Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
pytanie do uzytkowników Nikon'a
Autor Wiadomość
redbar 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Wrz, 2015   pytanie do uzytkowników Nikon'a

witam serdecznie wszystkich forumowiczów - pierwszy post - i zwracam się z pytaniem do użytkowników w/w marki...

zasadniczo chciałbym się skupić na tej firmie, ze względu na cenę szkieł ale nie wiem na której serii mam się skupić, znaczy która seria oferuję dioptraż w wizjerze w zakresie -2 ÷ -3 ?

brałem pod uwagę również pentax'a lecz odradzono mi ze względu na cenę obiektywów.

w sklepach nie zawsze jest możliwość sprawdzenia, bo egzemplarze wystawowe są albo uszkodzone, albo nie mają baterii, a czasami obsługa udziela tak dziwnych odpowiedzi, że warto odwrócić się i wyjść darując sobie podniesienie ciśnienia.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 08 Wrz, 2015   

Trzeba było wybrać Canona, tam korekcja dioptrii -3.0 do +1.0 to prawie standard, nawet w modelach entry-lvl. Szkła też są w dobrych cenach.

redbar 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Wrz, 2015   

no jeszcze nie kupiłem, choć wstępnie mówiono mi, że Nikon w podobnych parametrach będzie droższy od Canon'a, ale będą tańsze szkła niż w Canonie - prawda, czy fałsz?

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2015   

Najlepiej najpierw wiedzieć jakie szkła ciebie interesują, bo wtedy można porównać ich ceny i całości zestawu. Zasadniczo nie ma takich różnic cenowych, jedno jest droższe tu, inne w innym systemie i jakoś się to równoważy. Poza tym co innego zakup nowinek, co innego modeli, które są na rynku od lat, a jeszcze co innego rynek wtórny. Może ktoś liczył na zasadzie średniej cen, gdzie najtańszy nowy obiektyw Canona to koszt około 400zł, a najdroższy w okolicy $100000 :)

redbar 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2015   

no aż tak nie zamierzam popłynąć ;)

dzisiaj przejrzałem ofertę Canon'a i rzeczywiście, modele dużo tańsze mają już korekcję dioptrażu w zakresie jaki mnie interesuje... (od kilku lat mam kompakt tej firmy). moje oczy przykuł model EOS 760D.

znalazłem nawet zestaw z obiektywem ale nie wiem, czy ....
no właśnie, zanim podam szczegóły, nie wiem, czy podając linki do konkretnych ofert, nie złamię regulaminu.

jest zestaw z obiektywem Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM w cenie... 3,300 PLN
nie bardzo rozumiem, bo samo body, to koszt 3 tys., a ten obiektyw w innym miejscu kosztuje 1,7 tys.
czy to możliwe, że są dwa różne obiektywy o tych samych parametrach?

[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2015 17:49 ]
już zauważyłem błąd... mój błąd, porównywałem dwa różne obiektywy 18-55 i 18-135 :lol:

Odpowiedz do tematu