Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Recenzja najnowszego modelu Swarovski SLC56 10X56 WB
Autor Wiadomość
Willy 
Bywalec

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2015   

Volver, gratulacje z zakupu.

Trochę pojechałeś po moim Viper HD, ale nich Ci będzie :grin:

A dałbyś radę dwa słowa Viper vs EII? Masz tę 10x35 dobrze czytam?

Reklama

Volver 
Entuzjasta

Oj tam...po naszym Viperze! Dam rade za jakiś czas...teraz mam sporo roboty.

Arek 
Redaktor

Tak sobie sprawdzam jeszcze te źrenice. W SLC 10x42 HD otoczenie jest piękne. Co ciekawe, nowe SLC 10x42 W B, które optycznie ma się nie różnić od HD, bo podobno zmienili nieznacznie obudowę i ogniskowanie, ma dużo gorzej wyglądające otoczenie źrenicy. Chyba, że zmiana ogniskowania spowodowała zauważalne zmiany konstrukcyjne wewnątrz i problemy z wyczernieniem okolic soczewki ogniskującej oraz pryzmatów.

Volver 
Entuzjasta

Arku, te fałszywe źrenice widać w odległości ok 7 mm od krawędzi źrenicy właściwej. Są niewielkie i widać po pochyleniu lornetki. Trzymana wprost przed oczami w zasadzie daje czarne tło źrenic.

Czy Twoim zdaniem te źrenice mają znaczenie w nocy? Zaledwie, jak pisałem, domyślam się ich gdy patrzę z bliska na głowicę lampy, aż razi, co jest nienaturalne.

Napisałem do Swarovskiego w sprawie tych osłon, po 2 godzinach, przemiła Christina przeprosiła mnie za problem i poprosiła o adres domowy, na który mogą przesłać mi za darmo kolejny zestaw osłon. To lubię, sam tego się trzymam w pracy, że dobre imię i pieniądze przynosi zadowolony klient! Bomba! Tu muszę ponownie pochwalić naszych dystrybutorów-TM militaria, gdzie kupiłem Swara i Ecotone za świetny kontakt z klientem i obsługę transakcji. Tak trzymać! Polecam obie firmy!

Arek, może przetestujesz tę lornetkę?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Volver, kupiles podoba ci sie to po co ci jeszcze certyfikat od Arka? Chyba, ze chcesz odsprzedac i potrzebujesz argumentow, zeby podniesc wartosc :D

Marlut 
Optyczny

Co będzie, jeśli Arkowi wyjdzie słabo? ;)

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Jesli sie okaze, ze srednica bedzie 56,6mm to trzeba bedzie uwalic z 4 punktu. W polaczeniu z obcietymi zrenicami moze sie okazac, ze to jakies dziadostwo za 135pkt. Wtedy Volver kupi Zeiss HT, a my jego Swara za polowe ceny.

Nawet jak czlowiek nie pije, to miewa durne pomysly :P

Volver 
Entuzjasta

Hehe...jak tylko z poczucia wspólnotowości maniaków dobrej optyki... Nie oddam jej, ale mogę pożyczyć na testy w rozsądny sposób.
Durne pomysły to mam co chwila, stan zabawek musi się zgadzać, prawda? Ale prezenty na urodziny mam fajne, nie?? :twisted:

Marlut 
Optyczny

Masz najfajniejsze zabawki na podwórku.

Pisz porównanie z Nikonem EII, może się trochę pocieszę, że i moje są całkiem całkiem ;)

najlepszego, cieszymy się twoim szczęściem

Volver 
Entuzjasta

Popiszę, spokojnie. Teraz muszę pozarabiać na nowe zabawki! :cool:

kot Sylvester 
Maniak

Volver napisał/a:
Jak ktoś jest z Krakowa, to ją pokażę i dam pooglądać przy okazji. Warto się przekonać samemu, czy warto. Bo każdy ma inaczej.
Rysiek.

GRATULUJĘ zakupu!
Jeżeli powyższa deklaracja jest aktualna to bardzo chętnie z niej skorzystam bo byłby to pierwszy Swarek w moim życiu przy mym oku.

Ps. Rozumiem że Kolega musi się nacieszyć zakupem i zwyczajnie się przez niego NAPATRZEĆ dlatego proszę o pw w tej sprawie jak Kolega już "ochłonie" i będzie opatrzony. Ja cierpliwie poczekam.

Volver 
Entuzjasta

Nie ma sprawy. Jak zrobi się u nas pogoda, to proponuję się jakoś umówić. Sam czekam na niebo...😨

Arek 
Redaktor

kot Sylvester, przyjedź na Festiwal lornetkowy. Topowych lornetek jest tam zawsze mnóstwo. Na poprzedniej edycji były i Swarki i Zeissy i Nikony, Fujinony, Steinery i wiele innnych.

Volver 
Entuzjasta

Ok, porównanie Swarka do Nikona EII za dnia:
1. Obraz oczywiście jaśniejszy o zmierzchu, w Słońcu podobnej jasności, co potwierdza zasadę stosowania źrenic wyjściowych w różnych rodzajach sprzętu.
2. Nasycenie kolorów, rozdzielczość, kontrast i ostrość w centrum i na obrzeżu lepsza w Swarku, ale Nikon dostarcza świetny obraz. W obu nie widzę abberacji. Pole ostre w Swarku w lepszym zakresie, ale Nikon bardzo fajnie. Pole pozorne w Swarku ogromne.
3. Głębia ostrości i efekt 3D znowu po stronie Swarka. Nie wiem jak to zrobiono, ale to fakt.
4. Praca pod światło w obu podobna. Obraz nie traci kontrastu, dużo lepiej niż w Vortexie, Kowie czy DOT.
5. Operowanie i ergonomia w obu bardzo dobra, jakkolwiek porro Nikona oczywiście lżejsze i doskonale leży w łapkach, za to przy oczach wygrywa Swarek, a to z racji ER i muszli.
6. W nocy wychodzi przewaga obiektywu, powłok i łącznej transmisji, choć na moje oko widać to i za dnia. Obraz ze Swarka jest jakby przez okno, bez optyki pomiędzy. Nie wiem jak to lepiej opisać, ale tak to wygląda.

Ponieważ Swarek jest prawie 5 x droższy nie ma co porównywać relacji cena do jakości. Powiem tak- oba są świetne, Swarek blisko ideału, Nikon wręcz doskonały w swej klasie.

Arek 
Redaktor

Mocno Cię wziął ten Swarovski, aż to tego stopnia, że z polem przesadziłeś :) Swarek ma 6.3 a Nikon 7.0 stopni, więc to jednak Nikon ma większe pole i miał trudniejsze zadanie jeśli chodzi o skorygowanie go na brzegu.

Odpowiedz do tematu