Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowe Zeissy Terra ED
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   Nowe Zeissy Terra ED

Niedawno pojawiły się modele 8x32 i 10x32, a teraz Zeiss dorzucił jeszcze maluchy 8x25 i 10x25:
http://www.zeiss.com/cont...yle/terra-.html

Pola, jak to w maluchach, nędzne bo 6.8 stopnia w 8x25 i 5.5 stopnia w 10x25. Pozytywem jest to, że mamy 8x25 a nie 8x20.

Reklama

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

Chińszczyzna? Czy Węgrzyzna?

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

China

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 13 Wrz, 2015   

No tak...Audi i Mercedes Benz od lat produkują od podstaw swoje auta w Chrl, to dlaczego i nie Zeiss?

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Pon 14 Wrz, 2015   Re: Nowe Zeissy Terra ED

Arek napisał/a:

Pola, jak to w maluchach, nędzne bo 6.8 stopnia w 8x25 i 5.5 stopnia w 10x25.

Nie wszystkie maluchy mają te "nędzne" pola;
http://www.nikon.pl/pl_PL...tar-ex-8x25-dcf

Nawet jeśli już to pole jest nędzne to nie znaczy że cała lornetka również.
Nie dla każdego pole jest najważniejsze.

Ciekawe czemu najlepsze maluchy mają takie "nędzne" pola? Czyżby wielkość pola nie była tam rzeczą najważniejszą?

Te też mają takie nędzne pola a nie słyszałem o nich że to nędzne lornetki;
http://www.nikon.pl/pl_PL...ht/8x20hg-l-dcf
http://www.nikon.pl/pl_PL...t/10x25hg-l-dcf

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 14 Wrz, 2015   

kot Sylvester napisał/a:
Ciekawe czemu najlepsze maluchy mają takie "nędzne" pola?

Bo wcale nie jest łatwo zrobić malucha z dużym polem. I żeby jeszcze cena była normalna.

kot Sylvester napisał/a:
Czyżby wielkość pola nie była tam rzeczą najważniejszą?

Akurat w maluchach pole jest ważne. Trudno je stabilnie trzymać i im mniejsze powiększenie i większe pole tym (moim zdaniem) lepiej. 8x20 z polem 6.8 stopnia bym nie kupił. 6x24 z polem 12 stopni z przyjemnością.

kot Sylvester 
Maniak

Arek napisał/a:
8x20 z polem 6.8 stopnia bym nie kupił.

Inni kupują i są zadowoleni, patrz wątek obok;
http://www.nikon.pl/pl_PL...t/10x25hg-l-dcf
a konkretnie wypowiedź Willy-ego;
Aż siegnąłem do szuflady :wink:

Zawodnicy: Conquest HD 8x42, EII, Nikon 8x20 HGL, Viper 10x42 HD.

Latarnia na tle jasnego nieba.

W centrum samiuśkim, to nic nie widać w żadnej. A potem:

najlepiej koryguje aberkę... HGL !
drugi jest Zeiss
trzeci jednak Viper
czwarta EII

Viper I EII to w sumie remis mógłby być, bo różnica niewielka.

Moja subiektywna obserwacja oczywiście.

Sam używałem w wakacje w Tatrach 8x25 z polem nie 6,8 stopnia a 8x25 z polem 5,5 stopnia i nie czułem żadnego dyskomfortu, albowiem wielkość pola to jedno a jego jakość to drugie i wcale nie muszą się ze sobą pokrywać.

Willy 
Bywalec

@Kocie Sylwestrze, ja pisałem, że to moja subiektywna ocena lornetek. Miałem wszystkich lornetek w życiu w ręku może ze 20. Arek miał ich w reku i na testach duuuużo więcej i na Twoim miejscu bardziej ufałbym Arkowi niż temu co pisze Willy.

Co nie zmienia mojej dobrej opinii o Nikonie HGL 8x20, który ma btw wieksze pole od Vipera 10x42 :wink:

Arek 
Redaktor

Problem w tym, że porównanie na jasnym niebie 8x42 i 8x20 to bardzo nieuczciwy pojedynek. Przy słabej jasności powierzchniowej jaką daje 8x20 CA jest dużo trudniej dostrzegalna niż na jasnym i klarownym obrazie 8x42.

Ja nie twierdzę nie, że ma zadowolonych użytkowników maluchów. Takie 8x28, w ostateczności 8x25, z dobrze skorygowanym polem na poziomie 8-8.5 stopnia sam bym rozważył. Ale takich nie ma... Dlatego ja na razie jestem zadowolonym użytkownikiem jednego malucha:
http://www.optyczne.pl/38...livid_6x24.html

Willy 
Bywalec

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015   

Arek napisał/a:
Problem w tym, że porównanie na jasnym niebie 8x42 i 8x20 to bardzo nieuczciwy pojedynek. Przy słabej jasności powierzchniowej jaką daje 8x20 CA jest dużo trudniej dostrzegalna niż na jasnym i klarownym obrazie 8x42.

Nie zdawałem sobie troche z tego sprawy, że takie porównanie jest nie do końca OK.

Ale w lornetkach widzę też dylemat innego rodzaju; jedne maja szerokie pola ze słaba jakością obrazowania na jego brzegach, inne stosunkowo wąskie pola, za to "brzytwa aż do brzegu". Domniemywam, że tutaj indywidualne podejście do kwestii powinno decydować, co kto lubi, ale jedni podają 8 stopni, a tylko 6 stopni jest OK, a inni podają 7 stopni i w całym zakresie jest bardzo dobrze, i teraz wybieranie tylko po parametrach może zakończyc się, że kupimy to "gorsze" choc parametry na papierze ma niby lepsze.

Wiem, wiem, najlepiej szerokie pole super aż po brzegi, ale to trudne i drogie...

Maciek 
Maniak

@kot Sylvester - zabiłeś mi ćwieka tym Nikonem. Akurat zamierzałem sprawić sobie lornetkę 8x25 na rower. Będąc przeświadczony o tym, że wszystkie lornetki 20 - 25 mm (włącznie z topowymi) mają nędzne pola wybrałem sobie Olympusa 8x25 - kierując się doskonałymi recenzjami - między innymi na tym forum. A tu proszę - znalazł się rodzynek z polem 143 m vs 108 Olympusa. No i mam problem - może ktoś miał okazję porównać te dwie sztuki?

Abs 
Optyczny

Jeśli to Ex i WP II
http://forum.optyczne.pl/...fdd22f10a359023
Wybór to kwestia priorytetów. Obie to dobre lornetki amatorskie. Mój Nikon służy mi z powodzeniem już parę lat.

Maciek 
Maniak

Abs - dzięki za info. Bardzo ciekawy wątek, jak zwykle w takim zestawieniu pojawia się dylemat: większe pole ale słabiej skorygowane na brzegach - czy mniejsze a ostre. No cóż, będę musiał gdzieś dorwać dwie na raz i wybrać tą, która lepiej mi przypasuje.

kot Sylvester 
Maniak

Arek napisał/a:

Życie też nie jest uczciwe, a w tym wypadku to cel uświęca środki. Jeżeli 8x20 (lornetka dzienna) wypada lepiej od 8x42 (lornetka świtowo-zmierzchowa lub nocna dla Osobników 50+) to ja nie widzę przeszkód aby jej używać zwłaszcza że waży o połowę mniej. To poco mam taszczyć klamota 8x42?
A z tym nieuczciwym pojedynkiem to chyba żart? Ja mógłbym odwrócić sytuację i napisać że porównywanie w nocy 8x20 i 8x42 jest nieuczciwe bo 8x42 daje większą jasność powierzchniową i biedny maluch jest skazany na porażkę :wink:

Ps. Morał bajeczki : czasami to co teoretycznie jest gorsze (ciemne) może w określonej sytuacji okazać się lepsze od tego co teoretycznie jest dobre (jasne).

Odpowiedz do tematu