Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie wyjeżdzam na jakiś czas do Szwajcarii i wiadomo, że muszę wziąć ze sobą jakąś gotówkę i zastanawiam się właśnie gdzie najkorzystniej będzie wymienić pieniądze, zawsze korzystałem z kantora stacjonarnego , ale ostatnio słyszałem że są też internetowe i mają one lepsze kursy, ale nie mam doświadczenia z takimi kantorami. Korzystaliście kiedyś ? Jakie są wasze doświadczenia z tym związane?
Ja korzystalem I korzystam. Nie ma problemu. Z wlasnego jednak doswiadczenia wiem ze najlepszym kantorem jest miejscowy bankomat . Roznice nie sa wcale takie duze na kursie (chociaz jest drozej). Najwiekszy plus bankomatu to to ze wyplacasz tyle ile Ci potrzeba. Jakakolwiek sprzedaz waluty pozostalej zje caly zysk kantoru intenetowego. Jezeli sie zdecydujesz na kntor to lepiej wymien mniej, niz za duzo.
To takie moje doswiadczenia, u nas nie ma wspolnej waluty wiec zawsze jest problem
W kantorze internetowym wymieniasz walutę na rachunkach bankowych, musisz mieć rachunek w walucie kupowanej i sprzedawanej. Jeżeli piszesz o gotowce w sensie fizycznych banknotaów, to jeżeli zadowoli Ciebie EUR, to najlepszą ofertę dają bankomaty Euronetu (po przeliczeniu kurs wychodzi lepiej, niż bank czy nawet internetowy kantor). Jeśli masz rachunek w CHF, na który możesz przelać kasę z transakcji internetowego kantoru, to mając do niego kartę, możesz używać w CH bezpośrednio, ale... wówczas zerkniesz się z kolejnym złodziejstwem banków pt. rozliczenie transakcji zagranicznej/walutowej (opłata za sam fakt dokonania płatności w walucie obcej).
Jak się nie odwrócić, to d... z tyłu.
Hoogress, a ja mama jedno, zasadnicze pytanie. Założyłeś konto na forum foto/optycznym żeby pytać o finanse ?
No, ale żeby nie było....
Jak to nie jest jakaś duża kwota to po prostu płać karta. Ja sporo latam po EU i po prostu płacę kartą, różnice między przelicznikiem Visa/MasterCard a kantorowymi nie są duże... Szkoda mi czasu na bieganie i szukanie kantorów itp...
Hoogress, a ja mama jedno, zasadnicze pytanie. Założyłeś konto na forum foto/optycznym żeby pytać o finanse ?
Żeby zareklamować kantory internetowe, które można policzyć na palcach jednej ręki, a jeszcze niektóre mogą mieć tego samego właściciela. Zawsze ktoś trafi do tego właściwego.
Ponieważ post nie zawierał żadnego linku ani konkretnej nazwy usługi/firmy, to pomimo „jednopostowego pochodzenia” zostawiłem go, uznając, że w Wolnych Tematach może się podróżującym fotografom przydać.
Ja tylko dodam od siebie, że obecnie chyba jest kiepski czas na zakupy waluty obcej z tego względu, że jest ona ekstremalnie droga. Ciekawy jestem czy po wyborach się to zmieni.
Wynika to z tego, że dolar jest bardzo drogi. A to w dolarach następuje rozliczenie za sprzęt i inne dobra na rynkach międzynarodowych.
Jak się patrzy to wszystkie waluty umocniły się w stosunku do złotówki: http://www.bankier.pl/waluty/kursy-walut/nbp
Nie wiem, może efekt wyborów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10