Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kupując poza obszarem UE dochodzi kwestia podatków i cła. Zazwyczaj nie ma to sensu. Dodatkowo sprawa gwarancji staje się wtedy problematyczna.
Przeszukaj oferty sklepów w całej Europie, które oferują wysyłkę do Polski. Ceny często bywają korzystniejsze.
Z kartami pamięci jest tak, że imho lepiej mieć dwie o mniejszej pojemności niż jedną większą. W razie awarii strata zdjęć mniej boli
Ja jestem zwolennikiem zwykłym kart SD. MicroSD są za małe i mimo stałego umieszczenia w adapterze łatwiej ją zgubić. Szczególnie w trudnym terenie.
Cytat:
Pytam bo szwagier coś narzekał, że ta z adapterem wolniej mu działa.
To w zasadzie niemożliwe. Adapter to tylko przedłużenie styków (plus większa obudowa).
@ RB: Mała korekta. Nie wiem, skąd wziąłeś tezę, że do micro 4/3 nie ma manualnych Samyangów. Są, tak samo jak do Sony E i Samsunga. Z tym, że istnieją modele , które mają mocowanie na bagnet tamtych dwóch, a do micro 4/3 nie i chyba vice versa (FE7.5/3.5?) -musiałbym sprawdzić szczegółowo.
Tak czy owak jest tego trochę. W tym parę szkieł o nie za wysokiej cenie, a dobrej jakości, np. 12/2.0, 16/2.0 i specyficzne rybie oko 7.5/3.5. Przy szerokokątnych szkłach można łatwiej się obyć bez AF, więc te warto brać pod uwagę. Inna rzecz, że te jasne manualne stałki Samyanga są dość duże i ciężkie jak na micro 4/3 (bo jasne i projektowane pod większa matrycę), ale 12/2.0 czy FE7.5/3.5 są akurat relatywnie lekkie i nieduże.
Pozdrawiam
-J.
Z tym, że istnieją modele , które mają mocowanie na bagnet tamtych dwóch, a do micro 4/3 nie i chyba vice versa (FE7.5/3.5?) -musiałbym sprawdzić szczegółowo.
Konstrukcje fish-eye muszą być zrobione konkretnie pod rozmiar matrycy, więc pewnie tutaj oferta może być inna dla poszczególnych systemów różniących się wielkością matrycy, natomiast wszystkie bezlusterkowe konstrukcje przeznaczone na APS-C powinny być też dostępne z mocowaniem m4/3.
Jaką kartę pamięci byście do niego polecili, biorąc wasze doświadczenie z różnymi producentami itd.? Zasadniczo celuję w jakąś 32 lub 64 GB.
No i czy zwykłą SD czy może MicroSD z adapterem? Pytam bo szwagier coś narzekał, że ta z adapterem wolniej mu działa. Tyle że to nie musi być reguła, albo po prostu coś mu się tylko wydaje.
----------------------
Ja do swojego Szajsunga używam SanDisk 64GB 80 MB/s
Pracuje świetnie nie zawiesza aparatu.
Do lumixa LX7 też zmam SanDiska ale tańszego class10 64GB tam wystarcza bo i tak aparat nie ma szybszego transferu.
Jeżeli nie będziesz walił szybką serią to w sumie i taka też wystarczy.
Nie polecam małej karty bo pliki RAW są obecnie dosyć duże a będą jeszcze większe przy kolejnym aparacie no i filmy w jakości fullHD sporo zajmują a 4k będą zajmować jeszcze więcej a do tego podczas filmowania nie da się zmienić karty.
Dziś nie bardzo chce mi się wsuwać kartę nie tak dawno olbrzymią Extreme 16 GB.
Licząc pieniądze to 2 karty 32 GB kosztują więcej niż jedna 64GB.
BTW za swojego Samsunga NX30 z kitem v3 plus naleśniki 16/2,4 i 45/F1,8 a do tego Lightroom 5 do obróbki RAWów zapłaciłem podobnie.
Drogie to Sony i prawdę mówiąc wolałbym dołożyć deko do A7, które mocno potaniało. Na pełnej klatce da się używać dobre M42 i 50 mm to 50 mm a nie pozorne 75.
Na zakup A6000 wybrałeś zły moment bo wkrótce będzie następca i cena tego modelu może zlecieć w dół.
Barum-Baram [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Wrz, 2015
@Chris62
Dzięki za sugestie.
A7 raczej odpada gdyż gabaryty i waga odgrywają dla mnie ważną rolę.
A kiedy ma być ten następca a6000? Bo jak by co to ja mogę poczekać, o ile nie byłby to zbyt odległy termin.
A co do kart pamięci, to proszę uściślijcie jak się orientujecie.
Są klasy: 10, U1, U3
U3 to była by raczej za szybka. Ten aparat (Sony a6000) w 4K nie nagrywa.
Zatem 10 czy U1
No i mają jeszcze oznaczenia: Normal, High Speed, UHS-I, UHS-II
Co wybrać?
Chciałbym taką, która wykorzysta możliwości sprzętu, ale nie będzie technologicznie wykraczać poza jego osiągi, aby nie przepłacać za niewykorzystany "power".
@snufkin
Cytat:
To w zasadzie niemożliwe. Adapter to tylko przedłużenie styków
Tak też byłem przekonany, ale wolałem się dopytać. W dzisiejszym świecie elektroniki wiele jest możliwe.
Nie ma jeszcze konkretów na temat następcy A6000, są tylko plotki więc równie dobrze może to być za dwa lata
W oznaczenia nie warto wnikać, bo jedne wynikają z drugich inne się pokrywają a i tak na koniec interesuje ciebie deklarowana szybkość zapisu i odczytu kart. O ile nie nagrywasz właśnie 4K, to montowane w aparatach czytniki rzadko kiedy obsługują karty szybsze niż 95MBps, a różnice w czytniku mogą być nawet na poziomie partii aparatów. Zasada prosta, akceptowane minimum do Class 10, co pozwala bez przeszkód nagrywać filmy w FullHD (producenci wypisują Class 6, ale wtedy potrafi skakać bufor), a takie dzisiejsze Class 10 i tak są już szybsze, U1 to to samo co Class 10 ale deklarowane właśnie pod zapis obrazu ruchomego w czasie rzeczywistym i też jest to minimum 10MB/s, za to U3 ma deklarowane minimum 30Mb/s. Ultra High Speed II są w stanie przesyłać do 39MB/s na magistrali (specyfikacja SD v4.0), co użytkownika faktycznie mało interesuje.
Podsumowując, nie kupuj za szybkiej karty, okolice 30-45MBps pewnie ci wystarczą, a jeśli chcesz bardzo szybko zrzucać materiał z karty, to kup np 95MBps, chyba że różnica w cenie będzie niewielka. Karta to jedna z takich rzeczy, której nie warto kupować przez internet. To chyba najczęściej podrabiany sprzęt! Przepłać i kup u sprawdzonego sprzedawcy lub w markowym sklepie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9