon nie ma czasami oddzielnej regulacji ostrości?
Po 40tce coraz trudniej będzie osiągać te 7mm. Sugerowałbym więc 10x50 lub 10x56. Jak chcesz centralne ustawianie ostrości to raczej Docter Nobilem 10x50. Chyba, że jesteś w stanie dołożyć i kupić to:
http://www.ebay.pl/itm/ZE...=item51d6d91104
Natomiast w astro nie bałbym się indywidualnego ogniskowania. Wtedy Fujinon FMT-SX będzie doskonałym wyborem.
Twoja propozycja dotycząca CONQUEST wykracza poza to co jestem skłonny wydać na lornetkę. Rozumiem więc, że generalnie proponujesz Fujinona jeśli nie przeszkadza mi ogniskowanie?
Doczytałem na forach astro, że podobno Fujinon obniżył loty z kontrolą jakości i powtarzalnością. Ja ma 45 lat i mierzyłem źrenicę, mam nieco ponad 7 mm. Przez chwilę miałem 8x56, jednak wróciłem do 10x56. Dlaczego:
1. Pole pozorne bardziej mi odpowiada, jest duże, nie rurkowate jak przy 7x50 i 8x56 w średnim budżecie.
2. Zasięg gwiazdowy jest funkcją także powiększenia, nie tylko średnicy obiektywów, a na niebie miejskim i podmiejskim z LP daje ciemniejsze, kontrastowe tło, działa.
3. Średnica wyjściowa typu 5,6 mm jest ok, bo jak często nawet podczas oglądania nieba masz całkowitą ciemność...w Bieszczadach. Zawsze coś zaświeci i się zmniejszy do 5-6 mm
Tak więc polecam dobre 10x56. Fajna jest Kowa BD XD 56, miałem 12x56, jest ok, naprawdę.
jerkey, tak polecam Fujinona. To ekstraklasa niezależnie czy wybierzesz 7x50 czy 10x50. Czy kontrola jakości spadła, nie wiem. W moje ręce nie trafił żaden wadliwy egzemplarz.
Tak więc polecam dobre 10x56. Fajna jest Kowa BD XD 56, miałem 12x56, jest ok, naprawdę.
Jak na mój gust, transmisja jest zbyt niska na lornetkę nocną. Tutaj liczy się każdy foton więc kilkanaście % różnicy pomiędzy Fujinonem a Kową to przepaść.
Ale przecież nie ma ani jednego Fujinona o parametrach jak Kowa? Jak tu wiec porównywać gdzie jest więcej fotonow? Kowa 10x56 i Fujinon 10x50? Kowa 8x56 i Fujinon 7x50? Absurd, a pomijam ze i nieprawda.
Arek, przetestowałeś już Kowę 56mm?? Bo sam twierdziłeś, że nie można wyprowadzać analogii z rozmiaru obiektywu mniejszego do większego w zakresie optyki. Bo to inne klasy. Fuji jest świetne optycznie i na lata.
Wysłany: Sro 02 Wrz, 2015
Nie bez powodów wskazałem porro Nikonów choć na 7x bym się nie zdecydował. Do astro z 10x http://www.ceneo.pl/nikon...CFesGcwodrycHPw pod każde ciemne niebo choć pole takie sobie. Nikon SE 12x50 to wręcz kultowa pozycja dedykowana astronomii. Japoński Fujinon jest znakomity z szerokim i ostrym polem w całym zakresie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10