Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
7D mkI czy 70D
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 13 Wrz, 2015   

arietiss napisał/a:
Jak kupię 6D to będę potrzebował właśnie tego szkła.

Nie wolałbyś 16-35/4L IS?

arietiss napisał/a:
Myślałem nad zakupem najpierw 6D, ale wtedy został bym bez szerokiego kąta do niego i to przynajmniej przez 10 miesięcy.

A od jakiej długości zaczynałby się wtedy zakres ogniskowych twojej szklarni?
Czy teraz masz jakieś UWA?

Reklama

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 13 Wrz, 2015   

Dlaczego 17-40? Twój Tamron to ekwiwalent 27,2-80mm. Już chyba lepiej Tamrona 24-70/2.8 jeśli chciałbyś stabilizację.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pon 14 Wrz, 2015   

W tej chwili mam: Tamrona 17-50/2,8 , Canona 50/1,4 , Canona 70-200/4LIS i Canona 100/2,8 Macro. Teraz kiedy mam APS-C ciągle brakuje mi w górach UWA. Jak przesiądę się na FF odpadnie Tamron, więc trzeba będzie go zastąpić szkłem pod FF. Dlatego właśnie Canon 17-40/4L. No i pod FF to będzie właśnie ta szerokość, której ciągle mi brakowało. W dodatku mój Tamron 17-50 ma już swoje lata i już od pewnego czasu myślałem nad oddaniem go do serwisu celem gruntownego wyczyszczenia wewnętrznego.
Sunders, myślałem też czy 16-35, czy 17-40. Zdecydowałem się na ta starszą konstrukcję bo: taniej o 1tys, stabilizacja przy tych ogniskowych nigdy nie była mi potrzebna, światło takie samo, trochę większy zakres ogniskowych lepiej zgrywający z moimi pozostałymi szkłami.

Sunders 

arietiss napisał/a:
Teraz kiedy mam APS-C ciągle brakuje mi w górach UWA. Jak przesiądę się na FF odpadnie Tamron, więc trzeba będzie go zastąpić szkłem pod FF. Dlatego właśnie Canon 17-40/4L. No i pod FF to będzie właśnie ta szerokość, której ciągle mi brakowało.

Kupując Canona 17-40/4 pod FF chcesz jednocześnie zastąpić zakres, który daje Ci Tamron na APS-C i zyskać UWA? IMO zbyt wiele oczekujesz po tym obiektywie. Chyba rozsądniej byłoby odłożyć kwotę, która pozwoli Ci zaraz po pozbyciu się 40D i Tamrona 17-50/2,8 zakupić 6D i jakieś szkło obejmujące zakres 24-70mm. Mając 17-40/4, 50/1,4 i 70-200/4 też "da się żyć", ale poręcznie nie będzie.

arietiss napisał/a:
myślałem też czy 16-35, czy 17-40. Zdecydowałem się na ta starszą konstrukcję bo: taniej o 1tys, stabilizacja przy tych ogniskowych nigdy nie była mi potrzebna

Jak 16-35/4 pojawia się w cash back`ach, to ta różnica w cenie maleje o połowę. IMO różnica w jakości optycznej tych obiektywów jest istotniejsza niż wynikająca z dodania stabilizacji.
Ostatnio zmieniony przez Sunders Pon 14 Wrz, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Wojmistrz 
Obserwator

arietiss, zakładałeś do siebie takie szkiełko 10 lub 11 mm? To są odpowiedniki szerokości jaką uzyskasz obiektywami zaczynającymi się na 16 i 17 mm w pełnej klatce. Jeśli chcesz skrajnych szerokości pod FF, to polecam dość tanią Sigmę EX 12-24mm, a do tego jakieś normalne jasne szkło 24-70/2.8, chyba, że chcesz filmować, to staruszek 17-35/2.8 jest do tego świetny, albo (o ile ciebie stać) 16-35/2.8 :D

arietiss 
Optyczny
arietiss

Sunders, akurat w cash back nie widzę żadnego z tych obiektywów. Masz rację, że może poręcznie nie będzie, ale myślę, że do mich zastosowań 80% krajobrazy gdzie zależy mi na szerokości, no i mimo wszystko mniejsza dziura między 40, a 50mm. W razie co powachluje się obiektywami... Z pewnością to nowsze szkło jest lepsze od tego starego, ale przy różnicy 1tys jestem w stanie się z tym pogodzić. I tak oczekuje polepszenia w stosunku do Tamrona 17-50. A z czasem się zobaczy coś w tym zakresie 24-70.
Wojmistrz, nad tą Sigmą też myślałem, no ale owa dziura wtedy mi się powiększa. Podpinałem do siebie 10mm i ta szerokość mnie zadowala. Na szkiełka 2,8 mnie nie stać, nawet ten 1tys miedzy 17-40, a nowszym 16-35 jest dla mnie niebagatelny, tym bardziej, że trzeba będzie jeszcze niebawem wpakować trochę grosza w 6D.

Wojmistrz 
Obserwator

To może jednak warto na APS-C pozostać?

Sunders 

arietiss napisał/a:
Sunders, akurat w cash back nie widzę żadnego z tych obiektywów.

Obecnie go nie ma, ale był w cash back`ku już chyba dwukrotnie. Sam z jednego skorzystałem i myślę, że jeszcze może się w takiej akcji pojawić. :smile:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wojmistrz, żona się uparła! Chce "pełna klatkę" i koniec! Chce robić dzieciom portrety, chce małego szumu i większej jakości. A APS-C zostanie! Bez sensy sprzedawać 40D za parę groszy...

[ Dodano: Pon 14 Wrz, 2015 11:31 ]
Sunders, ale chyba nie zaprzeczysz, że 17-40 to sprawdzona, solidna i optycznie przyzwoita konstrukcja?

Sunders 

arietiss napisał/a:
Sunders, ale chyba nie zaprzeczysz, że 17-40 to sprawdzona, solidna i optycznie przyzwoita konstrukcja?

Nie, nie zaprzeczę. Gdyby nie okazyjna cena za 16-35/4, to sam zapewne bym go kupił. :smile:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Teraz kiedy zaczynam myśleć o FF mam znowu dylemat taki: 6D, czy używany 5D mkII ?

Sunders 

arietiss napisał/a:
jak najmniej szumiące. Co radzicie?

6D trochę mniej szumi :smile:

arietiss napisał/a:
Na szkiełka 2,8 mnie nie stać, nawet ten 1tys miedzy 17-40, a nowszym 16-35 jest dla mnie niebagatelny, tym bardziej, że trzeba będzie jeszcze niebawem wpakować trochę grosza w 6D.

Jednak skoro brakuje Ci kasy na dobre szkła, to przy twoim profilu zdjęć IMO 5D2 spisze się prawie tak samo dobrze jak 6D.

Wojmistrz 
Obserwator

arietiss napisał/a:
Teraz kiedy zaczynam myśleć o FF mam znowu dylemat taki: 6D, czy używany 5D mkII ?
Pracuję na obu. Wolał bym 6D.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Dlatego się zastanawiam nad używką 5D mkII. One chodzą po 3,5-4tys tylko strach, żeby się nie władować w jakieś padło...

[ Dodano: Pon 14 Wrz, 2015 13:33 ]
Wojmistrz, a w czym konkretnie 6D jest lepszy? Trochę mniej szumi jak pisze Sunders, ale nie jest to chyba duża różnica? A jakie różnice w AF? Jak z ergonomią, bo tu chyba 5D mkII będzie lepszy? Rozumiem, że 6D będzie miał dodatkowe bajery WIFI,GPS, może lepsze video itp? Ale na tym tak bardzo mi nie zależy.

komor 
Moderator

arietiss napisał/a:
Wojmistrz, żona się uparła! Chce "pełna klatkę" i koniec!

Poznasz mnie ze swoją żoną? :twisted: Moja ciągle jeszcze nie rozumie „magii fufu”.

Odpowiedz do tematu