Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Recenzja najnowszego modelu Swarovski SLC56 10X56 WB
Autor Wiadomość
dolas 
Uczestnik

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2015   

Witam szanowanych kolegów, Volver kupiłeś wspaniałą lornetkę , na początku cię olśniła a z biegiem użytkowania i dopatrywania się wad blask przygasł i w końcu zanikł , patrzyłem przez ten model i jak dla mnie rewelacją . Myślę ,że zbyt surowo ją potraktowałeś , jak się chce to zawsze coś się znajdzie , porównywałem ją z Zeiss Victor HT 10x54 i HT miała większą aberracje chromatyczną , a reszta podobnie i tu i tu obraz doskonały . Niestety nie ma lornetki idealnej ,każda coś tam ma , wszystko zależy na ile nam to przeszkadza i jakie wady są dla nas do zatolerowania .

Reklama

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2015   

Z pewnością to doskonały sprzęt, jednak zwróć uwagę na drugą stronę mojej decyzji-w zasadzie dojmujący brak czasu na obserwacje nieba, cholerka to niestety fakt. Poza tym, że ciężko pracuję - mam sporo pasji, a muszę znaleźć po prostu czas na ich realizację. Z głównej jaką jest strzelectwo dynamiczne nie zrezygnuję, bo siedzę w tym bardzo długo, obserwacje nieba to chyba trzecia w kolei, a ta wymaga ode mnie wyjazdu co najmniej 30 km od Krakowa, co jest trudne do zrealizowania. No i pogoda! Zakup sprzętu, do którego nie miałem jednak przekonania, a który leżałby w komodzie byłby chyba nierozsądny. Dziś mam urodziny!
Kupuję inną zabawkę - z tej pierwszej kategorii :lol: no, ale ich nie wozi Pan kurier w Polsce :cool: Nikon, jako owoc moich dylematów okazał się strzałem w "10" nomen-omen. :mrgreen:

dolas 
Uczestnik

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2015   

Wszystkiego najlepszego życze , oczywiście masz rację , pozdrawiam.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2015   

Dzięki!

RomanW 
Bywalec

Wysłany: Pią 02 Paź, 2015   

@Volver

Pytałeś się o opinię Doctera. Mam taki Docter Nobilem 15x60, jaki jest w nim problem, to głębia precyzyjnej ostrości. Jeśli chcesz przeczytać odległy napis lub zobaczyć gwiazdy to delikatne muśnięcie pokrętłem i jesteś z ostrością przed celem, delikatne muśnięcie i jesteś z ostrością za celem, cholery idzie dostać by trafić z ostrością w cel, ale jak trafisz to żyleta. W tej lornetce powinna być dodatkowa regulacja ostrości 1:10 jak w wyciągach astro. Po za tym przy 95% transmisji obraz i jego barwa jaki daje to tylko nachodzi skojarzenie - kryształowy. Nie wiem jak ma Nobilem 10x50 ma z tą regulacją ostrości w cel. Kolejnym krokiem był zamysł kupienia lornetki którą ustawiasz ostrość raz i masz spokój i myślałem o Steinerze, ale opisywany brak trzymania powtarzalności jakości odrzucił mnie.
Po zachwytach nad Nobilem 15x60 zostawię ją sobie, ale też tak jak Ty szukam czegoś mniejszego "na co dzień" czyli porro 10x42 z transmisją >90% i dobrym odwzorowaniem bieli, czyli bez zafarbu, bo jak będą gwiazdy, to zabiorę ze sobą/wyciągnę 15x60. Po przyzwyczajeniu się do jakości obrazu z Doctera, inne lornetki z transmisja pon. 90% to już nie to jak dla mnie.

Arek 
Redaktor

RomanW napisał/a:
porro 10x42 z transmisją >90%

To dużego wyboru nie ma. W zasadzie należy łapać ostatnie Nikony SE 10x42 lub zdecydować się na ciut inne parametry czyli Nikona EII 10x35. No i jeszcze Swarek Habicht 10x40.

Volver 
Entuzjasta

Ja ostatecznie wylądowałem z Nikonem E2 10x35 i jestem ogromnie zadowolony. Dzięki za opinię o Docterze. Dzięki uprzejmości Goornika dzisiaj macałem Nikona se cf 12x50 i mam rozterki. W sumie fajny ale niedoróbki jakościowe były z ogumowaniem i poczekam może na inne egzemplarze. Poza tym chodzi mi po głowie coś jasnego typu fuji 7x50 do uzupełnienia. Przez 12x dużo więcej nie zobaczę na Ziemi od 10x, a z kolei 12x jest tochę ciemna i podatna na drgania na niebo. Pozorne pole widzenia ma trochę maławe na poziomie Kowa xd 12x56 Prominar. Czuć transmisję i widać ładną ostrość. Ale mnie nie powaliła na kolana.

Marlut 
Optyczny

7x50 jest bardzo fajnym, uniwersalnym sprzętem. Jasność i głębia ostrości są świetne a małe powiększenie daje stabilny obraz nawet z jednej ręki. Idealny sprzęt do gwiazd, na wodę i ogólno-przyrodniczy w gorszych warunkach. Polecam przetestować

Santre 
Entuzjasta

Nikon 7x50IF SP WP może pomyślisz o tej. Piękna lornetka klasyka sama w sobie ( I do EII pasuje ;)

Volver 
Entuzjasta

Jak pamiętajcie zakochałem się w Nikonie Tropicalu, myślę o 7x50 Fuji lub Nikon WP lub Nobilem 8x56 dla uzupełnienia. Co do SE 12x50 muszę podumać, bo na niebie i tak w zasadzie można co najwyżej zaliczyć lornetką klasy 10-12x kilka jasnych DS o widocznej strukturze i poza tym szare kłaczki lub kulki :-)
Na poważne obserwacje to Nikon 18x70 ze statywem, czego chcę uniknąć jak w wątku. Myślę o klasie źrenicy ok. 7 mm, bo oko mi jeszcze działa.

Marlut 
Optyczny

Lornetka 56mm zbierze 25% więcej fotonów od 50mm, to sporo.

Volver 
Entuzjasta

No wiem właśnie... dlatego ciepło od dawna myślę o 8-10 x56... stabilna i jasna. Stąd ten temat na forum. Tylko mało ich w porro...a Docter swoje waży. Kowa i Vortexy są na pewno warte uwagi, jednak wolę porro bez kreski dyfrakcyjnej i z 3d. Szkoda, że nie ma jak DOT lornetki porro o wadze ok. 1 kg i 56mm. Delta dobrze się zapowiadała. Nikona se chyba jednak nie pokochałem. Przykro mi.

Marlut 
Optyczny

Waga raczej nie jest problemem przy obserwacjach astronomicznych. Ja używam "z ręki" ,bo także preferuję wolność od statywu, 7x50 ważącą 1,6kg i 10,5x70 2,7kg. Pierwszej właściwie się nie czuje, druga wymaga już lekkiego treningu ;)
foto poniżej

[ Dodano: Pią 02 Paź, 2015 20:48 ]
Przychodzi mi do głowy Vixen Ultima 8x56 ZCF - lekka i klasycznie piękna.
Ale optyką nieco odstaje od czołówki

Albo Steiner Nighthunter Xtreme 8x56

nocna.jpg
Plik ściągnięto 5537 raz(y) 103,9 KB

widoczek 
Optyczny

Volver napisał/a:
jednak wolę porro bez kreski dyfrakcyjnej

O co chodzi?

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 03 Paź, 2015   

W roof obraz jest najpierw dzielony, a potem składany z dwóch wiązek, mówiąc laickim językiem, co powoduje zawsze ślad w postaci tzw. spajków, w Swarku były minimalne, ale były, w Vortexie spore, w Kowie niewielkie. Daje się to zauważyć na niebie przy obserwacji jasnych, punktowych obiektów. Miałem BA8 15x70, znam ten ból z wymiarami i masą. Wolę coś lżejszego i stabilniejszego. Nadal szukam, Nikon SE 12x50 jest aktualnie na tapecie, ale bez jakiegoś przekonania... Steiner, raczej podziękuję. Już prędzej Fujinon 7x50 lub 10x50, a może Docter 8x56.

Odpowiedz do tematu